. Kad tās gana daudz apēstas svaigā veidā un sasaldētas ziemas krājumiem, var pagatavot arī alkoholiskus mājas liķierīšus. Ar aromātu, krāsu un garšu tie tumšajā sezonā dos labas atmiņas par vasaru, pat ja tā izrādījusies pagalam lietaina kā šī.
Mājās gatavotie liķierīši jeb ogu uzlējumi ir gards veids, kā saglabāt vasaras ogu garšu arī ziemā. Tie lieliski iederas uz svētku galda vai kā oriģināla dāvana.
Ogu uzlējumi ir alkoholiski dzērieni, ko iegūst, ogas aplejot ar stipro alkoholu un pievienojot cukuru un citas garšvielas. Šādi visām sastāvdaļām ļauj ievilkties vairākas nedēļas vai mēnešus, līdz izveidojas bagātīgs, aromātisks dzēriens.
Pamatprincipi visiem uzlējumiem:
ogām jābūt veselām, tīrām, svaigām vai saldētām;
kā alkoholu izmanto degvīnu (40%), atšķaidītu pārtikas spirtu (40–50%), reizēm arī brendiju, džinu vai rumu;
cukuru pievieno pēc garšas, bieži 200–400 g uz 1 litru uzlējuma;
ievilkšanās laiks – parasti 3–8 nedēļas, vēlāk filtrē un lej pudelēs.
Ogas var kombinēt. Pildīšanai un uzglabāšanai izmanto tikai stikla traukus. Plastmasa un metāls nav piemēroti. Ja vēlaties stiprāku garšu, jāatstāj ievilkties uz ilgāku laiku. Pievienotā cukura daudzumu var regulēt pēc savas vēlmes. Cukuru var pievienot pakāpeniski pa porcijām arī vēlāk. Filtrēšanu var veikt divos posmos – vispirms caur sietiņu, pēc tam caur kafijas filtru.
Kā ietekmē alkohols?
Visbiežāk uzlējumiem izmanto degvīnu (40%). Tas ir universāls, ideāli piemērots visām ogām, jo tā garša ir neitrāla, tāpēc liķierī tas ļauj ogām spēlēt galveno vijoli.
Brendijs ir sildošs, tajā jūtamas mucas koksnes un vīnogu nianses. Brendiju var izmantot upeņu, kazeņu, jāņogu uzlējumos – tas šo dzērienu garšu padarīs kompleksāku.
Upenes ar brendiju iegūst dziļāku, sildošāku garšu. Iegūsiet tumšu, bagātīgu liķierveida dzērienu, lielisku baudīšanai ziemā vai dāvināšanai. Kombinācijā ar brendiju īpaši labi izceļas kazeņu garša – sanāk saldeni niansēts dzēriens.
Gaišais vai tumšais rums ir saldens, ar karameļu niansi – to var izmantot aveņu, zemeņu, tropisko augļu uzlējumiem.
Avenes ar gaišo rumu iegūst vieglu, siltu, mazliet eksotisku garšu. Kazenēm ruma uzlējumā būs mazliet tropiskāks piesitiens.
Grapa ir sausa, spēcīga, ar izteiktu vīnogu miziņu garšu. To var izmantot eksperimentiem ar jāņogām vai ērkšķogām.
Sarkanās jāņogas ar grapu veidos pikantāku un sausāku dzērienu. Var tam pievienot arī baziliku vai rozmarīnu.
Džins ir garšvielām bagāts (kadiķis, citrusaugļi). Pamēģinot to aveņu un jāņogu uzlējumiem, iegūsiet īpašu garšas niansi.
Sarkanās jāņogas ar džinu ir citrusīga, viegli skābena kombinācija. Avenes ar džinu un citrona miziņu veidos svaigu, garšvielām bagātu uzlējumu.
Galvenie noteikumi, ko vērts ievērot, ja izmantojat citu alkoholu, nevis klasisko degvīnu, ir šādi:
izvēlas kvalitatīvu bāzes alkoholu – uzlējumā tas būs jūtams;
ja alkohols jau ir salds (piemēram, tumšais rums), jāsamazina cukura daudzums;
pēc nostādināšanas un filtrēšanas jāļauj uzlējumam nogatavoties vismaz 2–3 nedēļas – garša tad kļūs maigāka un harmoniskāka.
Receptes uzlējumiem
Upeņu uzlējums
Intensīvs, dziļš aromāts un tumša krāsa.
Sastāvdaļas: 500 g melno upeņu 250–300 g cukura 1 l degvīna vai atšķaidīta spirta 1–2 krustnagliņas, vaniļas pāksts vai nedaudz kanēļa
Pagatavošana
1. Upenes nedaudz saspiež vai sadursta. Liek burkā kopā ar cukuru un garšvielām.
2. Pārlej ar degvīnu. Aizvāko un liek tumšā vietā 4–6 nedēļas. Ik pa laikam sakrata.
3. Nokāš, lej pudelēs un vēl ļauj nostāvēties pāris nedēļu.
Jāņogu uzlējums
Viegls, skābens, atsvaidzinošs.
Sastāvdaļas 500 g sarkano vai balto jāņogu 200–300 g cukura 0,7 l degvīna ½ citrona miziņas vai nedaudz piparmētru pēc izvēles
Pagatavošana
1. Ogas liek burkā, pievieno cukuru.
2. Pārlej ar degvīnu. Novieto tumšā, vēsā vietā 3–5 nedēļas.
3. Nokāš, lej pudelēs. Var dzert uzreiz, bet garša uzlabojas ar laiku.
Aveņu uzlējums
Maigs, smaržīgs, izteikti ogains.
Sastāvdaļas: 500 g aveņu (svaigas vai saldētas) 200–300 g cukura 0,7–1 l degvīna citrona miziņa vai piparmētra
Pagatavošana
1. Avenes liek burkā ar cukuru, nedaudz saspaida.
2. Pārlej ar degvīnu. Aizvāko un nostādina 3–4 nedēļas.
3. Nokāš, lej pudelēs.

