Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Vispasaules vides aktīvisma diena īstenota necerētos apmēros

Vispasaules vides aktīvisma kampaņa "350" guvusi negaidītu atsaucību, iesaistot vairāk valstis un atbalstītājus, nekā sakotnēji domāts - šodien 181 pasaules valstīs, piedaloties vairāk nekā 5200 pasākumos cilvēki iestājās par oglekļa dioksīda (CO2) samazināšanu atmosfērā.

Arī Latvijā noritējušie vides aktīvisma dienas pasākumi izdevušies ļoti veiksmīgi. Kā pastāstīja pirmās 350 aktivitātes Latvijā - nakts velobrauciena no Rīgas uz Lielupi - organizators Juris Siņica-Sinavskis, brauciens kopumā noritējis lieliski un tajā piedalījās 9 dalībnieki: "Bija arī kuriozi - vienam no dalībnieku velosipēdiem turpceļā nolūza pedālis, un apakaļceļā divriteni nācās vilkt virvē."

Baldones Mīlestības kalniņa sakopšanas talkā piedalījušies 40 jaunieši, un tā noslēgusies ar 350 dārzeņu zupas vārīšanu. Savukārt, piekrastes sakopšanas talkā Liepājas pludmalē piedalījušies ap 30 jauniešu, kuri no savāktajiem atkritumiem izveidojuši 5 x 10 metrus lielu "350" zīmi.

Vislielāko izbrīnu no citu iedzīvotāju puses izpelnījās Liepājnieki - viņu rīkotais flash mob, kura laikā 15 jaunieši un suns uz 15 minutēm sastinga, klusējot stāvot Liepājas centrālajā laukumā, ne vienu vien vērotāju atstāja ar jautājumu - kas īsti ir "350"? Visai interesanta daudziem likusies arī gāzmaskās tērpto jauniešu, kas bruņojušies ar 350 zīmēm, pārvietošanās pa Liepājas ielām ar velosipēdiem.

Kā jau ziņots, vēl Latvijā šodien noritēja Ozoliņupītes uzkopšanas talka Vecatē, radošo dabai draudzīgo pēdu nospiedumu darbnīca Saldū, un savu atbalstu akcijai pauda arī Latvijas ekoloģiskie lauksaimnieki, Grobiņā izdalot 350 kastaņus.

350 kampaņas mērķis ir mudināt pasaules līderus atbalstīt konkrētu klimata krīzes risinājumu - samazināt CO2 līmeni atmosfērā līdz 350 miljonajām daļiņām, tādēļ akcijas vienojošais skaitlis ir "350". Akcija pasaulē sākās 24.oktobrī, uzlecot saulei Jaunzēlandē, un turpināsies līdz saulrietam Havaju salās. Kampaņas laikā plānoti un jau notikuši tādi pasākumi kā 350 nirēju zemūdens protests Maldivu salās un alpīnistu kāpšana Everestā ar 350 karogiem. Bildes un videotranslācijas no visas pasaules pasākumiem būs skatāmas kulminācijas pasākumā Taimskvērā, Ņujorkā, plkst.15.50 (plkst.22.50 pēc Latvijas laika).

Akciju Latvijā organizē brīvprātīgie un nevalstiskās organizācijas. Pasākumu atbalsta "Sorosa fonds - Latvija" un biedrība "NEXT".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko