Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pirmssvētku kārumi

Kanēlis, apelsīna miziņa un žāvēti augļi – kad vēl ar tiem našķēties, ja ne decembrī?

Visādu našķu un kārumu apēšanas ziņā, iespējams, decembris sit pušu gada pārējos mēnešus. Ziemassvētkiem tuvojoties, ne tikai piparkūkas, arī citas kūkas, kēksus un cepumus cepam uz nebēdu. Decembrim piestāv kanēlis, apelsīnu sukādes un žāvēti augļi.

Šonedēļ izvēlējāmies divas receptes – Dienas Biznesa žurnālistes Andas Aseres ķirbju kēksu. Anda izmanto Finax bezglutēna miltu maisījumu no Rimi un Maxima veikaliem – 900 g maksā ap Ls 2. Ja jums nav glutēna nepanesamības, varat lietot parastus kviešu miltus. Savukārt Viktorijas Puķes Trakā kūka gatavota bez olām un taukvielām. Viktorija iesaka Ziemassvētku dāvanas variantu – sausās sastāvdaļas var slāņos iebērt burkā un apsiet ar lentīti. Klāt pievienojiet kartīti ar recepti.

Lai saldumi nešķebinātu, trešā recepte ir veģetāri salāti, to autore ir Dita Lase.

***

Ceptu topinambūru un biešu salāti

Sastāvdaļas 4 porcijām: 2–3 mazas bietītes, 200 g topinambūru, 4 saujas (ap 40–50 g) svaigu spinātu un/vai rukolas lapiņu, 30 g izlobītu labu valriekstu, 1–2 bumbieri, 1 ēd. k. Provansas zaļumu maisījuma (vai vismaz rozmarīns, timiāns, raudene jeb oregano), Extra virgin olīveļļa, 1–2 ēd. k. balzametiķa vai aveņu etiķa, sāls pēc garšas

1. Topinambūrus un bietes nomizo (bietes var sagriezt daiviņās), aplaista ar olīveļļu, pārkaisa ar Provansas zaļumiem un sāli, ietin folijā (atsevišķi bietes un topinambūrus, lai tie nenokrāsotos no bietēm) un cep līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī piecas minūtes.

2. Tad topinambūriem foliju paver un turpina cept, līdz dārzeņi mīksti un ar brūnu sānu.

3. Ik pa laikam pārbauda gatavību, iedurot saknēs ar nazi. Tas gan atkarīgs arī no izmēra, taču, visticamāk, topinambūri būs gatavi ātrāk par bietēm.

4. Ja cepeškrāsns nav pieejama, saknes var arī vārīt, tomēr ceptas garšo citādi. Vārītos topinambūrus pēc tam apcep eļļā brūnus.

5. Pārslaka ar aveņu etiķi vai balzametiķi, atdzesē.

6. Bumbierus ar visu mizu sagriež daiviņās un, lai nenobrūnē, arī pārslaka ar etiķi (vai citronu sulu).

7. Pasniegšanai domātajā traukā kārto spinātus un/vai rukolu, biešu un bumbieru daiviņas, topinambūrus, valriekstu pusītes.

8. Sakuļ mazliet olīveļļas ar etiķi un sāli, pārlej salātiem.

Ķirbju kēkss bez glutēna

Sastāvdaļas: 200 g sviesta, 300 g cukura, 3 olas,

300 g bezglutēna miltu maisījuma, 1 tējk. kanēļa, 1 ēd. k. cepamā pulvera, 370 g rīvēta ķirbja, 200 g rozīņu, 100 g Indijas riekstu, rīvēta apelsīna miziņa, 2 ēd. k. pūdercukura

1. Uzsilda cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

2. Saputo sviestu ar cukuru, pievieno olas.

3. Iemaisa miltus, cepamo pulveri un kanēli.

4. Pievieno rupjās skaidiņās sarīvētu ķirbi, rozīnes (iepriekš var izmērcēt brendijā), norīvētu apelsīna miziņu un sakapātus Indijas riekstus.

5. Kēksu liek 26 cm diametra veidnē. Ja neizmanto silikona veidni, kēksa formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar miltiem.

6. Cep aptuveni 50 minūtes. Pirms pasniegšanas atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

Trakā kūka

Sastāvdaļas: 2 glāzes miltu, 6 ēd. k. kakao pulvera, 4 tējk. cepamā pulvera, 1,5 glāzes cukura, 2 glāzes piena, šķipsniņa sāls, sauja žāvētu plūmju. Pēc vēlēšanās – šokolāde glazūrai

1. Visas sausās sastāvdaļās sajauc, pielej siltu pienu un iejauc mīklu.

2. Pievieno mīklai žāvētas plūmes un lej to 24 cm diametra formā.

3. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 30 minūtes.

4. Ja vēlaties, kūku var pārklāt ar glazūru. Glazūrai izmanto parasto 70% šokolādi, k

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko