Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Centrālajā laboratorijā iedzīvotāji noņemt ērces vēlas galvenokārt nedēļu nogalēs

Centrālajā laboratorijā ir iespējams ne tikai noteikt ērču pārnēsāto infekcijas slimību ierosinātājus, bet piecās paraugu ņemšanas filiālēs Rīgā tagad var arī noņemt ērces. Pēc uzņēmuma valdes locekles, Rīgas Stradiņa universitātes asociētās profesores Jeļenas Storoženko prognozēm lielākais pacientu pieplūdums gaidāms pēc Jāņiem.

Pašreiz tas ir vidēji augsts, un laboratorijas darbiniekiem ērces visbiežāk jānoņem nedēļas nogalēs, kad iedzīvotāji vairāk atpūšas pie dabas – parkos, pļavās, mežos un citviet.

"Vērojama negaidīti liela interese ne tikai pārbaudīt ērci uz, piemēram, ērču encefalīta vai laimboreliozes ierosinātājiem, bet daudzi izmanto jauno iespēju – noņemt piesūkušās ērces.  Visbiežāk pēc palīdzības vēršas cilvēki gadījumos, ja nepieciešams ērci noņemt bērnam vai vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuriem āda vairs nav tik elastīga un ērci izņemt ir īpaši grūti. Pacienti vēlas, lai ērci noņem medicīnas darbinieks, jo šo procedūru labāk uztic profesionāļiem drošības apsvērumu dēļ, kā arī tāpēc, ka baidās pieskarties ērcei. Lielākā daļa klientu nav pārliecināta, ka pašu spēkiem ērci izņems pilnībā – vai visu izdarīs pareizi. Rekomendējami izņemto ērci arī pārbaudīt, bet tas nav obligāti. Atbildam arī uz pacientu jautājumiem, kāpēc ir vēlams tomēr pārbaudīt ērci un ko darīt, ja tā ir inficēta ar kādu no slimības ierosinātājiem," stāsta Centrālās laboratorijas valdes locekle, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Jeļena Storoženko.

Iedzīvotāju pieprasījuma dēļ paredzēts, ka drīzumā visās Centrālās laboratorijas filiālēs, ne tikai Rīgā, būs pieejama iespēja noņemt ērces. Ērces aktivizējas, tikko gaisa temperatūra pārsniedz +3-5°C grādus, tādēļ to noņemšanas pakalpojums Centrālajā laboratorijā tiks nodrošināts visu gadu.

Pēc ērces noņemšanas vienas līdz trīs nedēļu laikā obligāti vajag novērot savu veselības stāvokli, iesaka Jeļena Storoženko. Slimību simptomi var būt nespecifiski: paaugstināta temperatūra, galvassāpes, nespēks. Laimboreliozes gadījumā ērces koduma vietā var parādīties specifisks gredzenveida apsārtums ar gaišāku centru un košāku apmali. To var novērot sākot ar trešo dienu, bet tas var parādīties arī vēlāk – aptuveni 30. dienā pēc ērces koduma. Ja ir parādījušies minētie simptomi vai ādas apsārtums, nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta, rekomendē Jeļena Storoženko. Tomēr speciāliste arī uzsver, ja arī laboratorijā pēc ērces pārbaudes saņemtais rezultāts ir pozitīvs, tas nenozīmē ka infekcija attīstīsies. “Tāpat liela nozīme ir tieši tam, cik pareizi ir noņemta ērce – vai tā nav sadalīta, vai ērces snuķītis nav palicis ādā, cik ātri ērce piegādāta laboratorijai un kā uzglabāta pirms nodošanas. Ja kaut kas ir izdarīts nepareizi, tas var ietekmēt izmeklēšanas rezultātus,” skaidro Centrālās laboratorijas valdes locekle, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Jeļena Storoženko.

Centrālās laboratorijas paplašinātais panelis uz ērču izmeklējumiem ietver ērču encefalīta vīrusa RNS, Borrelia burgdorferi, Rickettsia species, Babesia species, Anaplasma phagocytophilum un Ehrlichia muris/Ehrlichia chaffeensis DNS noteikšanu ērcē ar reālā laika PĶR testiem. Piemēram, paplašinātās pārbaudes bieži vien izmanto mājdzīvniekiem noņemtajām ērcēm, jo atsevišķi slimību ierosinātāji, piemēram, babēzijas, suņiem spēj izraisīt iekšējo orgānu bojājumus. Pagaidām iedzīvotāji gan nav lūguši Centrālajai laboratorijai ērces noņemt arī suņiem – šāda palīdzība būtu jāmeklē pie veterinārārstiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits