Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aptauja: Piektā daļa Latvijas iedzīvotāju decembrī paši cep piparkūkas, vairums pērk gatavas

Piektā daļa Latvijas iedzīvotāju decembrī – Ziemassvētku gaidīšanas laikā – cep piparkūkas, nedaudz vairāk ir to, kuri gan cep, gan nopērk gatavas, tomēr vairums – 43% Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktajā aptaujā atklāj, ka piparkūkas iegādājas. Mazākajai sabiedrības daļai – 11% šie gada nogalei raksturīgie cepumi negaršo.

 

“Ja piparkūku mīklu gatavo paši, var izvēlēties, kādas kvalitātes produktus, garšvielas, cik daudz cukura pievienot, lai šis Ziemassvētku laika kārums būtu iespējami veselībai labāks. Piparkūkas nevajadzētu pārēsties, tas attiecināms arī uz citiem svētku laika gardumiem, gan uz pieaugušajiem, gan bērniem, jo, pārslogojot gremošanas sistēmu, var iedzīvoties simptomos, kas rada nepatīkamas sajūtas un diskomfortu. Aptauja liecina, ka mājās piparkūkas salīdzinājumā ar citām vecuma grupām visvairāk cep 30-39 gadus jauni cilvēki, visticamāk, kopā ar bērniem. Līdz ar to vajadzētu uzmanīties, lai pie karstās krāsns vai plātnes roku nepieliktu ne lielie, ne mazie svētku laika konditori! Ja tā gadījies un ir radies apsārtums, vispirms vajadzētu to dzesēt, liekot zem vēsa, tekoša ūdens un turot aptuveni 10 minūtes. Ja sāpes nejūt, dzesēšanu var pārtraukt ātrāk. Lai sadziedētu apdegumu var izmantot spreju, kas satur koloidālo sudrabu un sniegs plaša spektra pretmikrobu iedarbību. Apdeguma vietu nevajag smērēt ar krējumu, eļļu vai sviestu – tie satur taukus, kas mazina ādas elpošanas iespēju, kavējot dabisko dzīšanu. Ja brūce ir lielāka, tā noteikti jāparāda mediķiem,” iesaka “Mēness aptiekas” farmaceite Juta Namsone.

21% respondentu aptaujā atbildējuši, ka decembrī cep piparkūkas, turklāt tā sacījušas 25% sievietes un 16% vīrieši. Šī Ziemassvētku laikā raksturīgā nodarbe aktuālākā ir 30-39 gadu vecumā, bet vismazāk piparkūkas cep vecākie ļaudis vecumā no 60-74 gadiem – tikai 12%. Piparkūku cepšana populārākā ir Vidzemē, kur decembrī 33% iedzīvotāju tās paši cep, Kurzemē 26%, Pierīgā 22%, Zemgalē 21%, Rīgā 16% un Latgalē 15%.

To, kuri piparkūkas gan ceps, gan nopirks, vairums – 34% ir vecumā no 18-29 gadiem, kā arī visbiežāk šādi rīkojas Pierīgā un Zemgalē dzīvojošie jeb trešā daļa no šo vecuma grupu respondentiem.

43% Latvijas iedzīvotāju piparkūkas pirms Ziemassvētkiem nopērk gatavas – no tiem vairāk nekā puse jeb 56% ir gados vecākā paaudzē no 60-74 gadiem, 48% no 50-59 gadiem, 38% no 40-49 gadiem, 37% no 18-29 gadiem un vismazāk – 28% no 30-39 gadiem. 52% gatavas piparkūkas nopērk Latgales iedzīvotāji, 49% Rīgas iedzīvotāji un 42% Kurzemes iedzīvotāji.

11% aptaujāto aptuveni visās vecuma grupās vienādi norādījuši, ka viņiem negaršo piparkūkas, vismazāk tādu ir Rīgā un Vidzemē.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauja „Mēness aptieka” sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat” 2023. gada oktobrī veikta visā Latvijā, aptaujājot 1001 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Respondenti aptaujā uz četriem jautājumiem snieguši atbildes, izvēloties vairākus to variantus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits