Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dienas receptes: Jauno kartupeļu slavinājums

Pašlaik kartupeļi ir visgaršīgākie. Trīs receptes to pagatavošanai cepeškrāsnī.

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ir vieni no maniem iecienītākajiem – nav pārlieku trekni un var dažādi kombinēt pievienojamās garšvielas. Ja mājās ir kartupeļi, olīveļļa, dažādas garšvielas un cepeškrāsns, variāciju ir tiešām daudz – katru dienu var cept mazliet citādus kartupeļus. No ārpuses kraukšķīgi, vidus mīksts – garšo lieliski! Cietais siers apvienojumā ar paprikas pulveri un ķiplokiem vai citām garšvielām ik reizi rada jaunu recepti. 

Kartupeļu veģi

Sastāvdaļas: 750 g kartupeļu, 20 g cietā siera, 3 ēd. k. olīveļļas, 1 tējk. sāls (strīķēta), 1 tējk. paprikas pulvera, svaigi malti melnie pipari, ķiploku pulveris vai 2 ķiploku daivas

1. Kartupeļus nomazgā, nomizo un sagriež gareniskās daivās. Ja cep jaunos kartupeļus, miziņu atstāj.
2. No eļļas, smalki sarīvēta cietā siera un sāls pagatavo tādu kā marinādi kartupeļiem. Pievieno svaigi maltus piparus, paprikas pulveri un ķiploku pulveri (vai ķiploku spiedē izspiestas ķiplokdaivas). Visu rūpīgi samaisa.
3. Kartupeļu daivas saber palielā traukā, pievieno marinādi un kārtīgi apmaisa. Vislabāk to darīt ar rokām. Iemarinētos kartupeļus rindo ar cepampapīru izklātā cepešpannā.
4. Cep līdz 220 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī 20–35 minūtes. Cepšanas ilgums var būt atkarīgs no kartupeļu šķirnes, bet jaunie kartupeļi būs gatavi vēl ātrāk. Pēc 10 cepšanas minūtēm kartupeļu šķēles apgroza uz otriem sāniem. Pie reizes ar nazīti var iedurt un pārbaudīt, vai nav jau gatavi.


Jaunie kartupeļi ar pikanto siera mērci

Sastāvdaļas: 400 g vidēju jauno kartupeļu, 1 ēd. k. saulespuķu eļļas, sāls, svaigi malti pipari, šķipsna paprikas pulvera; mērcei – 100 g skābā krējuma, 1 ēd. k. majonēzes, 50 g zilā siera, 1 tējk. Vusteršīras mērces

1. Kartupeļus nomazgā, ar birstīti noberž mizu un sagriež līdzīga biezuma daivās.
2. Saber bļodā, pārlej ar saulespuķu eļļu, pārkaisa papriku, sāli, piparus un visu kārtīgi apmaisa (visērtāk to darīt ar rokām).
3. Kartupeļus izkārto uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru un liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 200 grādiem. Cep apmēram pusstundu. Palaikam pārbauda, vai kartupeļi jau nav mīksti.
4. Kamēr kartupeļi cepas, pagatavo mērci. Bļodiņā liek krējumu, iemaisa majonēzi, pieber piparus. Iemaisa mazos gabaliņos sadrupinātu zilo sieru, ar dakšiņu izspaida. Visbeidzot pievieno Vusteršīras mērci.
5. Mērci pasniedz kopā ar kartupeļiem.


Kartupeļi indiešu gaumē

Sastāvdaļas: 800 g jauno kartupeļu, 2 tējk. kumīna, 2 tējk. koriandra sēklu, 2–3 ķiploka daiviņas, 2 kaltēta čili pāksts, 1 tējk. sinepju sēklu, 2 tējk. kurkumas, 100 g sviesta, sāls

1. Kumīnu un koriandra sēklas saberž piestā. Jaunos kartupeļus nomazgā un noberž mizu ar birstīti. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem.
2. Cepamplāti izklāj ar cepampapīru. Saberztās sēklas sajauc ar sviestu, ķiplokspiedē izspiestu ķiploku, čili, sinepju sēklām un sāli.
3. Garšvielu maisījumu bļodā sajauc ar kartupeļiem un liek uz pannas.
4. Cep cepeškrāsnī apmēram pusstundu. Cepšanas laikā vēlams kartupeļus dažas reizes apmaisīt, lai tie apbrūnētu no visām pusēm. Pasniedz, pārkaisītus ar zaļumiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko