Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Diena ceļo padomi: Kā lidojumā uzlabot pašsajūtu

Speciālistu ieteikumi aviopasažieriem, kam bail lidot vai piemeklējušas akūtas iesnas.

Ne visiem lidmašīnā pavadītais laiks raisa pozitīvas izjūtas, tās vērtējot pēc fiziskās labsajūtas skalas. Tomēr, zinot diskomforta cēloņus, jau pirms lidojuma iespējams sagatavoties tā, lai organisms piedzīvotu iespējami mazāku stresu.

Dažkārt, lidmašīnai esot gaisā, tās salonā jūtams vēsums, tāpēc aviokompāniju stjuarti iesaka paņemt līdzi vieglu pledu vai šalli, kā arī ielikt somā zeķītes, kas palīdzēs sasildīties un justies omulīgāk.

Bet ko darīt tiem, kurus jau pirms pacelšanās gaisā savā varā pārņēmusi akūta saaukstēšanās? Klīnikas Headline ārste, rezidente otolaringoloģijā Svetlana Koņuhova akūtu iesnu gadījumā iesaka jau pirms lidojuma somiņā ielikt pretsāpju zāles jeb nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus: "Ja deguns ir aizlikts, slikti funkcionē arī dzirdes kanāli, un tas var izraisīt sāpes ausīs. Pat ja lidojums nav garš, pirms pacelšanās gaisā ieteicams izmantot deguna pilienus – tie atvieglo elpošanu caur degunu, iedarbojas uzreiz un ir bezrecepšu medikamenti. Garāka lidojuma laikā degunā jāiepilina vēlreiz, tāpat arī pirms lidmašīnas nosēšanās."

Otolaringoloģe iesaka paņemt līdzi arī tūsku mazinošus antihistamīnus, ko izmanto pret alerģiskām reakcijām. Tos vēlams lietot ne tikai lidojuma laikā, bet sistemātiski no piecām līdz septiņām dienām, atrodoties citā valstī. Akūtu hronisku iesnu gadījumā pacientam vēlams apmeklēt ārstu, kurš izrakstīs recepti pūšamiem intranazāliem steroīdiem, tiem gan efekts neparādās uzreiz. Ārsti šādas zāles nozīmē divām trim nedēļām, ko lieto pēc noteiktas shēmas.

Tiem, kam lidojuma laikā iesnu nav, tomēr regulāri piemeklē nepatīkamais ausu aizkrišanas efekts, mediķe lidmašīnas pacelšanās un nosēšanās laikā iesaka vai nu košļāt košļājamo gumiju, sūkāt kādu konfekti, vai arī veikt rīšanas kustības. "Tas ir viss, kā lidmašīnas pasažieris pats sev var palīdzēt, jo nekādu speciālu vingrinājumu nav. Šāda problēma var rasties saistībā ar kādām cilvēka deguna anatomijas īpatnībām," piebilst Koņuhova.

Sarežģītāk lidojumā pavadītais laiks paiet tiem, kas sirgst ar paniskām bailēm lidot.

Ārsts psihiatrs Andris Saulītis norāda, ka psihofizioloģiski bailes no lidošanas ir neirozes un psihozes starpstāvokļi – ļoti mainīgi un svārstīgi gan intensitātē, gan laika posmā: "Kā piecdesmit pelēkā toņi, kas visu laiku variē! Jo intelektuālāks un ar fantāzijām apveltītāks ir cilvēks, jo vairāk izteikti iepriekšminētie fenomeni." Vispirms pirms lidojuma ir svarīgi labi izgulēties. Vēl mediķis iesaka nelietot pārtikas produktus ar augstu cukura līmeni. Lai arī dažam labam šķiet, ka alkoholisko dzērienu lietošana mazinās trauksmi, Saulītis norāda – pirms lidojuma nedrīkst lietot alkoholu! Lidojuma laikā gan drīkst, bet tad labāk izvēlēties no stipro dzērienu klāsta.

"Vēl pirms lidojuma ieteicamas fiziskas aktivitātes – jo intensīvākas un iespējami tuvāk tam brīdim, kad lidmašīna pacelsies gaisā, jo labāk. Ja ir iespējams – paniku no lidojuma mazinās arī kontrastduša, pelde vai pat pirts, ideāli būtu ar atvēsināšanās iespējām,» fobijas mocītajiem iesaka ārsts. Arī par garderobi ir jāpadomā – mugurā labāk vilkt ērtas, labi ventilējošas drēbes, kas nenospiež kaklu, krūškurvi un vidukli. Runājot par medikamentiem, Saulītis norāda, ka te būtu nepieciešama profesionāla speciālista konsultācija, kādus jaunākās paaudzes garastāvokļa stabilizatorus un antipsihotiķus izvēlēties, taču trankvilizatorus kategoriski nevajadzētu lietot.

Kad potenciālo gaisa kuģa pasažieri sāk vajāt domas par lidojumu, ieteicams veikt trīs dziļas ieelpas un izelpas ar tālāku elpas aizturi. "Būtiska nianse – elpa jāaiztur tik ilgi, kamēr mute pati atveras! Elpas aiztures laikā cilvēkam pašam jānovēro process, kā domas par elpošanu uzvar domas par bailēm lidot," skaidro ārsts, viņš turpina, "kad sākas lēkme – fiksējiet laiku rakstiski, kad tā sākās un kad pārgāja. Kāpēc? Lai pārliecinātos, ka nākamā būs jau īsāka, līdz izzudīs vispār. Galvenais ir zināt un visu laiku atkārtot vienu un to pašu mantru: kamēr cīnos "ar domām", tikmēr nekas nenotiks! Savukārt ar filozofiskām un racionālām pārdomām var atsākt nodarboties tad, kad atgūta kontrole pār "domu karaļvalsti". Veiksmīgu lidojumu!"

 

Citi vērtīgi ceļošanas padomi un ne tikai - www.diena.lv/dienacelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko