Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nūjošana pa spēkam visiem

Nūjošana ir gan solīds treniņš, gan skābekļa kokteilis.

Latvijā ar nūjošanu nodarbojas jau vairāk nekā 30 000 iedzīvotāju, un šis skaits ar katru gadu aug, liecina Latvijas Tautas sporta asociācijas aplēses. Galvenais iemesls – nūjošana ir izteikti demokrātisks sporta veids, kas piemērots jebkādas fiziskās sagatavotības un vecuma cilvēkiem, un ar to var nodarboties gandrīz jebkurā vietā un laikā. Tāpat nūjošana nerada lielus papildu tēriņus – nav jāiegādājas specifisks apģērbs vai ekipējums, tikai šim sporta veidam paredzētās nūjas. Īpaši ieteicama nūjošana ir šobrīd, jo ārkārtējās situācijas ietekmē ikdiena kļuvusi mazkustīgāka, bet trauksmaināka, iesaka Euroaptiekas uzrunātie eksperti. 

"Šobrīd, kad lielāko dienas daļu pavadām telpās, nūjošana svaigā gaisā ir kā skābekļa "kokteilis" ķermenim," saka nūjošanas gids Agris Sondors. Fiziskās aktivitātes svaigā gaisā uzlabo veselības stāvokli un veicina vispārēju labsajūtu, mazina trauksmes sajūtu un palīdz mazāk slimot, toties labāk, ciešāk gulēt. Nūjojot darbojas 600 muskuļu grupu jeb 90% no visas ķermeņa muskulatūras. Tiesa, ļoti svarīga ir pareiza soļošanas tehnika un īpašas nūjošanas nūjas vienmērīgai ķermeņa noslogošanai. Grūtākais, uzsākot nūjot, cilvēkiem nereti ir pārvarēt priekšstatus, ka tas ir ļoti vienkārši. Bieži vien grūti ir iemācīties izmantot galvenokārt pleca locītavas, nevis locīt elkoņus, turēt nūjas slīpi, nevis taisnas sev priekšā, apgūt pilnu atspērienu un nūjas noslogošanu, novērojuši nūjošanas instruktori. 

Nūjošanai ir trīs līmeņi – veselības, fitnesa un sporta. Ja veselības nūjošanu uzsāk veselības stiprināšanas dēļ, tā būs lēnāka, vingrojumi būs vienkārši izpildāmi, savukārt fitnesa un sporta nūjošana vairāk būs piemērota azartiskiem, kustības un ātrumu mīlošiem cilvēkiem, norāda A. Sondors. Nūjošanas nodarbība ir labs kardiotreniņš, tikai saudzīgāks locītavām un mugurai nekā skriešana. Tāpat nūjošana ir viens no efektīvākajiem kaloriju dedzināšanas veidiem – stundu nūjojot, tiek sadedzināts aptuveni 400 kaloriju, kamēr, piemēram, soļojot tiek patērēts par 20% mazāk enerģijas.

"Ja ar sportošanu esat uz "jūs" vai arī lai atsāktu sportošanu pēc izārstētām traumām vai ilgas nesportošanas, nūjošana būs saudzīgs veids, lai uzsāktu fiziskās aktivitātes, jo šis ir pa spēkam ikvienam. Turklāt nūjot var gan vienatnē, gan foršā kompānijā, turklāt jebkurā gadalaikā," saka dejotāja, horeogrāfe un topošā fizioterapeite Liene Stepena. Īpaši piemērota nūjošana ir sēdoša darba darītājiem, jo tās laikā atbrīvojas saspringtie plecu un kakla muskuļi, tiek izkustināts arī sprands un mugurkaula krūšu daļa.

Iesācējiem pirms regulārām nūjošanas reizēm gan vēlams pakonsultēties ar ģimenes ārstu par ieteicamo slodzi, kā arī apgūt pareizu nūjošanas tehniku pie šī sporta veida instruktora. Tāpat jāatceras par piemērota apģērba un apavu izvēli – pārlieku nesatuntulējieties, velciet sporta apģērbu, kas uzsūc mitrumu un saglabā siltumu, un ērtus apavus ar protektoru un neslīdošām zolēm.

Top komentāri

VVZ
V
Nūjošana ir milzu bizness, kurā uz panaivu cilvēku rēķina pelna visādi "gidi", "instruktori", inventāra ražotāji un tirgotāji.
Maruta Grīnberga
Ne visiem ir piemērota nūjošana.Viena lieta ir to vēlēties,otra varēt.Ja cilvēks staigā ar kruķiem,tad viņš nevarēs nūjot.Tāpat arī ar citām kaitēm.Nejauciet cilvēkiem galvas-rakstiet pareizi.M.G.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits