Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Eirovīzijas nacionālajā finālā trūkst spēcīgu līderu

Šogad Eirovīzijas nacionālās atlases finālā tikuši dalībnieki, kuru spēki ir vienlīdzīgi, līdz ar to patlaban nav izteikta viena līdera, pauda konkursa žūrijas pārstāvji.

Žūrijas pārstāvji minēja, ka ir atsevišķi izpildītāji, kuri ir augstākā līmenī par citiem, tādejādi par konkursa līderiem varētu uzskatīt četrus vai piecus izpildītājus, kuru vidū tad arī notiks cīņa par uzvaru.

Kā norādīja žūrijas dalībniece un režisore Aija Strazdiņa, finālistu vidū dažus var uzskatīt par izteiktiem līderiem, bet pārējie ir ļoti labi Latvijas līmeņa mūziķi. Finālā ir iekļuvuši mūziķi un izpildītāji, kuri tomēr nav tik labi, lai uzstātos lielas auditorijas priekšā, iegūstot visu skatītāju uzmanību.

"Liela nozīme ir ne tikai dziesmai un tam, kas redzams uz skatuves, bet arī dziedātāja vai grupas harismai, lai spētu aizraut pilnu arēnu ar skatītājiem. Finālistu vidū ir tādi, kurus varu iztēloties uz skatuves pilnā arēnā, bet ir arī tādi, kuri, šķiet, nevar to pavilkt," sacīja Strazdiņa.

Arī konkursa žūrijas pārstāvis un mūziķis Kārlis Auzāns uzskata, ka galvenā cīņa finālā notiks starp četriem izpildītājiem. Viņš uzskata, ka šogad konkursa dalībniekiem līmenis ir līdzīgs, tādēļ arī nav izvirzījies viens līderis.

Konkursa žūrijas locekļi ir vienisprātis, ka izpildījumam uz skatuves jābūt tādam, lai tas patiktu skatītājiem. Piemēram, žūrijas dalībnieks un mūziķis Ģirts Lūsis atzina, ka iepriekš pa radio vai ierakstā dzirdētā dziesma var atšķirties no izpildījuma uz skatuves.

"Ja pirms pusfinālu redzēšanas man šķita, ka trīs dziesmas varētu būt tās vadošās, tad pēc priekšnesumu noskatīšanās manas domas par dažām dziesmām ir mainījušās uz slikto pusi, un tagad, iespējams, par līderiem var uzskatīt jau vairākas kompozīcijas," stāstīja Lūsis.

Strazdiņa pauda, ka, viņasprāt, patlaban finālā ir maz tādu dziesmu, kas būtu labas Eirovīzijai. Šajā konkursā jābūt dziesmai, kas ir lipīga, lai cilvēks, kurš dzirdējis dziesmu, arī pēc kafijas krūzes izdzeršanas vēl atcerētos meldiņu un varētu nodungot dziesmas piedziedājumu.

Eirovīzijas nacionālajā atlasē piedalījās un finālā tika vairāki mūziķi, kuri atpazīstamību ieguvuši, pateicoties televīzijas šoviem. "Vairākus gadus mūsu klupšanas akmens ir bijis tas, ka uz starptautisko konkursu esam aizsūtījuši mūziķi, kurš šeit ir populārs. Taču ir jāatceras, ka starptautiskajā Eirovīzijas konkursā mūsu mūziķi citiem būs nezināmi un tur skatītājiem būs pilnīgi vienalga, vai tā grupa ir Latvijas superstāri vai tikai nupat kā izveidota. Līdz ar to mūziķa atpazīstamība Latvijā nedrīkst būt rādītājs tam, lai tiktu uz starptautisko konkursu. Noteicošajai jābūt dziesmai un izpildītāju varēšanai," akcentēja Strazdiņa.

Šogad pirmo reizi Eirovīzijas nacionālās atlases pusfinālus skatītāji varēja vērot arī klātienē. Lūsis uzskata, ka tās šajā konkursā bija pozitīvas izmaiņas un arī nākamajos gados pusfinālus vajadzētu radīt pieejamus skatītājiem klātienē, jo galvenais vērtētājs jau ir publika. "Šis solis jau bija jāsper daudzus gadus iepriekš. Pēc klausītāju un skatītāju reakcijas jau var redzēt, vai dziesma ir ieguvusi simpātijas," minēja Lūsis.

Jau ziņots, ka sestdien, 16.februāri, Ventspilī notiks Eirovīzijas nacionālās atlases Dziesma 2013 fināls, kurā piedalīsies 12 dalībnieki.

Finālā dziesmu Here we go izpildīs grupa PeR, dziesmu I am who I am piedāvās dziedātāja Marta Ritova, dziesmu Fool in Love izpildīs dziedātāji Dāvids Kalandija un Dināra, dziesmu One dziedās Niko, dziesmu I Need a Hero izpildīs Samanta Tīna, dziesmu Higher and Higher piedāvās dziedātāja Liene Cany, dziesmu Upside down izpildīs dziedātāja Sabīne Berezina, bet dziedātāja Antra Stafecka piedāvās dziesmu When You Are With Me.

Tāpat finālā ar savu otru kompozīciju Sad Trumpet piedalīsies grupa PeR, ar dziesmu Better than you piedalīsies grupa Pieneņu vīns, dziesmu Love izpildīs grupa Headline, bet dziesmu ar Cold heart uzstāsies dziedātāja Ieva Sutugova.

Šā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa starptautiskais fināls notiks Zviedrijas pilsētā Malmē. Starptautiskā konkursa pusfināli paredzēti 14.maijā un 16.maijā, bet fināls - 18.maijā. 58.Eirovīzijas dziesmu konkursā kopumā piedalās 39 valstis.

Latvija starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā piedalīsies otrajā pusfinālā kopā ar izpildītājiem no Azerbaidžānas, Maltas, Islandes, Sanmarīno, Maķedonijas, Somijas, Bulgārijas, Izraēlas, Norvēģijas, Albānijas, Ungārijas, Šveices, Gruzijas, Grieķijas, Armēnijas un Rumānijas. Savukārt pirmajā pusfinālā piedalīsies Dānija, Horvātija, Ukraina, Nīderlande, Austrija, Slovēnija, Igaunija, Krievija, Lietuva, Serbija, Īrija, Baltkrievija, Kipra, Melnkalne, Beļģija un Moldova.

No tā dēvētājām lielā piecinieka valstīm pirmajā pusfinālā uzstāsies Lielbritānija, Itālija un konkursa rīkotāju valsts Zviedrija, bet otrajā pusfinālā piedalīsies Francija, Vācija un Spānija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko