Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pētījumā brīdina par veipošanas iespējamo negatīvo ietekmi uz asinsriti

Viens no būtiskākajiem dažāda paveida e-cigarešu, kuru darbības pamatā ir speciāla šķidruma tvaicēšana, ražotāju un izplatītāju argumentiem ir to šķietamais nekaitīgums salīdzinājumā ar tradicionālajām cigaretēm, tomēr otrdien izdevumā Radiology publicētā pētījumā secināts, ka tā saucamajai veipošanai (vapor - tvaiks, no angļu val.) varētu būt negatīvi blakusefekti pat tad, ja izmantotais šķidrums nesatur nikotīnu.

Tā kā tā dēvētie veipi strauju popularitāti iekarojuši salīdzinoši nesen - pēdējās dekādes laikā -, to ietekme uz cilvēka veselību vēl ir salīdzinoši maz izpētīta. 

Līdz šim vislielākā uzmanība aizvien pievērsta nikotīna ietekmei uz cilvēka veselību, tostarp arī pētot elektroniskās smēķēšanas paradumus, tomēr, tā elektronisko cigarešu tvaiki satur arī citas vielas, par kuru ietekmi zināms maz, pētījumu citē tehnoloģiju un zinātnes tematikai veltītā vietne Wired.

Otrdien publiskotajā pētījumā, kura autori ir Pensilvānijas Universitātes paspārnē esošās Perelmana Medicīnas skolas zinātnieki, secināts, ka

veipošanai var būt negatīva ietekme uz asinsrites orgānu sistēmu pat tad, ja izmantotais šķidrums nesatur ne nikotīnu, ne vielas, kas tvaikam piešķir garšu un smaržu.

Ar magnētiskās rezonanses izmeklējumu palīdzību zinātnieki secināja, ka pat viena veipošanas reize uz brīdi negatīvi ietekmē visādi citādi vesela cilvēku asinsvadu normālu funkcionēšanu. Pēc 16 trīs sekunžu ilgiem "dūmiem" pētījuma dalībniekiem pasliktinājās asinsrite, asinīs bija mazāk skābekļa. 

Pētnieki pagaidām gan nav spējuši noteikt, tieši kura e-cigarešu tvaiku sastāvā esošā viela izsauc novēroto reakciju.

"Pēc dažām minūtēm viss normalizējas. Varētu teikt - par ko gan uztraukties? Bet ja kāds veipo regulāri, ir varbūtība, ka laika gaitā asinsrites sistēmas darbība tik ātri vairs nenormalizēsies," komentē viens no pētījuma autoriem profesors Fēlikss Verli. Viņa komanda novēroja izmaiņas 31 cilvēkā, no kuriem neviens iepriekš nebija nedz smēķējis tradicionālās cigaretes, nedz veipojis. Secināts, ka "novērotais efekts ļoti atgādina pirmos aizmetņus sirds un asinsvadu slimībām". 

Pētījuma kritiķi gan norāda, ka izmantotās metodes neataino veipošanas paradumus realitātē. Sanfrancisko bāzētā elektronisko cigarešu kompānija Juul, kas ir dominējošais nozares spēlētājs ASV tirgū, izsūtītā paziņojumā kritizēja, ka pētnieki dalībniekiem lika veipot tik intensīvi un bieži, kā tas dzīvē nekad nenotiktu.

Cits nozares pārstāvis - Amerikas Veipošanas asociācijas prezidents Gregorijs Konlijs - norādījis, ka līdzīgu efektu uz asinsrites sistēmu atstājot arī daudzi citi paradumi un vielas, piemēram, kofeīns, un šie "īslaicīgie efekti neļaujot droši prognozēt ilgtermiņa ietekmi".

Tomēr gadu no gada arvien vairāk pētījumu par elektroniskajām cigaretēm ieskicē potenciāli bīstamus blakusefektus, liekot apšaubīt uzskatu par veipošanas pilnīgu nekaitīgumu. Kādā no pētījumiem, piemēram, secināts, ka e-cigaretēs izmantotais šķidrums var būt ķīmiski nestabils, proti, ja tas tiek ilgstoši un nepareizi uzglabāts pirms lietošanas, iespējamas nevēlamas ķīmiskas reakcijas, kuru rezultātā rodas jau toksiski savienojumi.

Top komentāri

Zinātnieksunpētnieks
Z
Ja elpo dūmus... tad ir mazāk skābekļa!
solon
s
Skābeklis asinsritē nonāk ieelpojot to. Ja ieelpojamā gaisa sastāvā ir mazāk skābekļa jo tiek ieelpots tvaiks, loģiski, ka arī skābekļa daudzums ir mazāks. Ne jau ieelpojamo gāzu sastāvs samazina skābekļa daudzumu asinīs bet gan, elementāri, tas, ka tiek ieelpots gaiss ar samazinātu skābekļa daudzumu. Ko šie "zinātnieki" vēl taisās pētīt?!!!
Terminoloģijaiirnozīme
T
Nu, valodnieki, kādu latviskojumu izdomāsiet šiem pašnāvniekiem? Varbūt "TVAIKOŅI"?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits