Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 5. jūnijs
Margots, Igors, Ingvars

Kas jāzina par atstarotājiem?

Vai atstarotājam jābūt vienmēr? Kā nopirkt labu atstarotāju? Kur atstarotāju vislabāk likt?

Atbild Agnese Korbe CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste:

Atstarotāji obligāti ir jālieto ārpus apdzīvotām vietām un neapgaismotos ceļa posmos. Taču ikviena cilvēka drošības nolūkos, neatkarīgi no pārvietošanās vietas, atstarotājs var būt piestiprināt pie apģērba, somas, velosipēda, bērnu ratiņiem u.c. visu laiku.

Atstarotāji ir jālieto, lai cilvēks būtu pamanāms, lai autovadītāji varētu pamanīt gājējus, īpaši svarīgi tas ir diennakts tumšajā  laikā. Atstarotāji ir nepieciešami ne tikai cilvēkiem, bet arī, piemēram, velosipēdiem, bērnu un invalīdu ratiņiem.

Kā  izvēlēties atstarotāju?

Būtiski, lai atstarotāji ir sertificēti – uz to iepakojuma jābūt CE marķējumam (atbilstoši standarta EN 13356 prasībām). Saskaņā ar 2003.gada 11.februāra MK noteikumiem Nr. 74 "Prasības individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, to atbilstības novērtēšanas kārtība un tirgus uzraudzība" atstarotāji ir otrās kategorijas individuālie aizsardzības līdzekļi.

Ir vairāki kritēriji, pēc kuriem var atšķirt viltojumus no īstas, kvalitatīvas preces:

- Iepakojums. Uz iepakojuma ir jābūt CE marķējumam. Tas nozīmē, ka atstarotājs ir sertificēts.

- Materiāls. Visaugstākā gaismas atstarošanas spēja ir mikroprizmas materiāliem. Tie ir lokani, mīksti, (uz PVC bāzes), bet sīkās, atstarojošās prizmas var pamanīt tikai rūpīgi ieskatoties.

Gājējiem nav ieteicami "cietie" jeb velosipēdu atstarotāji. To priekšrocība ir ilgais kalpošanos laiks, taču būtisks trūkums ir atstarošanās leņķis. Šāda veida atstarotājs ir labi saskatāms, ja tā virsma ir tieši perpendikulāra automašīnas staru kūlim. Turpretī, ja šis atstarotājs kaut nedaudz slīpi, tad atstarošanās spēja pat 10 reizes samazinās.

Darba apģērbos un somās bieži vien tiek iestrādāts slēgto vai atklāto stikla lodīšu virsmu atstarojošs materiāls. Taču jāņem vērā, ka tas ir efektīvs tikai tad, ja tā virsmas laukums ir pietiekoši liels – gandrīz apakštasītes izmērā!

Krāsa. Vislabāk saskatāmi ir balti atstarotāji. Nākamie pēc spožuma ir dzeltenie atstarotāji.

Nav ieteicami zili, zaļi un tumši sarkani atstarotāji. Šādi atstarotāji legālā ceļā nekādi nevar iegūt CE marķējumu un nodrošināt drošību uz ceļa.

Kur tas jāliek, lai labāk redzētu?

Ārpus apdzīvotām vietām gājējiem jāpārvietojas par ceļa kreiso pusi, pat tad, ja veicamais attālums ir neliels. Attiecīgi – atstarotājs jāpiestiprina labajā ķermeņa pusē (tai jāatrodas tuvāk ceļa braucamajai daļai), piemēram, pie apģērba, ap roku, pie somas, ap kāju. Kājāmgājējiem, kuriem regulāri izvēlētais maršruts ved gar šosejām, vislabāk ir izvēlēties atstarojošas vestes, jo tās faktiski ir pamanāmas no visiem rakursiem.

Lentveida atstarotājus ieteicams aplikt ceļgalu augstumā vai ap roku ķermeņa pusē, kas atrodas tuvāk brauktuvei. Piekarināmais atstarotājs pie apģērba ir jāpiestiprina tā, lai tas "noķertu" automašīnas gaismu. Atstarotājs nav pamanāms vai to grūti pamanīt, ja tas piestiprināts pie apģērba neatbilstošā vietā un/vai veidā (piemēram, to daļēji aizsedz apģērbs, tas nav novietots atbilstoši autovadītāja redzes leņķim). Ļoti efektīva ir atstarojoša materiāla iestrādāšana apģērbā, piemēram, uz piedurknēm, uz muguras, cimdos.

Gājējiem jāņem vērā, ka automašīnas tuvās gaismas apgaismo tikai 25 līdz 40 metrus, savukārt tālās gaismas – līdz 150 metriem.

Atgādinājums autovadītājiem un auto pasažieriem – atstarotājus vajadzētu turēt arī auto cimdu nodalījumā, jo jebkurā brīdī  autovadītājs, kā arī pasažieri var kļūt par kājāmgājējiem, piemēram, automašīnas tehniska defekta gadījumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 5.06.2024.

Viņš bija tik noslēpumains, ka sievietes viņam atdevās, lai apmierinātu ziņkārību.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko