Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Rīgas Zooloģiskais dārzs svin dzimšanas dienu

Šogad, 14.oktobrī Rīgas zoodārzs atzīmēs 97.gadadienu, bet īstās svinības - kopā ar apmeklētājiem plānotas 10. un 11. oktobrī, gan Rīgā, gan zooloģiskā dārza filiālē CĪRUĻOS.

Jubilejas tradicionāla sastāvdaļa ir "DZĪVNIEKU DIENAS", kad īpaši ciemos gaidīti cilvēki, kuru vārdā vai uzvārdā ir pierādāms dzīvnieka nosaukums.

Neizpaliek arī dāvanas un tās sev vislabāk sarūpēt prot pats zoodārzs. Piektdien Tropu mājas mītnes plašumus sāks apgūt zoodārza jaunieguvums - mākoņžurku pārītis, bet vislabākā dāvana izdevusies Bolīvijas naktspērtiķu saimei - 25.septembrī pasaulē pieteicās jauks un ņiprs pērtiķbērns.

"DZĪVNIEKU DIENU" intriga - kurš dzīvnieks populārākais?

10. un 11.oktobrī visiem apmeklētājiem, kuru vārdā vai uzvārdā dzīvnieku nosaukums ir pierādāms ar līdzpaņemto personas apliecinošu dokumentu, ieejas biļešu cenai 50 % atlaide. Ja dzīvnieku nosaukumus ir gan vārdā, gan uzvārdā, ieeja zoodārzā bez maksas. Un tas viss notiek ne tikai Rīgā, bet arī Zooloģiskā dārza filiālē CĪRUĻI (Liepājas šosejas 154. km).

Kuri uzvarēs šogad?

Pērn pasēs un vadītāju apliecībās un citos uzrādītajos dokumentos saskatīti 56 sugu putni, 43 sugu zīdītāji, 17 dažādas zivis un 18 kukaiņi, kā arī zirnekļi, pūķi un dažādi citi dzīvnieku pasaules pārstāvju nosaukumi. 16 zoodārza apmeklētājiem dzīvnieku nosaukums bija gan vārdā, gan uzvārdā. Bet, visčaklākie zoodārza draugi bija Gulbji dažādās valodās, Baloži (un Golubevi), Vilki (Vilciņi, Volkovi u.c.) un Lāči (Medvedevi, Bēri u.c). Kuru skaits šogad būs vislielākais?

Šogad Dzīvnieku dienās kopā ar apmeklētājiem no 12:00 līdz 15:00 turpināsim izzināt vilku, lāču un tīģeru dzīves noslēpumus, ko jau aizsākām Plēsēju dienās. Apmeklētāji pēc izvēles jebkurā "plēsēju darbnīcā" varēs saņemt speciālas ceļa lapas, kurās būs jāatzīmē pareizās atbildes. Tās varēs uzzināt radošajās darbnīcās pie dzīvnieku mītnēm. Pareizo atbilžu atradēji saņems iespēju nākamajā zoodārza apmeklējuma reizē iegādāties 5 biļetes ar 50 % atlaidi.

Jauna suga Tropu mājas Nakts ekspozīcijā - Mākoņžurkas

Šķiet Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīcija ir visintriģējošākā visā zoodārzā. Tur mītošo dzīvnieku nosaukumi vien ko vērti - kinkažu, naktspērtiķi, galago, degu... Nu noslēpumainākajiem zoodārza iemītniekiem piepulcējušās arī Filipīnas mākoņžurkas. Šie, vieni no pasaules lielākajiem (svars līdz pat 2 kg) peļveidīgajiem grauzējiem, zooloģiskajā dārzā ieradās jau pērnā gada oktobrī no Jihlavas zoodārza Čehijā. Līdz šim dzīvnieki vēl nebija aplūkojami, jo mākoņžurkām bija nepieciešams pierast un adaptēties jaunos apstākļos. Nu mākoņžurku pārītim Šeherezādei un Šamilam pienācis laiks izrādīties visā savā krāšņumā. Mākoņžurkas ir ļoti skaisti un interesanti grauzēji. Mīkstā, gaišā un garā vilna, kopā ar tumšo pavilnu veido dūmakainus kažoka toņus un dzīvnieks tik tiešām atgādina divkrāsainu gubu mākonīti, savukārt izteikti garo ūsu to var apskaust jebkurš ūsu īpašnieks. Savvaļā mākoņžurkas mīt Filipīnu tropu mežos un krūmājos, ir izteikti krēslas un nakts dzīvnieki. Garie pirksti ar paplatinātiem galiem un asiem nagiem tām ļauj lieliski kāpelēt pa koku zariem. Mākoņžurkas ierakstītas Pasaules Sarkanajā grāmatā (IUCN Red List).

Zelta kāzu vietā - raudzības!

Visiem labi zināms teiciens - Labāk vēlu, nekā nekad! Šo neapstrīdamo patiesību godam ņēmuši zināšanā zoodārza Bolīvijas naktspērtiķi. Tā kā šo, Dienvidamerikas džungļos mītošo pērtiķu vidējais dzīves ilgums nebrīvē ir 15 gadi, tad 21 gadus vecajai Rīgas zoodārza naktspērtiķienei Nanai un viņas dzīvesdraugam, 24 gadus vecajam Norusam pienāktos rāmi sēdēt pie banānbļodas, atcerēties jaunības dienas un sapņot par iekļūšanu sugas ilgdzīvošanas rekordu grāmatā. Bet nekā! 25.septembrī Nana laida pasaulē ņipru pērtiķbērneli, tā pierādot, ka vecums nav šķērslis, ja dzīves apstākļi labi un ģimenē saskaņa.

Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīcijas intīmajā tumsībā nez kuro jaunību Bolīvijas naktspērtiķi piedzīvoja jau 2007.gadā, kad piedzima mazulīte Nīna. Šo mazuli gan māte atteicās barot un to izbarot nācās dzīvnieku kopējām. Turpretī pērn dzimušo mazuli, pēc ilgas pierunāšanas, Nana jau izbaroja pati. Šķiet arī šī gada jaundzimušais pērtiķēns - augs bez cilvēka iejaukšanās. Diemžēl līdz ar to, ne šī, ne pērnā mazuļa dzimums nav zināms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko