Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Velomens neatkarīgi no apstākļiem - Krišjānis dienā nobrauc pat ap 200 km

Krišjānis Jansons-Ratiniks jeb tautā dēvētais Velomens sevi uzskata gan par ikdienas riteņbraucēju, gan sportistu, gan arī par velotūristu. Ar velosipēdu puisis aktīvi pārvietojas jau kopš bērnības, taču iesauka radusies vēlāk - veidojot sev piemērotu e-pasta adresi, raksta laikraksta Diena pielikums Velo Diena.

Arī Krišjāņa ikdienas dzīve lielā mērā saistās ar velo jomu - viņš strādā tūrisma un velo preču veikala Gandrs mārketinga nodaļā. Kā atzīst pats velobraucējs, zināšanas, kas iegūtas ikdienā, sniedz zināmu labumu, organizējot pasākumus darbā un otrādi.

Visvairāk Krišjānis lepojas ar organizētajiem velobraucieniem, kas visbiežāk saistās ar piedzīvojumiem. Riteņbraucējs ir viesojies 42 pasaules valstīs - apbraukātas arī kaimiņu valstis, Latvija, un, kā smejas Krišjānis, nepieciešamas arvien jaunas idejas ceļojumiem. Viens no aizraujošākajiem bijis ceļojums uz Irānu, kurp devies stereotipu vadīts, taču šobrīd to dēvē par vienu no visskaistākajām un patīkamākajām vietām, kur jebkad bijis. Atkarībā no brauciena garuma un grūtības pakāpes Krišjānis izvēlas arī atbilstošu kompāniju: "Pēdējā laikā vairāk ceļoju kompānijā, taču dažkārt prieku sagādā braukšana vienatnē. Manuprāt, riteņbraucējs kā tāds ir vienpatis."

Dodoties pārbraucienos, Krišjānis izvēlas nakšņot vietās, kur iespējama pilnvērtīga atpūta. Tomēr, ja tāda iespēja nerodas, braucēji bieži vien mēdz izlīdzēties ar policijas darbinieku viesmīlību, kuri nereti ļauj pārlaist nakti iecirkņos. Kā saka Krišjānis, ir valstis, kuru iedzīvotāji vispirms ir amatpersonas un tikai pēc tam cilvēki, - tas spēcīgi atspoguļojas attieksmē pret velotūristiem. Tomēr lielākoties viņa pieredze liecina, ka gandrīz vienmēr visu var sarunāt.

Uz tālākām valstīm Krišjānis vienmēr brauc ar lidmašīnu, tā pārvadājot arī savu velosipēdu. "Ja plānoju garākus braucienus, vienmēr izvēlos šosejas velosipēdu. Līdzi ņemu pēc iespējas mazāk mantu, kuras lieku uz bagāžnieka novietotā mugursomā. Pārsvarā ceļojumos vienas dienas laikā veicu aptuveni 200 km, kā rezultātā regulāri nepieciešams papildināt enerģijas rezerves, - šim nolūkam vienmēr izlīdzos ar šokolādi vai kolu. Lielo attālumu dēļ izvairos nakšņot teltīs, jo tādā gadījumā nav iespējams pilnvērtīgi sagatavoties nākamajai dienai. Pats būtiskākais, ceļojot ar velosipēdu, ir brauciena rūpīga izplānošana - tad tam vajadzētu izdoties," stāsta velobraucējs.

Krišjānis ir arī viens no brauciena Velo realitāte organizatoriem. Tas ir piedzīvojums, kurā piedalās astoņi cilvēki, pāris dienu laikā mērojot 200-300 km cauri Latvijai. Pats interesantākais ir tas, ka tikai viens no visiem pārzina maršrutu, pārējiem brauciens ir kā pārsteigums.

Kā atzīst Velomens, ziemā ar velosipēdu mēdz nobraukt pat vairāk nekā vasarā, jo Latvijas apstākļi ziemas riteņbraucējiem ir ļoti draudzīgi. Tiem, kuri grasās kļūt par ik sezonas riteņbraucējiem, Krišjānis iesaka to uzsākt pakāpeniski, sākotnēji pieradinot organismu. Ne mazāk svarīgi ir izvēlēties laika apstākļiem atbilstošus ceļus un apģērbu, kas ir viens no būtiskākajiem faktoriem braucēja komforta un veselības nodrošināšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko