Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Vai Ziemassvētkos sagaidīsim sniegu?

Ziema līdz šim kavējās... Vai Ziemassvētkos būs sniegs? Vai tā būs barga un gara?

Atbild dabas vērotājs Vilis Bukšs:

Šodien ir pēdējā no septiņām Kukaiņu dienām. Vakar, 20. novembrī, lai gan te, Viļakas novadā, dienas laikā bija neliels sals (-1), saules pusē odi vēl sijājās un vecās lauku pirtiņas baļķu šķirbās arī pelēkās mušas, pirms ziemas guļas, vēl dūca... Māju strazdi arī vēl šeit un kopā ar zīdastēm pārbauda augļu dārzus. Bet kurmji vēl rok uz nebēdu... Šo visu ņemot vērā un tāpat laiku pirms Katrīnām (25. novembris), jāsecina, ar bargu un ilglaicīgu salu ziema nebūs, bet gara gan, vismaz līdz Pavasara Mārai (25. marts).

Tas, ka odi vēl neguļ  un pļavās vēl kodīgā gundega zied, ir par labu maigai un mīkstai ziemai. Savukārt zīme, ka kurmji rok vēlā rudenī, liecina, ka ziemā būs aukstuma viļņi un būs vēls pavasaris. Salīdzinoši siltais novembris paredz to, ka marts būs auksts. Šogad rudens ir vairāk sauss kā slapjš un tas par labu vējainai ziemai.

Šobrīd rādās, ka decembrī ziema vēl spēlēsies ar vēlo rudeni, kad sals mīsies ar atkusni un sniegs jauksies ar lietu. Ap Ziemassvētkiem varētu būt līdzīgs laiks, kad austrumpusē viegls sals un neliels sniedziņš, bet jūras piekrastē slapjdraņķis. Janvārī jau mērens sals, kam pa vidu atkušņi. Janvāra otrajā pusē un februārī var iestāties ilglaicīgāka sala posms un temperatūras Latvijas austrumos var nokrist līdz -28. Lai gan pavasaris var agri "pieklauvēt", par ko liecina gulbju aizlidošana rudens rītos, bet kopumā būs vēls. Arī martā vēl sals nokritīs līdz -18.

Rīt, 22. novembrī, jāvēro mēness. Ja mēness ragi būs pavērušies uz ziemeļiem, tad ziema būs ātra, sniegs uzkritīs uz sausas zemes. Ja ragi uz dienvidiem - ziemas vēl ilgi nebūs, tik dubļi un slapjdraņķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko