Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mēness kalendārs dārzkopim: 8. - 14. februāris

Mēness kalendārs dārzkopim: 8. - 14. februāris.

Augļu koku un ogulāju kopšana

8. un 9. februārī pārbaudiet, kādā stāvoklī ir augļu kociņi. Varbūt ir nepieciešams atjaunot to kaļķojumu – šim darbam izvēlieties sausu, saulainu laiku un vēlams, lai nav pārāk stiprs sals. Sala plaisas parasti veidojas veciem augļu kokiem pēc atkušņa, stumbriem sala ietekmē strauji atdziestot. 

Kaļķojums noder ne tikai, lai pasargātu koku mizu no plaisāšanas, tas noderēs arī kaitēkļu ierobežošanai, kā arī mazinās sūnu un ķērpju augšanu uz augļu koku stumbriem. Apkopiet saules un sala vai arī stirnu, zaķu, mazo grauzēju radītos bojājumus, brūces apstrādājiet ar brūču ziedi kokiem un ieziediet ar potvasku, lai netiek klāt infekcijas.


Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

No 10. līdz 12. februārim piesedziet vai noēnojiet skuju kokus, rododendrus un mūžzaļos kokus un krūmus, kas ir jutīgi pret saules apdegumiem. Piesegšanai var izmantot ēnošanas tīklus, agroplēvi, smalkus sietus, papīru, rupju maisu, smalku un vieglu kokvilnas audumu, salmus, niedru paklājus, sausas lapas, egļu un priežu zarus utt. Izmantotajam materiālam jābūt elpojošam, lai augs neizsūt. Kad sākas silts laiks un temperatūra ilgstoši turas plusos, jāņem nost, lai augi neizsūt. 

Var sākt arī pārstādīt telpaugus, kuri izrāda vajadzību pēc tā. Ja augs ir sanīcis, tas ir proporcionāli pārāk liels savam podiņam, podiņš ir pieaudzis pilns ar saknēm, nepieciešama pārstādīšana. 

Lai netraumētu auga saknes, ieteicams augu no poda nevis celt ārā vertikāli, bet uzmanīgi izvelt. Ja saaudzis daudz jauno dzinumu, tos var uzmanīgi atdalīt un tādā veidā augu pavairot. Ja tie netraucē, pārstādiet ar visām atvasēm. Jaunajam podam jābūt vismaz pāris centimetru diametrā lielākam par iepriekšējo un dziļākam, taču nevajag arī aizrauties ar pārmērīgi lielu podu, arī tādā augs nejutīsies labi. Stādīšanai izvēlieties konkrētajai sugai piemērotu substrātu, jo universālais visiem var nepatikt, katram ir atšķirīgas vajadzības pēc irdenuma, barības vielu veida un specifikas, kā arī skābuma. Pieredzējuši audzētāji vēlamo substrāta veidu sajauc paši, kombinējot dārza zemi ar oļiem, kūdru u. ctaču ne katram ir tādas zināšanas un labāk neriskēt, it sevišķi, ja audzējam jutīgus, cimperlīgus augus.

Jāatceras, ka pēc pārstādīšanas augam ļauj aklimatizēties un pirmo mēnesi nemēslo. Augsnes maisījumiem pašiem ir sastāvā dažādas barības vielas.

Lapu dārzeņu kopšana

12. un 13. februārī sējiet zaļumus podiņos audzēšanai uz palodzes un diedzējiet graudus, steidziniet sīpoliem lociņus. 


Sakņu dārzeņu kopšana

No 12. līdz 14. februārim pārlūkojiet krājumus, apskatiet, vai sakņaugi nav bojāti, izlasiet neveselos un izmetiet. Pārskatiet, kā glabājas sīpoli un gumi, kurus stādīsiet pavasarī. Centieties izlietot ķiploku un ķirbju ražu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits