Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kāds būs 2011.gada spārnotais teiciens?

Pagājušā gada decembrī  Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa izsludināja akciju “Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens”. Šī akcija notiek jau devīto gadu, un tās laikā tiek meklēti zīmīgākie jaunumi valodā. Akcijas mērķis ir veicināt sabiedrības interesi par valodas kultūru un valodas pārmaiņām.

Akcija turpināsies līdz 11. janvārim. Ir saņemti daudzi interesanti vērojumi un priekšlikumi, ar kuriem nedaudz iepazīstināsim (atgādinām, ka tie ir tikai starprezultāti!). Arī šogad iesūtītie vērojumi atspoguļo notikumus Latvijas polītikā un sabiedrībā. Gada teiciena kandidātos iekļuvis V. Zatlera "rīkojums Nr. 2" un "tikai ar tankiem", J. Urbanoviča "pašcieņas bruņinieki" un N. Ušakova pārteikšanās par Latvijas atrašanos vienotā Krievijā kā gadsimta lielāko veiksmi.

Ir pamanīts Aināra Šlesera izteikums, ka viņam neesot jārunā "Raiņa stilā Aspazijas vārdiem". "Krājbankas" bankrots un ažiotāža ap citām bankām rosinājusi sūtījumu autorus irōnizēt, ka "ar mūsu banku viss ir kārtībā", "naudas pietiek, uztraukumam nav pamata" un "bankrots nedraud".

Daudzi aptaujas dalībnieki pauduši satraukumu par atsevišķu no krievu valodas pārņemtu vārdu un vārdkopu degradējošo ietekmi. Tādi ir "davai" (beidzot sarunu), "pa lielam", "uz doto brīdi", "paldies liels", "gruzīties" un hrestomātiskais teiciens, ko bieži dzirdam "Maxima" veikalos, — "Maisiņš vajg?".

Daži sūtījumi būtu pelnījuši nomināciju "valodas brīnums": "brokasteri" ("Belvita" brokastu cepumi), "ekrānšāviņš" un "palielināt par pusi" (pārveidots rusisms "palielināt uz pusi").

Vairāki akcijas dalībnieki pauž nepatiku pret svešvārdiem — "perkusijas", "komunicēt", "šovs", "atraktīvs", "emocijas", "funkcionēt", "performance" u. c. Tomēr īpašu satraukumu rada netulkotu angļu vārdu lietošana pat tad, ja tiem ir labas latviskas atbilsmes. Lūk, kādi vērojumi iesūtīti pēc nesenās LIKTA konferences — "hinti" (ieteikumi, padomi), "kūkiji" (sīkdatnes), "onlainā" (tiešsaistē; šo aplam lieto arī draugiem.lv), "suplaičeini" (piegādes ķēdes), "jūzkeiss" (lietojuma piemērs, lietojuma gadījums), "vorkflou" (darbplūsma) un "piekonektēties" (izveidot savienojumu, pieslēgties).

Esam saņēmuši arī  jaunvārdus, un šogad ir jauns piedāvājums "smoga" latviskošanai: neveiksmi cietušā "smaceņa" vietā tiek piedāvāta "dūgla" ("dūmi" + "migla"). Akcijas dalībnieku uzmanību piesaistījusi arī "tējotava", "cenplēsis", "staidzināt" (piemēram, suņus), "varējums" un "lielumkārt" (Jura Rubeņa lietots "pa lielam" aizstājējs).

Gada vārds ir spilgtākais un trāpīgākais pēc latviešu valodas likumībām veidotais vārds, kas pirmo reizi izskanējis, kļuvis populārs vai populāritāti atguvis 2011. gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas lietots ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi.

Gada nevārds — visnejēdzīgāk darinātais vai visnevajadzīgāk no citas valodas aizgūtais vārds, kas parādījies vai manāmi izplatījies 2011. gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas šajā gadā plaši lietots ar visneiederīgāk vai visnevajadzīgāk sagrozītu nozīmi (piemēram, pēc citu valodu parauga).

Gada spārnotais teiciens — spilgtākais vai dīvainākais teiciens, kas īpaši bieži lietots vai sevišķi pamanīts 2011. gadā.

2011. gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens tiks paziņoti preses konferencē 2012. gada 16. janvārī.

2010. gada vārds bija “zibakcija” (angļu “flashmob” vietā), nevārds — “pa lielam”, spārnotais teiciens — “Krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā” (ministru prezidenta Valda Dombrovska replika).

2009. gadā par gada vārdu kļuva “glābējsilīte” (angliskā “babybox” vietā), par nevārdu — “saīsināt (darbiniekus)”, par spārnoto teicienu — “Un ko jūs saprotat ar polītisko atbildību?” (ministres jautājums žurnālistam).

2008. gada vārds “talkot”
(‘piedalīties Lielajā talkā’), nevārds — “šis te.., šo te..”, spārnotais teiciens — “Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai bieži nav saprotama” (no polītiķa izteikuma) un gada nagla — “Nasing spešl” (ministra atbilde žurnālistei, kuŗa jautāja, kas īsti notiek Latvijā un kāpēc vajadzīgs miljardu aizdevums).

2007. gada vārds “ēnstrādnieks”, nevārds — “(siera) produkts” (piemērs tam, kā dažādus izstrādājumus neiederīgi vai bez vajadzības dēvē par produktiem), spārnotais teiciens — “bojāts horizontālais taimkods” (patiesības slēpšana aiz nesaprotama žargonvārda).

2006. gada vārds “draugoties” (vietnes draugiem.lv lietotāju darbības apzīmējums), nevārds — “hendlings” (no angļu “handling / zīdaiņa kopšana un auklēšana”), spārnotais teiciens — “ņēma un uzmeta” (no polītiķu telefonsarunas).

2005. gada vārds “smacenis” (Anšlava Eglīša darinājums angliskā “smogs” vietā), nevārds — “centrs” (vārda jēgai neatbilstošās vārdkopās ar nozīmi ‘liela vai maza vieta, kur kaut kas notiek, piemēram, tirgotava, kopētava u. tml.’), spārnotais teiciens — “vanags noknāba cālīti” (no uzvārdiem atvasināta vārdu spēle).

2004. gada vārds “mēstule” (angliskā “spams” vietā), nevārds — “māsterplāns” (neskanīgs saliktenis, ko ieteikts aizstāt ar “virsplāns”), spārnotais teiciens — “Valsts deg zilās ugunīs” (ar nozīmi ‘valstī krīze’).

2003. gada vārds “zīmols” (‘ražojuma, uzņēmuma, personas, valsts u. tml. tēls, kas saistīts ar vārdu, simbolu, prečzīmi u. tml.’ angliskā “brends” vietā), nevārds — “eiro” (tā nelokāmības dēļ), spārnotais teiciens — “zelta rokas” (ar irōniju).

Šādas akcijas, kuŗu mērķis ir veicināt sabiedrības uzmanību valodas paudumu un to formas tīrībai, ik gadu notiek daudzās pasaules valstīs, piemēram, Vācijā, Austrijā un ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko