Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Krogu apskats: Čaihana Sato

Rīga mēdz lepoties ar kultūru sajaukumu. Piemēram, vienā Blaumaņa ielas pusē ir Bonēra, izteikti eiropeisks iestādījums, otrā – Čaihana Sato, uzbeku restorāns. Taču veiksmīgākie un ilgtspējīgākie «eksotiskie» iestādījumi, tostarp Sato, faktiski ir tīra Eiropa. Un ar gudru ziņu, jo, lai cik eksotiska būtu eksotika, rīdzinieki ir konservatīvi. Sato nav vieta, kur sienas un grīdas klāj paklāji un citi Vidusāzijas atribūti. Tur pat neredz neviena uzbeka.

Glamūrs kosmopolītiem

Čaihana Sato ir «sterilizēta» uzbeku versija Eiropas minimālisma formās labi iedegušiem vīriešiem un turīgām kundzēm, kuri nesteidzīgi pusdieno, kamēr džipi un citi dārgi automobiļi gaida pie ietves. Īsi raksturojot – NVS kosmopolītiskais glamūrs. Pie sienas ir vīna un šampanieša skapis ar tādiem «modeļiem» kā Moët & Chandon un Dom Perignon. Uzbekistāna nolasās tikai ēdienkartē un atsevišķos interjera ornamentos.

Restorāna īpašnieki raksta, ka, izstrādājot restorāna ideju, viņi centušies «pasniegt Austrumu sajūtas ar Eiropas komfortu, tāpēc interjers ir mierīgos toņos, harmonisks un elegants, taču ar Uzbekistānai raksturīgo kolorītu». Tā arī ir. Dzeltenīgi gaišie toņi rosina asociācijas gan ar Baltijas zeltainajām pludmalēm, gan Samarkandas tuksneša smiltīm. Čaihana Sato mijiedarbojas eiropeisks smalkums un orientāls jutekliskums, piemēram, oficianšu tērpi ir diskrēts Vidusāzijas materiāla un krāsu un Eiropas griezuma apvienojums. Interjera dizaina autore ir Anda Ozoliņa, kura izstrādājusi dizainu restorānam Kabuki Light Jūrmalā, Vairāk saules un citiem.

Vidusāzijas augstā virtuve

Restorāna šefpavārs ir kāds Husans Azimovs, kurš, kā vēsta restorāna mājaslapa, strādājis vienā no labākajiem Maskavas Vidusāzijas restorāniem (nav gan minēts, kurā). Ēdienkartē atrodami tādi uzbeku nacionālie ēdieni kā plovs, čebureki, pahlava un citi, taču tā ataino arī raibo Vidusāzijas kultūru sajaukumu reģiona dinamiskās vēstures gaitā – tur ir arī gruzīnu un sīriešu ēdieni. Man vilšanos sagādāja fakts, ka uz bāra letes ir kārdinoša izskata maizes, no kurām tikai viena ir pieejama – pārējās ir dekorācijas.

Eksotiskākie man likās tādi ēdieni, kurus pats neizvēlētos. Teiksim, kazi – kūpināta zirga gaļa ar sīpoliem un zaļumiem – un hasips – mājas desa no sirds, aknām un kuņģa. Uzkodās mana izvēle krita uz kaut ko pazīstamāku ja ne nosaukumā, tad vismaz saturā. Tas bija haravac – ceptu dārzeņu ikri ar sīpoliem – un samsa ar spinātiem jeb vienkārši spinātu pīrāgs. Abi bija gardi, lai arī samsa varēja būt lielāka. Pēc tam vēlējos pārbaudīt, kas pieejams veģetāriešiem – visai naiva vēlme uzbeku restorānā. Taču atradu manti ar kartupeļiem – lapas formā veidoti un dekorēti lieli pelmeņi ar kartupeļiem (varēja izvēlēties arī ar ķirbjiem).

Interesi izraisīja uiguru ēdieni, no kuriem izvēlējos mazza – ceptas jēra aknas ar dārzeņiem, sojas mērci un ķiplokiem. Vīna izlase ir tīri eiropeiska. Cenā tas ir no nepilniem trim latiem par glāzi un uz augšu. Pudele vīna maksā vidēji 14–20 latu, kā arī krietni dārgāk. Ir pieejams franču konjaks, pudeļu alus – beļģu, izlejamais alus – Valmiermuižas. Ēdiens kopumā bija baudījums – šādā izpildījumā uzbeku virtuve noteikti neapstāsies pie Latvijas robežas.


***

Izklaide TV ēda:

Katiks – Ls 1,50

Haravac – Ls 2,80

Samsa ar spinātiem – Ls 2,80

Manti ar kartupeļiem – Ls 3,10

Mazza – Ls 4,80

Maksa par pakalpojumu: 0.00 LVL

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

n

Restorāns sato

Blaumaņa iela 5a,

svētdien–pirmdien 12–23,

piektdien–sestdien 12–24

Interjers 4/5

Ēdieni 4/5

Apkalpošana 3/5

Atmosfēra 4/5

Bērniem draudzīga vide 4/5

www.sato.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko