Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Fetišisms Latvijā - izplatītākie fetiša veidi

Interneta meklētājā latviešu valodā ierakstot vārdu fetišisms, atrasto rezultātu skaits ir iespaidīgs. Latvijas virtuālajā vidē ir viss, sākot no diskusijām par šo tematu un beidzot ar visu iespējamo aksesuāru piedāvājumiem, sludinājumiem, domubiedru un partneru ar īpašām interesēm meklējumiem. Bet kas tad īsti ir fetišs, skaidro žurnāls Playboy.

Runājot par seksu, par fetišistu primāri sauc tādu cilvēku, kuru uzbudina kaut kas tāds, kas nav tieši saistīts ar seksuāliem objektiem. Fetišisms Latvijā tika iepazīts kopā ar visu pārējo, kas nāca līdz ar dzelzs priekškara pacelšana, teic seksologs Artūrs Šulcs. Bija jau arī pirms tam, tikai krietni slēptākā formā. Šulcs neņemas spriest, vai fetišistu pie mums ir daudz vai maz – nav pētījumu, kas analizētu tik dziļi personiskas latviešu intereses, bet starp viņa klientiem ir cilvēki, kuri ik pa laikam jūt vajadzību parunāt par savām neikdienišķajām vēlmēm. Kurā brīdī cilvēkam ir pamats domāt, ka viņš kļuvis par fetišistu? Ja vīrieti uzbudina sieviete, kas staigā sarkanās augstpapēžu kurpēs, tas nav fetišisms. Turpretī, ja viņš nespēj uzbudināties, kamēr nav ieraudzījis šīs liktenīgās sarkanās kurpes, var uzskatīt, ka cilvēkam ir savs personiskais fetišs. «Nevar apgalvot, ka tas ir labi vai slikti. Tas vienkārši tā ir, un, kamēr cilvēks citus netraucē un nedara otram pāri ar savām īpašajām interesēm, nav iemesla satraukties,» ir pārliecināts A.Šulcs.**Iecienītākie un neparastākie fetiši**

Priekšstats par to, kādi ir populārākie fetiši, rodas no sludinājumiem un diskusijām portālos, kuros «ieeja tikai no 18».

Augstpapēžu kurpes

Ļoti iemīļots fetiša priekšmets. Šis sievietes garderobes aksesuārs uzrunā daudzus. Pēdu fetišisti burtiski kūst, redzot pēdiņas, sadomazoaktīvisti tā vien kāro pakļūt zem stingrās kundzes tupeles šā vārda tiešākajā nozīmē, bet vienkārši estētus sajūsmina sievietes pavedinošā gaita, kad viņa viegli šūpojas gurnos.

Latekss un āda

Lateksā iespīlētas sievietes kaķenes tēls nav nekas jauns, bet tāpēc nav zaudējis nenieka no savas pievilcības. Āda un latekss kā fetišs turpina savu nebeidzamo uzvaras gājienu. Kamēr psihologi apgalvo, ka ādas apģērbus izvēlas cilvēki, kuri grib slēpt savu maigo dvēseli un jutekliskumu, mums pārliecinošāks šķiet arguments, ka cieši pieguļošā āda un latekss mudina uz piedauzīgām fantāzijām.

Dominēšana un pakļaušanās

Savukārt dominēšana un pakļaušanās kā fetišs iezīmē pat nedaudz pārsteidzošu ainu. Daudzas aptaujas un sludinājumi seksa portālos rāda, ka pretēji sadzīvei šeit sievietes izvēlas būt dominējošas, bet vīrieši – pakļāvīgi. Daiļais dzimums atzīst, ka viņām patīk uzrunāt partneri pavēles formā, iepērt, pažņaudzīt. Puiši savukārt neslēpj, ka viņus uzbudina iespēja pakļauties un izpildīt sievietes pavēles. Laikam jau būt par spēcīgajiem un izlemjošajiem ikdienas gaitās ir gana nogurdinoši.

Krāsotas lūpas

Sarkani krāsotas lūpas, pēc daudzu domām, ir vienādojamas ar kairiem skūpstiem un orālā seksa sagādāto labsajūtu. Speciālisti apgalvo, ka, redzot sievietes pavērto muti, zemapziņā veidojas asociācija par viņas jutīgāko vietiņu, tāpēc nav brīnums, ka džungļu sarkanais uz lūpām kļuvis par rosinošu fetišu. Diskusijās gan sievietes, gan vīrieši atzīst, ka viņi īpaši uzbudinās, ja skūpstu laikā košā lūpukrāsa izsmērējas – tā neķītri un mežonīgi. Līdz ilūzijai par īpaši piedauzīgu seksu tik vien kā roku pastiept.

Pīrsings

Kamēr vieni pīrsingu uztver kā vēl vienu greznumlietiņu, citiem tas, izrādās, ir nozīmīgs fetišs – īpaši populārs vecuma grupā no 18 līdz 35 gadiem. Redz, kareklīši nabā, mēlē, krūšu galos, uzacīs un dzimumorgānos daudziem ir pat absolūta nepieciešamība un laba seksa garants. Kādā virtuālā diskusijā puisis atzīstas, ka viņam tik ļoti iepatikusies bauda, ko sniedz meitene, kad viņas mēle ir caurdurta ar pīrsingu, ka viņš vairs nespējot mīlēties, ja partnerei šāda rotājuma nav.

Veļa

Veļu gribas ierindot starp pašsaprotamajām vājībām. Jāatzīst, pārsteidz, ka daudzus uzbudina nebūt ne pirmā svaiguma veļa – līdzīgi kā marta kaķi, viņi pavelkas uz īpašnieces smaržu, ko glabā niecīgais veļas gabaliņš. Cilvēkiem ar augstām personīgās higiēnas prasībām te noteikti būtu kas sakāms, bet, kā jau minējām iepriekš, kamēr vien apkārtējiem netraucē, ir pilnīga rīcības brīvība.

Zirgaste un bizes

Šis ikdienišķais matu sakārtojums var izrādīties spēcīgs fantāziju katalizators. Tas liekot sievietei izskatīties meitenīgākai. Un, jā, te jau tas nāk - fetišs par aizliegto augli, savu Lolitu.

Zelta lietus

Intīmsludinājumi un daudzas internetaptaujas liecina, ka fetišu augšgalā ir zelta lietus, proti, apčurāšana. Lai man piedod tie, kuriem tas nešķiet pieņemami, bet fakti runā paši par sevi. Vieniem patīk tikai vērot, citiem – pašiem aktīvi piedalīties. Kas gan tur tik aizraujošs? Izrādās, tas ir stāsts par varas un pakļaušanās spēlītēm. Ja kāds kādu apvelta ar zelta lietutiņu, tas ir augstākajā mērā degradējoši un nozīmē bezierunu atdošanos otram. Jā, gaumes lieta.

Lūrēšana un virināšana

Vuārismu un ekshibicionismu min kā fetišisma paveidus, un tieši tie ir visvispopulārākie. Daudziem ir tā, ka bez porno nekur un neko. Ja savs prieciņš pēc tam tiek arī partnerim, kāpēc gan ne? Interesanti, ka vuārisms jeb tieksme skatīties vairāk piemīt vīriešiem, savukārt sievietes labprātāk izrādās. Starp citu, daudzas apgalvo, ka iespēja tikt ieraudzītai tuvības laikā liek sajusties īpaši karstasinīgām.

Vēl neparastāk

Tiktāl par populārākajiem, bet, ja runājam par neparastākajiem... Fantāzijas lidojums ir neaptverams, sākot no tā, ka uzbudina skudras, kuras netraucēti pastaigājas pa atkailinātām ķermeņa daļām, un beidzot ar to, ka kairinošas šķiet plīša mantiņas un cilvēki, kas ietērpušies dzīvnieku maskās. Un tam visam ir pat savi zinātniskie nosaukumi: plūšofilija – jau minētās rotaļlietas, akvafilija – uzbudinājums, ko izraisa ūdens, somnofilija – aizmidzis cilvēks kā seksuāls rosinātājs, sitofilija – uzbudinājums, redzot ēdienu, nasofilija – īpaša tvīksme pēc deguniem... Tā var turpināt līdz bezgalībai.

Par fetišu var kļūt jebkas. Kāpēc? Tas jau ir psihoanalīzes lauciņš – vieni min bērnības spilgtākos iespaidus, citi kolektīvo zemapziņu. Patiesībā nav tik būtiska fetiša izcelsme, daudz svarīgāk – kā cilvēks ar to sadzīvo. Pirmkārt, protams, jātiek skaidrībā ar sevi – kas patīk un uzbudina; otrkārt, tikpat būtiska ir saskaņa ar partneri, saka Artūrs Šulcs: «Nevajag slēpt no otra to, kas pašam patīk. Sevis apspiešana ne pie kā laba nenoved. Parunājiet par to! Apzinieties, ka katram ir savi kairinātāji, un, lai attiecībās valdītu saskaņa, to vajag respektēt.»

Vispirms noskaidrojiet, kas jums katram patīk, un, ja otrai pusei tas ir kas jauns un šķietami neparasts, mēģiniet atrast skaisto jūsu intimitātē – par ko ir prieks, un kas ir patīkami abiem. Tad soli pa solim sāciet to ieviest jūsu tuvībā. Tik vienkārši – jo laimīgi cilvēki ir apmierināti cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko