Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Cik bieži un ar ko mazgāt suni?

Ja suns ir vesels un āda nav iekaisusi, viņu nav nepieciešams mazgāt biežāk kā reizi mēnesī. Protams, tas atkarīgs arī no suņa šķirnes un dzīvesveida. Ir suņi, kuri nodzīvo vairākus gadus, vannu pat neredzējuši, un ir tādi, kuri tiek mazgāti pat reizi nedēļā. Tas atkarīgs arī no dzīvnieka vielmaiņas, jo vieniem āda sataukojas ātrāk, bet citiem - ļoti lēni.

Ja suns ir nosmērējies pēc pastaigas, reizēm pilnīgi pietiek, ja ar siltu ūdeni noskalo dzīvnieka ķepas un vēderu. Nav nepieciešams katru reizi izmantot šampūnu, jo tas nomazgā ādas dabīgo tauku slānīti, kas darbojas kā aizsargkārtiņa pret baktērijām. Bieža šampūna izmantošana ļoti sausina ādu, savukārt ar tīru, siltu ūdeni suni var mazgāt kaut katru nedēļu.

Ja runājam par apmatojuma mazgāšanai paredzētiem līdzekļiem - viennozīmīgi jāizvēlas tikai un vienīgi dzīvniekiem, nevis cilvēkiem paredzētie šampūni. Tāpat, ja suņa apmatojuma īpašību vai īpatnību dēļ nepieciešama regulāra un bieža mazgāšana, jāizvēlas šampūns, kurš nesatur ziepes un nesausina ādu. Šādos gadījumos jāizmanto arī kondicionieris, kurš papildus mitrinās ādu, neļaujot tai kļūt sausai un tādējādi "blaugznoties".

Zooveikalos pieejami ļoti daudz un dažādi šampūni, putas un pūderi ikdienas kopšanai. Pateikt, kurš ir labāks, nav nemaz tik viegli, jo katram sunim ir savs apmatojuma tips, savas īpašības. Vieniem der sausie šampūni, kuri nav jāizskalo, tikai jāizslauka, savukārt citiem šis līdzeklis nederēs (piemēram, garspalvainiem ar biezu pavilnu). Veterinārajās aptiekās pieejami šampūni problemātiskai ādai, kurai nepieciešama specifiska kopšana. To sastāvā ir dažādas dziļi attīrošas un antibakteriālas vielas. Bet, pirms nolemjat, ka sunim ir problemātiska āda, noteikti konsultējieties ar savu veterinārārstu. Kaut gan šie šampūni pieejami bez receptes, es ieteiktu būt atbildīgiem par savu četrkājainā kompanjona veselību.

Katram apmatojuma tipam (asspalvains-raupjš, īsspalvains, garspalvains-mīksts) attiecīgi ir savi šampūni, kas gādā, lai apmatojums saglabātos tāds, kāds tas dots no dabas. Droši varat konsultēties gan pie audzētājiem, kuri pārzina suņu šķirņu īpatnības, gan veterinārārstiem. Un nav nozīmes, vai suns ir vai nav konkrētas šķirnes, - svarīgāk ir redzēt apmatojuma struktūru. Vienīgais ieteikums - noteikti jāpērk kvalitatīvi līdzekļi, jo ļoti bieži gadās, ka ar pašiem lētākajiem līdzekļiem āda tiek sabojāta un tad nākas doties pie veterinārārsta, lai ārstētu ādas iekaisumus un alerģijas.

Arvien vairāk mūsdienās domājam par naturālu dzīvesveidu, izmantojot pēc iespējas dabīgākas izejvielas. Un arī mūsu mīluļus vēlamies mazgāt ar dabīgiem līdzekļiem. Vieni no šādiem dabīgajiem ādas un apmatojuma kopšanas līdzekļiem, ar kuriem es pati strādāju, ir Dermoscent firmas šampūni un putas. Man kā veterinārārstei ļoti patīk šo šampūnu sastāvs, jo tas satur tikai dabīgas izejvielas un ēteriskas eļļas. Sastāvā nav ziepju, līdz ar to arī biežas mazgāšanas gadījumā (vairākas reizes nedēļā) tiek saglabāts ādas tauku slānītis. Iesaku šos šampūnus arī dzīvniekiem, kuriem ir jutīga un problemātiska āda.

Ja runājam par mājas apstākļos gatavotiem šampūniem, es pret tiem esmu skeptiski noskaņota - jo receptēs figurē gan etiķis un dzeramā soda, gan olīveļļa, šķidrās ziepes un pat kukurūzas milti dažnedažādās proporcijās. Uzskatu, ka labāk neeksperimentēt ar sava dzīvnieka veselību un tomēr uzticēties jau pārbaudītiem, profesionāliem ādas kopšanas līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko