Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Piparmētras katru dienu?

Ar zāļu tējām ne tikai ārstējamies, bet bieži tās lietojam arī kā ikdienas dzērienu, it sevišķi tagad, lai sasildītos, kad laukā auksts. Vecmāmiņa man aizrāda, ka, piemēram, piparmētru tēju katru dienu nedrīkst dzert. To varot baudīt tikai vienu reizi nedēļā. Cik bieži zāļu tējas drīkst dzert? Cik karstam ūdenim jābūt, lai tējai būtu īstais stiprums? Vai labums tējā saglabājas, uzlejot ūdeni otrreiz?

Palieto un pārtrauc

Jebkurš augs ir zāles, - uzsver aptaujātie eksperti. Ķīmiskās vielas zāļu tējās sabalansētās attiecībās un nelielā koncentrācijā var dot veselībai labumu. Bet, dzerot neapdomīgi, gluži pretēji - kaitēt. Fitoterapeits Artūrs Tereško stāsta, ka, piemēram, populārā piparmētra, kas satur mentolu un citas ēteriskas vielas, ilgstoši lietojot, paplašina asinssvadus, nomierina, bet var radīt arī grūtsirdību. Ilgstoši lietojot kumelīšu tēju, var rasties aizcietējumi. Aveņu tēja uzlabo asinsriti, bet var izraisīt, piemēram, deguna asiņošanu. Tāpēc, izvēloties tēju, būtu jāzina, kādai vainai tā domāta, kādu efektu dod. Ja, ilgstoši lietojot vienu tēju, vērojamas veselības izmaiņas, tējas lietošana jāpārtrauc.

A.Tereško uzskata, ka ir tikai viena tēja, kuru cilvēki var lietot diendienā. Tā ir auzu tēja - auzu skaras, vāktas gatavības stadijā. Tējai ir atsvaidzinoša garša. Šāda tēja kaitējumu veselībai nedarīs, jo arī maizi cilvēks ēd katru dienu, skaidro ārsts.

Dzer tikai vāju

Zāļu tējas jādzer, ik pa laikam tās mainot,- ir vienisprātis eksperti. Ikdienas dzērienā tējas koncentrācijai jābūt maksimāli vājai. Īpašus norādījumus ikdienas tējas gatavošanai eksperti nesniedz, vienīgi teic, ka vāja ikdienas tēja būs tāda, kura patiks garšas kārpiņām. Viena tējkarote drogu uz glāzi ūdens, ļaujot ilgi ievilkties, neatbilst ikdienas tējas gatavošanas nosacījumiem, - skaidro Rīgas Stradiņa universitātes profesore V.Eniņa. Tik stipru tēju vairākas reizes dienā drīkst dzert tikai īsu laiku un ārstnieciskos nolūkos. Ikdienas tējai pietiek ar šķipsniņu drogu.

Cik bieži un ilgi var dzert viena veida tēju ikdienā? Ekspertu domas dalās. A.Tereško to neiesaka lietot ilgāk par mēnesi (mazā koncentrācijā), ģimenes ārste Ilze Aizsilniece - ne ilgāk par sešām dienām. Savukārt V.Eniņa viena veida tēju, piemēram, pat vāju piparmētru vai kumelīšu, neiesaka lietot katru dienu. Viņasprāt, tēja jāmaina ik dienu. V.Eniņa skaidro, ka, dzerot vienu tēju, organisms tiek piesārņots ar vienu aktīvo vielu grupu, kas var ietekmēt organismu - pastiprināt urīna izdalīšanos, stimulēt sirdsdarbību un radīt sirdsklauves.

Vislabākais - kokteilis

V.Eniņa uzskata, ka ikdienā visieteicamākais būtu tējas maisījums - kokteilis, kuru sastāvā ir dažādi augi - piparmētras, pelašķi, asinsszāles, raudene, liepziedi un citi. Tējas kokteilī vienas vielas koncentrācija nav liela, lai tējas iedarbība uz organismu izpaustos tikai vienā virzienā. Organisms paņems tās vielas, kuras nepieciešamas. Kad organismam vajadzēs dopingu, darbosies piparmētras, kad vajadzēs nomierinošo, tad kumelītes, skaidro profesore. Tomēr ir tēju maisījumi - sentēvu receptes, kurās ir dažādas drogas, kas paredzētas tikai ārstnieciskiem nolūkiem - kādas kaites ārstēšanai. Šādas tējas vispār nevajadzētu lietot kā ikdienas dzērienu, skaidro I.Aizsilniece.

Tējas gatavošana

Ikdienā galvenais - lai tēja ir silta, aromātiska un baudāma. Tējas izvilkums rodas arī tad, ja drogas tiek aplietas ar vēsāku ūdeni. Nav būtiski, vai ūdens ir verdošs vai remdens - kad droga izžāvēta, tajā esošie dzīvības procesi ir apstājušies, - skaidro V.Eniņa. Jo vēsāks ūdens, jo tēja ilgāk ievilksies. Drogas nav ieteicams ar ūdeni apliet vairākas reizes, jo jau pirmajā ekstrakcijā visas aktīvās vielas tiek izvilktas, skaidro profesore. Tikko aplieta tēja uzreiz arī jādzer. To nav ieteicams turēt ilgi, jo notiek oksidēšanās, rodas nogulsnes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko