Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Stājas un kāju nelabvēļi – augsti papēži

Klik – klak, klik – klak… Tik sievišķīgi skan augstpapēžu apavu klaboņa! Piekritīsi, tā arī mums pašām liek justies daudz sievišķīgākām un pašpārliecinātākām, vai ne? Tomēr tie nekādā ziņā nedrīkst būt tavi ikdienas apavi! Kādēļ? To portāls www.sieviesuklubs.lv  jautāja VSIA Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas traumatoloģei ortopēdei Zanei Pavārei.

****

Sekas
Vispostošāk, augstpapēžu kurpju nēsāšana ikdienā, ietekmē jostasvietu un ceļus. Tā kā smaguma centrs, atrodoties uz papēžiem, vairāk ir pārvietots uz pēdas priekšējo daļu, tiek radīta pārslodze gan ceļiem, gan jostasvietai un iegurnim.

Var teikt, ka pēda ir tikai trešajā vietā aiz jostasvietas un ceļiem, kas gūst traumējošu ietekmi no augstpapēžu kurpju biežas valkāšanas. Šādos apavos pēdas svars no papēža tiek pārcelts uz priekšējo pēdas daļu, radot tai pārslodzi. Tās rezultātā, izlīdzinās, it kā saplacinās pēdas šķērsvelve. Tas, savukārt, veicina greizā īkšķa veidošanos, kas ir tiešas, regulāras augstpapēžu kurpju nēsāšanas sekas.

Ilgstoši staigājot apavos ar augstiem papēžiem, pēda deformējas, jo tās šķērsvelvē samazinās elastība, kas neatjaunojas. Pēda ir pārstiepta, tā kļūst platāka un lielāka pēc izmēra.

Par pēdas pārslodzi un deformāciju liecina tas, ka, izkāpjot no augstpapēžu kurpēm, kurās dienas laikā nostaigātas vairākas stundas, pēdas šķērsvelve vairs neatgriežas savā dabīgajā pozīcijā.

Diagnostika
Pēdas deformāciju iespējams diagnosticēt, veicot podometrijas izmeklējumu uz slodzes sadalījuma platformas. Šie izmeklējumi uzrāda, kāds ir slodzes sadalījums pēdā, un, kuras vietas tajā ir jāatslogo.

Divdesmitgadīgas meitenes pēdas deformāciju parasti vēl neizjūt, jo tā vēl nerada sāpes. Sūdzības sāk parādīties, pieaugot gadu skaitam un svaram. Visbiežāk simptomi, kas norāda uz pēdas deformāciju, uzrādās ap 30 gadu vecumu. Ir tikai reti, atsevišķi izņēmumi, kad tas notiek ātrāk.

Tādēļ, lai cik ļoti iemīļoti būtu augstie papēdīši, vērtīgāk tomēr jau laikus padomāt par sava mugurkaula un kāju veselību, kā arī stāju. Ja nevari pilnībā atteikties no augstpapēžu apaviem, tad vismaz pacenties tos valkāt retāk un īsāku laika posmu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko