Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Diena ceļo stāsti: Pukst kā Sardīnijas sirds

Olbija Itālijas salā Sardīnijā pašlaik attīstās visātrāk, bet pati sala ir kā dārgumu lāde.

Mūziķa, TV šovu un raidījumu vadītāja Roberto Meloni dzimtā vieta ir Ardara Itālijas salā Sardīnijā. "Tā ir maza pilsētiņa ar 800 iedzīvotājiem, bet slavena ar Santa Maria del Regnobaznīcas krāšņajām freskām – tas ir viens no lielākajiem fresku kompleksiem Eiropā. Ardara atrodas nepilnas stundas braucienā no Sardīnijas pilsētas Olbijas," stāsta Roberto Meloni. Viņš aicina – ja esat Olbijā, noteikti aizbrauciet arī līdz Ardarai: "Ja, staigājot pa pilsētu, ieejat kādā kafejnīcā, pasakiet tikai vienu maģisku vārdu: "Lettonia." Visa pilsēta zina par mani un Latviju, latvieši šajā pilsētā ir kā savējie. Jūs sagaidīs ar garšīgiem cepumiem un kafiju."

Šī ir īsa, bet sirsnīga atkāpe no stāsta par Sardīnijas pilsētu Olbiju. Kā atzīst Roberto, Olbija pašlaik Sardīnijā attīstās visātrāk, arī tūrisma – it īpaši tā saucamā luksusa tūrisma – ziņā. "Lidosta paplašinās, un šajā sezonā luksusa tūrisms palielinājies par 8%. Olbija tagad ir ļoti aktīva, degoša, tajā visi skrien un gatavi tērēt ievērojamas summas. Tā pukst kā Sardīnijas sirds," pilsētas dinamiku raksturo itālis. Roberto gan netīk sevi dēvēt par itāli – viņš uzsver piederību Sardīnijai, kurā, starp citu, runā sešās valodās. Ne dialektos, bet valodās! 

Roberto uzskaita Olbijas ģeogrāfiskās priekšrocības – tā atrodas tuvu Tirēnijas jūrai, tātad var ērti aizbraukt uz kontinentu. "Tas ir tikai sešu septiņu stundu ceļojums ar ātrgaitas kuģi, un tu esi Romā. Vari aizbraukt uz Livorno vai Dženovu. Nav tālu Kosta Smeralda, kur atpūšas pasaules lielākās zvaigznes. Netālu ir Abramoviča un Berluskoni slavenās villas, tur var satikt Merilu Strīpu, Ketiju Periju un citas slavenības. Visi apciemo Sardīniju, tās slavenos kūrortus," lepns ir Roberto.

No Olbijas var palūkoties arī uz Sardīnijas otru pusi ar kalnu grēdām, kurās aitu gani ceļotājus izvizinās ar džipu. "Parasti runā par Sardīnijas pludmalēm, jūru, bet šeit ir kultūra, kuru var atklāt kā dārgumu lādi. Jā, Sardīnija var lepoties ar vistīrākajām pludmalēm Itālijā – šogad mēs izcīnījām pirmo vietu," gandarīts ir Roberto, bet viņš turpina par kalniem Gocea, kuros var nobaudīt īstu kalnu aitu sieru un malkot īstu, neatšķaidītu mājas vīnu.

Mūsu sarkanvīns ir mūžības eliksīrs, ko sardīnieši sauc "cannonau"

No kalniem paveras brīnišķīgs skats uz Tavolaru salu, kas izskatās kā četrstūraina klints ūdenī. Uz Tavolaru var aizbraukt ar kuģīti. Tā ir slavena ar leģendām un teikām. Viena no tām vēsta, ka šajā salā dzīvojis vienīgais Sardīnijas karalis – vienīgais salas iedzīvotājs. Jūra no apakšas salu noēdusi, bet kādreiz sala apgriezīsies otrādi. Roberto uzsver – Sardīnija ir viena no piecām pasaules zemēm, kur cilvēki dzīvo garu mūžu. Kas ir ilgdzīvošanas noslēpums? "Mūsu sarkanvīns ir mūžības eliksīrs, ko sardīnieši sauc cannonau. Tulkojumā tas nozīmē – šāviens ar lielgabalu. Ja tu to iedzer, tad jūti, ka tev iešauj ar lielgabalu. Līdzīgi kā šmakovka Latgalē," smej mūziķis.

Vēl Olbijas apkārtnē noteikti ar kuģīti jāaizceļo uz La Madalenas salu arhipelāgu. "Tur ir skaistas pludmales. Salas iedzīvotāji gan sevi neuzskata par sardīniešiem, viņi ir aristokrāti. Madalenas salai blakus ir Kaprēra – "capra" itāļu valodā nozīmē kaza. Tur tiešām staigā mazas, smukas kazas, bet Kaprērā dzīves pēdējos gadus pavadīja mūsu militārais vadonis Džuzepe Garibaldi, kurš ar savu harismu apvienoja itāļus. Tur atrodas arī viņa māja un kapavieta. Bet Kaprērā ir arī jauno tehnoloģiju muzejs – fantastisks! Es lepojos ar savu Sardīniju," siltās jūtas neslēpj Roberto Meloni, kura dzimtenē noteikti esot jāpagaršo vīni, jēra gaļa un sieri: "Katrā ciematiņā ir savi ēdieni un sava valoda. Es no savas Ardaras tiešām daudz ko nesaprotu, ko runā citur. Starp citu, sardīnieši Otrā pasaules kara laikā bieži tika izmantoti, lai runātu pa telefonu, jo neviens viņus nesaprata."

Paradīzes salai Sardīnijai ir ļoti sena vēsture, senā nuragi civilizācija tur apmetusies 1800–500 g.p.m.ē., un tikai šajā salā vienīgajā uz pasaules var apskatīt nuragi pēdas – ir saglabājušies cietokšņi un sargtorņi, kas sakrauti no gigantiskiem akmeņiem. "Kā varēja tik mazi sardīnieši aiznest kalnos tik milzīgus akmeņus, lai uzceltu šādas piramīdas?! Tās ainavas ir kā uz citas planētas," piebilst Roberto. 

 

Ceļošanas stāsti un praktiski padomi - www.diena.lv/dienacelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Ielūdz strübergs un Horens: MAMA DŽAGA MAMA RAGA!

Sestdien, 20. aprīlī, ar jaunu dziesmu “MAMA DŽAGA MAMA RAGA!” klajā nākuši strübergs un Horens, kuri līdz ar šo dziesmu vēlas vairot mieru un mīlestību ikvienā cilvēkā atsevišķi un visos kopumā. Sing...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko