Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Kas ir svaigēdāji?

Ēdīsim dārzeņus un augļus piecas reizes dienā! Šādu veselīga uztura veicināšanas kampaņu sākusi Latvijas Ārstu biedrība. Kampaņas mērķis ir dažādos veidos rosināt iedzīvotājus lietot uzturā pēc iespējas vairāk augļu un dārzeņu, kam vajadzētu būt uz galda katrā ēdienreizē. Ar katru apēstu, vislabāk svaiga, augļa vai dārzeņa kumosu mēs uzņemam visas labās vielas, samazinot risku saslimt ar kādu no XXI gadsimta draudošākajām kaitēm - sirds un asinsvadu slimībām, paaugstinātu asinsspiedienu, insultu, 2.

tipa cukura diabētu, aptaukošanos un citām slimībām, uzsver Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Svaigu dārzeņu, augļu, ogu ēšana populāra ir svaigēdāju vidū. Tāpēc Diena viesojās pie Matīsa Eglīša (30) svaigēdāju dzīvesveida popularizētāja un restorāna Raw Garden līdzīpašnieka, lai uzzinātu vairāk par svaigēdāju kustību un viņu ēšanas paradumiem.

Ēdiens kā zāles

Kas ir svaigēdāji? Svaigēdāji ēd «dzīvu» ēdienu. Tādu, kas netiek termiski apstrādāts augstā temperatūrā. Ēdienu apstrādā temperatūrā, kas nepārsniedz 45 grādus, lai nezustu aktīvās vielas, vitamīni, antioksidanti, enzīmi, stāsta Matīss. Viņš astoņus gadus ir arī veģetārietis, un svaigēšana, kā viņš pats saka, ir «pakāpenisks evolūcijas rezultāts, tiekšanās uz pilnīgāku diētu, veselīgāku ēšanu un labāku dzīves kvalitāti».

Aizdomāties par to, ko ēd, Matīss sācis pirms astoņiem gadiem, kad devās ceļojumā uz Krētu. Tajā laikā viņš bija tradicionālais latvietis - visēdājs. «Vakarā aizgāju uz restorānu. Izvēlējos cūkgaļas karbonādi. Porcija bija milzīga. Ārā bija 30 grādu silts. Pēc ieturētās maltītes mans ceļojums uz četrām dienām bija beidzies. Vienīgā vieta, kur es tusēju, bija tualete.» Matīs spriež, ka ne velti daudzās siltajās zemēs cūkgaļas ēdieni nav cieņā. Šis notikums licis aizdomāties. Atbraucis atpakaļ, sācis nodarboties ar jogu. «Trešajā ceturtajā lekcijā bija tēma par uzturu, kurā pateica, ka gaļu un zivis nevajadzētu ēst. Man tad šķita - O, mana pieredze un iekšējā intuīcija saka līdzīgi. Vienā dienā atteicos no gaļas.»

Kopš tā laika Matīsa ceļš veselīgākas ēšanas meklējumos tikai turpinājies. Viņš stāsta, ka ir daudz dimensiju, kā skatīties uz ēdienu. «Ja runājam par dzīvnieku nogalināšanu, tad baiļu, agresijas enerģija, ko izjūt lopiņš nokaušanas brīdī, saglabājas ēdienā, ko uzņemam, gaļu ēdot. Otra dimensija ir veselīgs uzturs. Ēdiens organismā veido skābu vai sārmainu vidi. Gaļa, zivis, piena produkti, olas veido skābu vidi. Skābu vidi cilvēka organismā, asinīs var salīdzināt ar akvāriju, kuram trūkst skābekļa, tādēļ strauji vairojas aļģes. Cilvēkam tā ir vide, kur rodas mikrobi un slimības.» Matīss stāsta, ka veselīgam uzturam 70-80% pārtikas, ko uzņemam, jābūt sārmainu vidi veicinošam. Sārmainas vides produkti ir dārzeņi, augļi un zaļumi. Jo vairāk auglī ir cukura, jo vairāk tas sliecas uz «skābo pusi». Alkohols arī ir skābu vidi veicinošs, tomēr vīnu Matīss dzer. «Ēdiens ir jūsu zāles, un zāles ir jūsu ēdiens,» par sev tuvo ēšanas filozofiju saka svaigēdājs.

Jāēd vairāk salātu

Matīss jau kādu laiku ir arī vegāns - neēd piena produktus, jo arī tie ir skābu vidi veicinoši. Matīsam saku, ka, vadoties pēc viņa filozofijas, jāpārtiek tikai no salātiem. «Tas ir ļoti vienkāršots priekšstats,» viņš atbild. «Jā, pamats ēdienkartei ir zaļumi, ap kuriem veido visu pārējo. Ēdu riekstus, sēklas, augļus, ogas, dārzeņus... Ēdienkarti jāmāk sabalansēt, lai organismam nekaitētu, lai tas nenonāktu uzturvielu badā. Neesmu simtprocentīgs svaigēdājs, ēdu pupas, kuras vāru. Ir radikāli svaigēdāji, kas uzskata, ka pat 1% termiski apstrādāta ēdiena asimilāciju samazina par 30-40%. Es līdz šādai pārliecībai neesmu izaudzis.» Vai svaigēdāji ēd gaļu? Matīss saka, ka esot arī tādi, bet šo jautājumu viņš atsakās komentēt, jo gaļas ēšanu neatbalsta.

Visu rakstu -  Ne cepts, ne vārīts. Bet liek justies viegli - lasiet piektdienas Dienā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 16.05.2024.

Kad pavārei piesolīja roku un sirdi, viņai galvā uzreiz ienāca pāris recepšu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko