Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saimnieka veterinārais ABC

Ja dzīvnieks nav profilaktiski attārpots, to ieteicams izdarīt pirms kastrācijas, lai operācijas laikā organisms spētu adekvāti reaģēt gan uz ķirurģisko iejaukšanos, gan uz medikamentiem. Ja dzīvniekam ir liela parazītu invāzija, organismam tā ir papildu slodze, tas var būt novājināts, un tas savukārt var radīt komplikācijas gan operācijas laikā, gan pēc tās.

Es ieteiktu 10–14 dienas pirms plānotās kastrācijas veikt attārpošanu. Noteikti nevajadzētu šīs abas lietas apvienot, jo jāņem vērā, ka medikamenti ietekmē orgānu darbību un vienlaikus ar narkozi tā var būt pārāk liela slodze organismam un var radīt komplikācijas.

Ir lietas, kurām obligāti jābūt dzīvniekam paredzētajā aptieciņā. Vispirms – pārsienamie materiāli. Ieteiktu iegādāties pašlīmējošos apsējus, kuri nelīp pie apmatojuma un uzlikti ļoti cieši turas. Jābūt arī kādam dezinficējošam šķīdumam. Nekādā gadījumā nelietot briljantzaļā šķīdumu vai joda spirta šķīdumu – tie var radīt apdegumus un situāciju tikai pasliktināt. PVP joda šķīdums ir saudzīgāks. Ar medikamentu klāstu nevajadzētu aizrauties, tomēr līdzekļi pret caureju reizēm varētu noderēt, sevišķi, ja uzreiz pie veterinārārsta nokļūt nav iespējams. Te palīdzēs aktivētā ogle vai kaolīnu, pektīnu saturoši līdzekļi, kurus bez receptes var iegādāties veterinārajās aptiekās. 

Saimnieka izlutināti veci suņi bieži ir pārbaroti. Ja veterinārārsts norāda uz sirds problēmām sunim, viens no faktoriem, kas šo problēmu pastiprina, ir liekais svars. Cīnīties ar lieko svaru var, vienīgi ievērojot pareizu, atbilstošu diētu, kā arī nodrošinot piemērotu fizisko slodzi, lai apvienojumā šīs divas lietas ļautu samazināt lieko svaru. Vārds "diēta" nenozīmē suni turēt badā un nedot ēst, bet gan sabalansēt un regulēt uzņemtās barības daudzumu, ņemot vērā dzīvnieka kustīgumu vai tieši otrādi – mazkustīgumu. Ir pieejama dzīvnieku profesionālā barība, ar kuras palīdzību saudzīgi un kontrolēti var samazināt svaru arī veciem suņiem. Ja veterinārārsts nozīmē diētu, saimniekam tiks doti precīzi norādījumi, kā to darīt, cik lielas barības devas nepieciešamas konkrētajam sunim konkrētajā gadījumā. Nekādā ziņā nevajadzētu interpretēt vārdus "stingra diēta" kā "nedodu sunim ēst".

Vai jāmeklē palīdzība, ja suns vemj? Vemšanai var būt ļoti daudz dažādu iemeslu, un tieši tāpēc šajos gadījumos dzīvnieka īpašniekam jābūt ļoti piesardzīgam un 
vērīgam. Vemšana var būt arī viens no ļoti nopietnu slimību, piemēram, nieru mazspējas, zarnu nosprostojuma, saindēšanās, klīniskajiem simptomiem, tāpēc neiesaku mājās nodarboties ar pašārstēšanu, bet gan doties pie veterinārārsta, lai veiktu pilnu klīnisko dzīvnieka izmeklēšanu un noskaidrotu, vai dzīvniekam nav nepieciešama kāda specifiska ārstēšana. Ja dzīvnieks vemj tikai vienu vai divas reizes, nav nepieciešami medikamenti, lai vemšanu apturētu. Bet, ja vemšana atkārtojas ik pēc pāris stundām vai arī turpinās vairākas dienas, nekavējoties jādodas pie veterinārārsta. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko