Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Vēstule no svešuma: Vēlēšanu drudzī

 Hurgada pēdējā mēneša laikā pārvērtusies līdz nepazīšanai. Katrā trešajā ēkā kandidāti tiekas ar vēlētājiem, sola un baro, apdāvina un ved bezmaksas izbraucienos ar jahtu. Katrs meklē savu variantu, kā uzrunāt vēlētājus, un mēģina pārliecināt, ka tieši par viņu jābalso.

Parlamenta vēlēšanu laiks vienmēr ir gaidīts ar lielu nepacietību – ne tāpēc, ka tad tiek lemts valsts liktenis. Galvenais iemesls ir tas, ka divus trīs mēnešus pirms vēlēšanām var darīt, ko grib, nevienam negribas būt sliktajam un kaut ko aizrādīt. Nīlas ielejā zemes gabalos, kur aizliegta būvniecība, izaug jaunas ēkas vēl ātrāk nekā sēnes pēc lietus. Pilsētās parādās otrie, trešie vai ceturtie stāvi ēkām, kam jau bija uzbūvēts atļautais maksimums. Šogad papildus šiem satraukumiem ir arī nemiers par pašu vēlēšanu norisi, jo nu ir pirmā reize, kad tiešām ir nozīme katra cilvēka balsij.

Vēlēšanu iecirkņi iekārtoti skolās – tas priecē skolēnus, jo viņiem tad ir brīvdiena. Ēģipte sadalīta trīs daļās, Hurgada ir pirmajā, un tas nozīmē, ka vēlēšanu datumi jau šonedēļ. Katrs apzinīgais pilsonis no 16 gadu vecuma dosies parakstīties. Šogad pat ir iespēja balsot tiem ēģiptiešiem, kuri neatrodas valstī. Katram ēģiptietim ir sava ID karte, kas «piesieta» dzīvesvietai. Ja cilvēks ir dzimis un izaudzis Aleksandrijā, bet strādā Hurgadā, viņš maina savu ID un balso Hurgadā.

Lai piesaistītu pēc iespējas vairāk balsotāju, tiek raidīta informācija galvenajos televīzijas kanālos – īsas animācijas filmiņas izskaidro, kur iet, kas jāņem līdzi, kur jāievelk ķeksītis. Process maksimāli vienkāršots, lai arī tie, kuri nekad dzīvē nav balsojuši, saņemtos un to izdarītu.

Nedrīkst aizmirst, ka ciematos ir daudz cilvēku, kuri neprot lasīt, īpaši sievietes. Šie cilvēki parakstās zem attēla. Iesniedzot dokumentus, katram iedod savu zīmi, to liek plakātā blakus vārdam. Līdz ar to uz plakātiem sastopams jebkas, sākot ar auto un strūklakām, beidzot ar lidmašīnām un šķērēm.

Šonedēļ būs pirmā parlamenta vēlēšanas, tajās piedalās gan partijas, gan individuālas personas. Vēlētājiem būs jāievelk trīs ķeksīši – viens par partiju, otrais un trešais par divām individuālām personām. Privātpersonas tiek iedalītas divās grupās. Vieni – biznesmeņi vai turīgi cilvēki, materiāli nodrošināti un pabeiguši vidusskolu vai augstskolu, savukārt otrie var būt ikviens no tautas, kas pabeidzis vismaz pamatskolu.

Janvārī sola organizēt otrā parlamenta vēlēšanas, kurās var balotēties tikai tie, kuri pabeiguši augstskolu. Pirmā parlamenta pienākums ir sekot līdzi sadzīviskām problēmām, bet otrais lemj par starptautiskām attiecībām un likumdošanu.

Visbeidzot tauta ievēl prezidentu, kurš nedrīkst būt jaunāks par 40 gadiem. Pašlaik Kairas nemiernieki pieprasa, lai prezidents nebūtu no armijas un nebūtu bijis valdībā iepriekšējā prezidenta laikā. Prezidents izveidos valdību. Patlaban tiek solīts, ka līdz nākamā gada beigām Ēģipte jau būs jaunā prezidenta un valdības rokās.

www.manaegipte.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko