Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mēness kalendārs dārzkopim: 6.- 11.aprīlis

Mēness kalendārs dārzkopim: 6.- 11.aprīlis.

Augļu koku un ogulāju kopšana

5. aprīlī atpūšamies, bet 6. un 7., ja laikapstākļi ir piemēroti, var veikt dārza mēslošanu. Jāņem vērā, ka augi barības vielas sāk uzņemt tikai pie +5 grādu gaisa temperatūras, bet aktīva augšana notiek, kad gaiss iesils vidēji līdz +10 grādiem. Dabas procesu vērotāji zina teikt, ka mēslot augus var sākt, kad bērziem plaukst lapas. Pavasarī dārzu mēslo ar pavasara mēslojumiem, kur ir vairāk slāpekļa.

Pirmos sāk mēslot augļu kokus un krūmus, īpaši svarīgi ir pabarot jaunos kokus. Slāpeklis vairāk nepieciešams jauniem augļu kokiem, lai tiem izveidotos pietiekami sazarots vainags. Vecāki augļu koki veido barības vielas uzkrājumus stumbros, zaros, saknēs, tāpēc vecāku augļu koku mēslošanai labāk izmantot organisko mēslojumu – kompostu – un to iestrādāt apdobēs.
Var sākt stādīt arī kokus un krūmus – pavasarī izmanto kailsakņu stādus. Pirmos stāda kauleņkokus: plūmes, ķiršus u. c. un krūmogulājus, arī rudens avenes.

Starp citu, lapu dienās nebūtu vēlams veikt kokus un krūmus traumējošas procedūras, bet pārējās nedēļas dienās vēl var veidot vainagus un izgriezt bojātos zarus.

Darbi jāpaveic arī zemeņu dobēs – jānogriež vecās lapas, augsnē jāiestrādā mēslojums.

Lapu dārzeņu kopšana

8. un 9. aprīlī jāpaveic pēdējie sagatavošanās darbi neapkurināmās siltumnīcās, jo mēneša otrajā pusē tajās varēs izstādīt tomātus, papriku, ziedkāpostus un citus siltumu mīlošus augus. Jāturpina sēt zaļumus, garšaugus pirmajai pavasara ražai.

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

10. un 11. aprīlī kopā ar bērniem varat taisīt kukaiņu mājiņas, kas piesaistīs daudz kukainīšu – dārza sīko palīgu, un nedrīkst aizmirst arī par putnu būrīšiem! Dēstu audzēšanai telpās vai siltumnīcā varat sēt vasaras puķes. Vienīgās puķes, kuras šobrīd var stādīt ārā, ir atraitnītes. 

Sakņu dārzeņu kopšana

11. aprīlī sējiet siltumnīcā redīsus. Jānogrābj zāliens, jāsavāc un jāsadedzina vecās lapas, zari un dažādas bojātās augu daļas, jāveic zāliena aerācija, mēslošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits