Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zinātnieki atklājuši, ka sarkanā gaļa ir kaitīga

Sarkanās gaļas – visu veidu un jebkurā daudzumā – ēšana nozīmīgi palielina priekšlaicīgas nāves risku, noskaidrojuši zinātnieki, 20 gadu garumā izpētot vairāk kā 110 000 cilvēku ēšanas paradumus. 

"Jebkura sarkanā gaļa, ko jūs ēdat, palielina risku," atzina Ans Peins, Hārvardas sabiedriskās veselības skolas pārstāvis un viena no pētījuma autoriem, ziņo Los Angeles Times

Zinātnieki apjomīgā pētījuma rezultātā secinājuši, ka gaļas aizvietošana ar citiem produktiem samazina priekšlaicīgas nāves risku. Piemēram, gaļas aizstāšana ar riekstiem risku samazināja par 19% , putnu gaļas aizvietošana ar graudiem - par 14%, priekšrokas došana piena produktiem ar zemu tauku saturu – par 10%, bet gaļas aizvietošana ar zīvīm - par 7%. 

Jau agrāk zinātnieki saistīja sarkanās gaļas lietošanu pārtikā ar risku saslimt ar diabētu, sirds slimībām vai vēzi. Pētījuma veicēji vēl nav atklājuši, kas padara sarkano gaļu par tik bīstamu. Kā iemesli tās kaitīgajai ieteikmei tiek minēti vairāki faktori – gaļas sastāvā esošais dzelzs, tauki, ko satur liellopu gaļa, cūkgaļa vai jēra gaļa, nitrāti, kas tiek lietoti gaļas saglabāšanai vai arī gaļas gatavošana augstā temperatūrā. 

"Ja jūs vēlaties ēst sarkano gaļu, izvēlieties labāk to nepārstrādātu, turklāt samaziniet gaļas lietošanu līdz divām vai trim ēdienreizēm nedēļā,” norādīja A.Peins. “Tas būtiski ietekmēs sabiedrības veselību," zinātnieks ir pārliecināts. 

Pētījuma kritiķi noliedz, ka pētījums kalpotu par "zaļo gaismu", lai cilvēki atteiktos no gaļas iekļaušanas savā ēdienkartē. Viņi norāda, ka esot grūti izpētīt cilvēku ēšanas paradumus ar pētījumā izmantoto anketēšanas metodi, jo cilvēkam vienmēr jāatceras, kad un kas ir ēsts, ko izdarīt esot grūti.

"Pastāv spēcīgs uzskats, ka sarkanās gaļas ēšana ir svarīga – tai jābūt veselīgas diētas sastāvdaļai," savukārt uzsvēra Lorenss H.Kuši, zinātnieks, kurš nebija iesaistīts minētajā pētījumā. "Šie dati principā demonstrē – jo mazāk ēd gaļu, jo labāk," atzina L.H.Kuši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko