Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Laiks pavasara tīrīšanai

Uz jautājumu: «Ko tu plāno darīt Lieldienu brīvdienās?» bieži gadās saņemt atbildi: «Sarīkošu mājās lielo pavasara ģenerāltīrīšanu!» Pavasara dienas, kurās laiks ir pietiekami silts, lai pamatīgi vedinātu telpas, un saule spīd tik spoži, ka ļauj pamanīt traipus uz logu stikliem un putekļus istabu kaktos, patiešām ir piemērotākais brīdis, lai kārtīgi iztīrītu māju no grīdas līdz griestiem, no pagraba līdz bēniņiem.

Lai mājas uzkopšana būtu nevis Sīzifa darbs, bet dotu iepriecinošu rezultātu, ieteicams izvēlēties atbilstošas metodes un tīrīšanas līdzekļus, uzsver telpu uzkopšanas eksperte uzņēmuma ALG Cleaning pārstāve Alise Anitena un piebilst: jo kvalitatīvāk strādājuši mājokļa remonta veicēji un interjera veidošanā iesaistītie meistari, jo vieglāk paveicama telpu uzkopšana. Viņa arī piebilst, ka pavasara tīrīšanā noteikti vajag atbrīvot mājokli no vecām drēbēm, savu laiku pārdzīvojušajām bērnu rotaļlietām un vispār visa, kas kļuvis lieks un nevajadzīgs. Visideālākā kārtība valda mājā, kas iekārtota bez liekām mantām, jo nekārtībai nav kur rasties, putekļiem nav kur krāties un grūti iznīdējamajam kodēm - nav kur iemitināties.

Ķīmija jālieto mēreni

Pēdējā laikā populāra kļuvusi mājokļa uzkopšana, neizmantojot sadzīves ķīmiju. A. Anitena uzsver, ka var jau tīrīt mājokli bez sadzīves ķīmijas, bet «tas padarīs sarežģītāku ikdienu, jo telpas būs jātīra bieži». Viņa secinājusi, ka sadzīves ķīmija aizsargā virsmas no netīrumiem, izveidojot aizsargslāni, kas nodrošina to, ka netīrumi neatgriežas tik ātri, kā tīrot tikai un vienīgi ar ūdeni un izmantojot tikai dabas materiālus, piemēram, citronu. «Mēs varam noslaucīt putekļus ar mitru audumu, bet tad pēc 10 minūtēm putekļi atkal būs redzami. Speciālie tīrīšanas līdzekļi neļauj putekļiem tik ātri atgriezties,» savus secinājumus izklāsta Alise.

Viņa arī atzīst, ka patiesībai neatbilst pieņēmums - jo vairāk sadzīves ķīmijas tiks izmantots telpu uzkopšanā, jo tīrākas tās būs. «Pārspīlējot ar sadzīves ķīmijas lietošanu, bieži vien tiek panākts pretējs efekts, jo virsmas, pierodot pie ķīmijas, zaudē pretestību cīnīties ar netīrumiem. Rezultātā uz dažādām horizontālajām virsmām paliek saredzamas, nenotīrāmas strīpas, nospiedumi, traipi,» skaidro Alise un piebilst, ka pirms jebkura sadzīves ķīmijas produkta lietošanas noteikti jāizlasa lietošanas instrukcija un tā precīzi jāievēro.

Jāatbilst dzīvesveidam
Jebkuras mājas optimālākais iekārtojums ir tāds, kas atbilst iemītnieku dzīvesveidam, uzsver Alise Anitena. «Patlaban aizvien populārāks kļūst minimālisms,» uzsver telpu uzkopšanas speciāliste.

Cenšoties mājoklī ieviest ideālu tīrību, vislielākās rūpes bieži mēdz sagādāt grīdas segums, kuru izvēloties vērts padomāt gan par pievilcību, gan praktiskumu. Paklāji no vilnas, nevis sintētikas prasa rūpīgāku kopšanu, jo traipus no tiem nav viegli iztīrīt.

«Vilnas paklāji ir dabīgi, bet tos grūtāk uzturēt tīrus un skaistus. Ja uz paklāja izlīst vīns vai kafija, tad paklāja sākotnējā izskata atjaunošana ir pamatīgs darbs. No sintētiskiem paklājiem jebkura veida traipus iztīrīt vieglāk,» skaidro Alise un piebilst: ja mājās nav mazuļu vai arī katru nedēļas nogali netiek rīkotas vētrainas ballītes, tad var viesistabu izgreznot kaut ar baltu vilnas paklāju. «Ja paklājs pamatīgi cietis, piemēram, viesību laikā, tad ieteicams to netīrīt pašiem, bet uzticēt tīrīšanu profesionāļiem,» domā Alise.

Cilvēki, kuru mājās ir linoleja grīdas segums, reizēm sūdzas, ka, izmantojot uzkopšanā ūdeni, linolejs no mitruma sāk krokoties. Telpu tīrīšanas speciāliste saka: tā nav linoleja, bet gan nekvalitatīvas ieklāšanas vaina. «Jebkuru grīdas segumu, ja vien tas ir ieklāts pietiekami profesionāli, var tīrīt ar, vienkārši sakot, mitru lupatu,» uzsver Alise. Ņemot vērā straujo dzīves ritmu, aizvien populārāki kļūst putekļu sūcēji i-roboti. «Ir izdevīgi, ka, aizejot uz darbu, ieslēdz putekļu sūcēju, atnāc mājās, un grīda tīra. Protams, ja ir sasita glāze vai trauki, uz grīdas ir stikli, lauskas, pārtikas produktu atliekas, tad to savākšanu gan nevajag uzdot tehnikai,» teic A. Anitena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dabas veltes

Logu tīrīšanā var izmantot citronu, tā šķēlīti pārvelk pār plastmasas loga rāmi, pēc tam rāmi noslauka ar mitru audumu
Sāls ir universāls paklāja traipu tīrītājs, to vēlams nekavējoties uzbērt uz traipa, vēlāk notīrīt ar siltu ūdeni

Logu rota

Horizontālās plastmasas žalūzijas var tīrīt aizvērtā veidā ar mitru audumu 
Tā sauktās romiešu žalūzijas, kas veidotas uz auduma bāzes, var mazgāt veļas mašīnā vai ar rokām
Samērā viegli tīrāmas ir arī koka žalūzijas, jo tās var viegli nomazgāt 
Lai uz žalūzijām nekrātos putekļi, tās ieteicams turēt aizvērtas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 17.05.2024.

Diez vai daudz kas var izskatīties sliktāk par taviem vecajiem apaviem, kad tu tos apavu veikalā noauj, lai pielaikotu jaunus

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko