Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

ES nosaka jaunus drošības standartus bērnu gulēšanas piederumiem

ES dalībvalstis apstiprināja jaunus drošības standartus bērnu gulēšanas piederumiem, tostarp dūnu segām, zīdaiņu guļammaisiem un gultiņas matračiem, lai tādējādi novērstu daudzus ar gultiņām saistītus negadījumus.

Katru gadu ar bērnu gultiņām saistīti negadījumi izraisa vairāk nāves gadījumu nekā jebkurš cits bērnu aprūpei paredzēts ražojums. Saskaņā ar Eiropas traumatisma datubāzē atrodamo informāciju laikposmā no 2005. līdz 2007. gadam Eiropas Savienībā 17 000 nelaimes gadījumu, kuros iesaistīti bērni vecumā no 0 līdz 4 gadiem, notikuši bērnu gultiņā.

Ierosinātie jaunie standarti mazinās negadījumu risku, piemēram, aizrijoties ar atsevišķām detaļām, bērnam iesprūstot matrača nepareizas konstrukcijas dēļ vai nosmokot negadījumos ar auklām vai cilpām. Ieviesīs arī citus nepieciešamus standartus, piemēram, stabilitātes un konstrukcijas prasības, lai mazinātu risku izkrist no pakarināmām zīdaiņu gultiņām un savainoties. Ierosinātās drošības prasības trīs mēnešus pārskatīs Eiropas Parlamentā un Padomē, un tad komisāru kolēģija pieņems oficiālu lēmumu, pirms prasības nosūtīs Eiropas standartizācijas struktūrām.


Drošākam miegam

Katru dienu jaundzimušais guļ vidēji 16 stundas, un trīs līdz piecus gadus vecs bērns vēl joprojām guļ 11-13 stundas dienā. Zīdaiņi un mazi bērni pirmo piecu savas dzīves gadu laikā gulēšanas vidē pavada vismaz pusi dienas vai vairāk. Ražojumiem, kas atrodas gulēšanas vidē, jābūt drošiem, jo tā ir vieta, kur zīdaiņus un mazus bērnus visbiežāk atstāj bez uzraudzības ilgāku laiku. Galvenie riski, kas saistīti ar gulēšanai paredzētiem piederumiem ir šādi.

Gultiņas matrači. Galvenie ar šo ražojumu saistītie riski ir iesprūšana un uzliesmojamība. Piemēram, mazulis var iesprūst nepareizas konstrukcijas dēļ, piemēram, neatbilstošs izmērs – matracis ir pārak mazs, un rodas spraugas, kurās bērns var iesprūst vai nosmakt. Risku rada arī ražojumi, kas neatbilst uzliesmojamības prasībām.

Zīdaiņu guļammaisi un gultiņu aizsargapmales. Galvenie riski saistīti ar nožņaugšanos, nosmakšanu un aizrīšanos, auklām, cilpām, atdaloties atsevišķām detaļām vai pildījuma materiālam.

Dūnu segas bērniem. Galvenie riski saistīti ar nosmakšanu un hipertermiju. Ja nav atbilstošas informācijas par drošību, šis ražojums var palielināt zīdaiņu pēkšņās nāves sindroma (ZPNS) iespējamību pārkaršanas vai asfiksijas dēļ.

Pakarināmas gultiņas zīdaiņiem. Galvenie riski ir nosmakšana, iesprūšana un traumas nepareizas konstrukcijas dēļ, īpaši, ja gultiņas nav stabilas vai to struktūra nav pietiekami vienota (pakarināmām gultiņām).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko