Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

10 draudi skaistam smaidam

Burvīgs smaids ir viena no mūsu lielākajām vērtībām. Tādēļ papildus ikdienas rūpēm par zobiem un regulāriem zobārsta un higiēnista apmeklējumiem, būtu jācenšas izvairīties no vairākiem faktoriem, kas apdraud gan zobu, gan smaganu veselību. Kas ir lielākie žilbinoša smaida ienaidnieki, uzzini turpinājumā! Sporta dzērieni un limonādePēdējo gadu laikā šie dzērieni kļūst arvien populārāki, tomēr tie kaitē mūsu zobiem! Zinātniskajos pētījumos apstiprināts, ka šo dzērienu augstā skābu piemaisījumu koncentrācija var izraisīt zobu eroziju.

Turklāt tie bieži vien satur lielu cukura daudzumu, kas darbojas kā „pārtika” skābi veidojošajām baktērijām, kas pēcāk iekļūst zobu plaisās un veicina to sairšanu.    DiabētsDiabēts samazina organisma izturību pret infekcijām, līdz ar to paaugstinās smaganu slimību risks. Diabēta gadījumā par saviem zobiem rūpēties ir īpaši svarīgi! Tos regulāri jātīra un jādiego, kā arī jākontrolē cukura līmeni asinīs.   TabakaSmēķēšanas dēļ zobi kļūst dzelteni, tomēr tabaka veselīgam smaidam var nodarīt vēl lielāku kaitējumu! Lietojot jebkura veida tabakas izstrādājumus, tie visdažādākajos veidos kaitē gan zobiem, gan smaganām. Smēķēšana var izraisīt kakla, plaušu un mutes vēzi, un pat nāvi. Turklāt tabaka ap zobiem veido lipīgu plēvi, kurā rodas baktērijas, kas savukārt veicina skābju veidošanos un rada toksīnus, kas var izraisīt smaganu iekaisumus un zobu izkrišanu. Vīns

Regulāra vīna lietošana var kaitēt zobu emaljai. Vīna skābums laika gaitā var izšķīdināt zobu struktūru un gan sarkanvīns, gan baltvīns veicina zobu iekrāsošanos! Tāpat bieži lietojot vīnu, attīstās emaljas erozija, tādēļ ikreiz pēc šī dzēriena baudīšanas muti ieteicams izskalot ar malku ūdens.

Zobu griešana
Zobu griešanu nakts laikā var veicināt stress un dusmas, bet šis ieradums var atstāt negatīvu iespaidu uz žokli, izraisīt sāpes un pat mainīt sejas izskatu. Cilvēkiem ar citādi veseliem zobiem un smaganām, griežot zobus, laika gaitā var nodilt zobu emalja, tajos rasties robi un paaugstināties zobu jutīgums. Lai mazinātu zobu griešanas negatīvo ietekmi, noteikti jāapmeklē zobārsts, kurš šai problēmai ieteiks piemērotāko risinājumu, piemēram, nakts kapes!

Saldumi
Mutē mītošās dabīgās baktērijas barojas ar cukuru, veidojot skābes, kas grauj zobu emalju. Tas savukārt var radīt zobos caurumus un gingivīta risku. Vissliktākais, ko šajā gadījumā zobiem un smaganām varam nodarīt, ir neatbrīvot tos no cukura! Tādēļ vislabāk, ja pēc saldumu lietošanas, zobus ir iespējams iztīrīt.

Sausa mute

Sausa mute rada ne tikai nepatīkamu sajūtu, bet arī negatīvi ietekmē zobus. Siekalas noskalo mutes dobumā radušās baktērijas un neitralizē kaitīgās skābes, tādēļ tās ir nepieciešamas! Lai mazinātu mutes sausumu, ieteicams dzert daudz ūdens, košļāt košļājamo gumiju un lietot fluoru saturošu zobu pastu. Tad, ja šī problēma nepāriet, noteikti jāapmeklē ārstu.

Diēta
Ierobežota uztura un sliktu ēšanas paradumu dēļ var zust skaistam smaidam nepieciešamie vitamīni un uzturvielas. Gan zobu, gan smaganu veselībai ļoti svarīgs ir B vitamīns, olbaltumvielas, kalcijs un C vitamīns! Tādēļ, ja vēlies burvīgu smaidu, rūpējies, lai ikdienas pārtika saturētu pietiekami daudz šo vielu.

Karsti dzērieni
Lietojot karstus dzērienus, ar laiku zobi var kļūt nespodri. Tāpat melnā tēja un kafija satur vielas, kas iekrāso zobu emalju.  Tādēļ karstos dzērienus ieteicams lietot ar mēru, tiem pievienot pienu, lai neitralizētu skābes, kā arī to vietā biežāk izvēlēties ūdeni!

Citrusaugļi un citi skābi pārtikas produkti
Lai gan salīdzinot ar limonādi, citrona, greipfrūta un citu citrusaugļu sulas tieši neizraisa caurumu veidošanos, tie satur skābes, kas veicina zobu emaljas eroziju un vājina zobus. Lai atbrīvotu muti no skābēm, pēc skābu produktu lietošanas zobus ieteicams iztīrīt, izskalot muti ar ūdeni vai košļāt košļājamo gumiju bez cukura!

 Raksts tapis sadarbībā ar SieviesuKlubs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 8.05.2024.

80% cilvēku uzskata, ka pats grūtākais darbā, neatkarīgi no darba veida, ir celšanās agri no rīta.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko