Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

FOTO: Zied zilās vizbulītes

Vieni no pirmajiem pavasara ziediem ir zilās vizbulītes, kas parasti zied no marta beigām līdz maijam. Arī šogad siltākajās vietās tās jau sākušas ziedēšanu.Zilās vizbulītes Latvijā sastopamas bieži, no atsevišķiem eksemplāriem līdz blīvās grupās dažādos skujkoku, lapkoku un jauktos mežos, krūmājos un upju krastu gravās, vēsta sugu enciklopēdija Latvijasdaba.

lv.Zilās vizbulītes ir daudzgadīgi, ap 5-15 cm augsti gundegu dzimtas lakstaugi. To ziednesis ir stāvs, blīvi apmatots, ziedi visbiežāk tumši zili, reti - rožaini vai balti. Trīsdaivainās lapas ir ādainas, tumši zaļā krāsā, ziemojošas, 3-6 cm garumā, 4-8 cm platumā. Kārtējā gada lapas izaug, kad ziedi sāk noziedēt.Botāniķe Valda Baroniņa no citiem pirmajiem pavasara ziediem piemin arī māllēpes, kas iespējams, sākušas ziedēt piesaulītē, baltos vizbuļus un dzeltenos vizbuļus. Tomēr jāatzīst, ka šogad jūtama vēlā pavasara ietekme - citos gados šajā laikā zied ne tikai minētie, bet arī citi savvaļas augi. Sagaidāms, ka, sākoties siltākām dienām, ziedēšana Latvijas mežos un laukos ies plašumā.

Ziņo par novērojumiem dabā portālā Dabasdati.lv.   

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LUKA izdod jaunu dziesmu un video

Piektdien, 31. maijā, ar jaunu dziesmu “Ja Vien Es Spētu”, kas tapusi jau iepriekš pārbaudītā, radošā komandas darbā, klajā nākusi jaunā un talantīgā dziedātāja LUKA.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko