Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Veselības centru apvienībā atvērts Agrīnās aterosklerozes un dislipidēmijas kabinets

2024. gada 22. maijā Rīgā "Veselības centru apvienības" (VCA) poliklīnikā "Aura" atvērts Agrīnās aterosklerozes un dislipidēmijas kabinets. Turpmāk tas pildīs pacientu konsultatīvā centra funkcijas un būs kompetences centrs ģimenes ārstiem agrīnās aterosklerozes un dislipidēmijas jautājumos. Sadarbībā ar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem jaunā kabineta speciālisti iesaistīsies Latvijas aterosklerozes pacientu reģistra izveidē.

“Galvenās Agrīnās aterosklerozes un dislipidēmijas kabineta pacientu grupas būs pacienti līdz 60 gadiem, kuriem ir paaugstināti holesterīna rādītāji analīzēs, kuri ir ieinteresēti labāk izprast un novērtēt savu sirds un asinsvadu slimību risku, kā arī veikt papildu izmeklējumus. Daļa no pacientu loka būs tie, kuriem ir konstatēta koronāra sirds slimība un jau iepriekš veikta invazīva ārstēšana  –  perkutāna koronāra intervence (PCI)  vai arī aortokoronāra šuntēšana, kā arī pacienti, kuriem ir  paaugstināts zema blīvuma holesterīna līmenis un atbilstošas medikamentozās terapijas nozīmēšanai nepieciešams ārstu konsīlijs,” jaunajā kabinetā plānoto pakalpojumu nozīmi skaidro VCA vadošā kardioloģe Elita Vārava.  Viņa ir gandarīta, ka šeit vienuviet konsultēs vairāki kardiologi  un vajadzības gadījumā būs iespējams kopīgi lemt par tālāko terapijas taktiku.

Ikvienam Latvijas iedzīvotājam vecumā no 40 līdz 65 gadiem pie sava ģimenes ārsta bez maksas iespējams noteikt sirds un asinsvadu slimību, arī aterosklerozes attīstības risku pēc SCORE (fatāla kardiovaskulāra notikuma risks tuvākajos 10 gados) metodes. Holesterīns ir tauki, kas nogulsnējas uz asinsvadu sieniņām un sašaurina tās, radot dažādas veselības problēmas – arī aterosklerotiskas izmaiņas asinsvados, insulta un infarkta risku. Ja ir sūdzības vai risks ģimenes anamnēzē ar aizdomām par slimības pārmantojamību, arī bez ģimenes ārsta norīkojuma VCA Agrīnās aterosklerozes un dislipidēmijas kabinetā pacienti varēs saņemt ārsta maksas konsultāciju. Par dislipidēmiju jeb paaugstinātu holesterīna līmeni vispirms liecina asinsanalīžu rezultāti. Tā kā vīriešiem aterosklerotiskas izmaiņas asinsvados un galvas smadzeņu asinsrites traucējumi vērojami agrāk nekā sievietēm, ir rekomendējami jau no 30 gadu vecuma noteikt lipīdu frakcijas un, ja specifiskie “sliktie” rādītāji ir palielināti, izvērtēt arī asinsvadu stāvokli. VCA ir pieejami valsts apmaksāti un maksas pakalpojumi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits