Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Ragaviņās uz mežu? Blakus vīram

Pirms pāris gadiem vasarā nomira manas paziņas Annas tētis, atstājot mammu ar uzticīgo suni Džīnu vienu trīsistabu dzīvoklī vecā koka mājā. Kā jau zaudējot dzīvesdraugu, Annas mamma sadrūma, arī viņas veselība sāka šķobīties. Turklāt gadiem īrēto dzīvokli drīz vien saimnieks uzteica, sakot, ka māju plānots nojaukt.

Mājā Annas mamma bija nodzīvojusi lielāko daļu mūža - tur izauguši abi viņas bērni un pirmos dzīves gadus pavadījis arī mazdēls. Dzīvesvietā viņa gadiem ilgi bija mitusi par simbolisku īres maksu, tāpēc pensionārei ar smieklīgi mazu pensiju atrast jaunu mājvietu nebija viegli. Anna piedāvājusi nākt dzīvot pie sevis. Taču, tā kā viņa ar vīru un dēlu dzīvoja nelielā divistabu dzīvoklītī, Annas mammai bija skaidrs, ka viņas gulta ietilptu tikai virtuvē vai koridorā. Viņa pateica nē. Savukārt dēls jau pirms vairākiem gadiem bija devies peļņā uz Angliju, lai savilktu galus un nomaksātu treknajos gados ņemtos kredītus. Tāpēc arī no dēla kaut ko prasīt viņai likās neiespējami.

Pamazām tika apsvērta iespēja dzīvot pansionātā, tomēr Annas mamma par to negribēja ne dzirdēt. Sak', es jau nedzīvošu nabagmājā. Turklāt viņa baidījās, ka, izvēloties pansionātu, būs jāatvadās no labā drauga suņa. Arī ģimene nelabprāt gribēja mammu ievietot pansionātā, tāpēc visiem spēkiem meklēja jaunu dzīvesvietu.

Tomēr, sapratusi, ka atrast kaut ko būs grūti, piekāpās un palūdza meitu, lai aizved apskatīt pansionātu. Abas aizbraukušas. Briesmīgā nabagmāja patiesībā izrādījusies visai omulīga veco ļaužu dzīvojamā māja ar svaigi remontētu istabiņu, atsevišķu virtuvi, siltinātiem logiem un (kas pats svarīgākais) ar iespēju turēt mājdzīvnieku. To dzirdot, Annas mamma atplauka un pamazām sāka plānot pārvākšanos.

Decembra vidū ģimenes lokā visi svinējuši mazdēla dzimšanas dienu. Vienā brīdī Annas mamma lūgusi znotu apsolīt - ja ar viņu kādreiz kaut kas notiek, lai nekādā gadījumā neiemidzina suni - lai paņem sev vai atrod labas mājas. Znots, labu gribēdams, arī apsolījis. Dažas dienas pirms Jaunā gada Annas mamma apslima un divu dienu laikā izdzisa. Dienā, kad viņai bija jāievācas jaunajā miteklī, ģimene viņu guldīja zemes klēpī. Annas mamma nu bija blakus vīram. Znots sievasmātei doto solījumu izpildīja, un nu jau gandrīz divus gadus uzticīgais suns dzīvo divistabu dzīvoklītī. Džīna viņai ierādīto šauro vietiņu koridorā nesmādē.

Jauna Privātās dzīves diskusija

Ragaviņās uz mežu?

Šajā diskusijā gaidām jūsu viedokļus par to, kā veidojas mūsu attiecības ar mūsu novecojošajiem vecākiem vai vecvecākiem.

Latvijā nav izkopts sociālais tīkls ar veco ļaužu klubiem, hobiju pulciņiem, kur viņi var atrast sev līdzīgus cilvēkus ar līdzīgām interesēm. Tāpēc mūsu vecie cilvēki jūtas sabiedrības izolēti. Viņiem ir maz naudas, tāpēc viņus neredzam ne kinoteātros, ne kafejnīcās. Toties viņiem ir daudz slimību, jo par veselību viņi iepriekšējā dzīvē pārāk nav domājuši.

Kā mēs izturamies pret viņiem? Vai slepus pasmīkņājam, kad viņi sūrojas par pensijām un klausās Radio 2, nevis pārzina, piemēram, hiphopa slengu un jaunākos tūrisma galamērķus?

Vecie ir arī lepni, viņi negrib pieņemt ne mūsu materiālo, ne arī citu palīdzību. Arī tad, kad paši sevi aprūpēt vairs nespēj. Kā rīkoties?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko