Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dāvināšanas tradīcijas un etiķete Ziemassvētkos

Ziemassvētki ir tie svētki, kad ģimenes tradīcijas stāv pāri etiķetei.

Tomēr var arī apspriest, ko par dāvanām un dāvināšanu saka etiķetes eksperti. Vai dāvana uzreiz jāatver? Vai obligāti jāskaita dzejolis? Cik daudz dāvanu vajag vienam cilvēkam?

Visloģiskāk būtu nejaukt kopā svētku maltīti un netīrus traukus ar dāvanu pasniegšanu. Vislabāk sākumā ieturēt svētku maltīti un pēc tam pie eglītes izdalīt sarūpētās dāvanas. Tomēr, ja ģimene tradicionāli visu vakaru pavada pie svētku galda, dāvanas var pasniegt arī pie galda.

Vai dāvana uzreiz jāatver? Bērniem viss ir ļoti vienkārši – dāvana tiks atvērta zibenīgi pēc saņemšanas, un pamēģiniet viņus apturēt! Pieaugušo vidū mēdz būt dažādi – ja dāvanas saņēmējs nevēlas, nav spiesta lieta dāvanu uzreiz atvērt. Jārespektē, ka, iespējams, cilvēks vēlas dāvanas atvēršanu izbaudīt vienatnē. Tomēr visbiežāk arī pieaugušais pārvēršas par bērnu un labprāt saņemto dāvanu turpat pie eglītes izsaiņo. Dāvanas atvēršana noteikti sagādās prieku arī dāvinātājam, ja viņš redzēs, ka tā netiek vienaldzīgi nolikta malā neatvērta. Turklāt tūlītēja dāvanas atvēršana kliedēs pārējo ziņkāri.

Vai dzejolis obligāts? Etiķetes eksperte Irma Kalniņa: "Kad mani bērni mācījās latviešu skolā Ņujorkā, pantiņš Ziemassvētku vecītim bija obligāts. Atceros gan bērnu satraukumu, gan arī nervozās mammas, kas brīdī, kad bērns tuvojās vecītim, ciešāk sagrāba plaukstā lapiņu ar dzejoli… ja nu gadījumā viņu bērns pēkšņi aizmirst Tālavas taurētāja 13. pantiņu." Lai šādi nebūtu jāstreso ne bērniem, ne pieaugušajiem, pantiņa skaitīšana ir katra paša brīva izvēle.

Viesu daudz – vai jādāvina katram? Tas, cik daudz dāvanu dāvināt, atkarīgs no cilvēku rocības. Nav tādas etiķetes, kas to noteiktu. Irma Kalniņa pie saviem mazbērniem novērojusi – ja sadāvina vairākas dāvanas, bērns apmulst un nesaprot, ar kuru pirmo sākt spēlēties. Tāpēc labāk vecākiem un vecvecākiem apvienoties un uzdāvināt vienu pamatīgāku dāvanu, nevis vairākas nelielas. Otrs variants – zinot, ka galvenā dāvana bērnam būs no vecākiem, vecvecāki var uzdāvināt kādu simbolisku dāvaniņu. Pieaugušo vidū ģimenēs parasti tiek norunāts, cik un kādas dāvanas svētkos dāvināt. Reti kad ģimenē visi pieaugušie apdāvina visus.

Vai ir pieklājīgi iepriekš jautāt, kādu dāvanu cilvēks vēlas? Nekā nepieklājīga tajā nav, jo bērni taču savas vēlmes izklāsta vecītim vēstulē. Vienīgi ieteicams pārdomāt, cik svarīgs cilvēkam ir pārsteigums, dāvanu atverot. Var gadīties, ka pajautājot laupīsiet cilvēkam dāvanas saņemšanas prieku svētkos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko