Šis ir neparasts gads tajā ziņā, ka vismaz pagaidām apkārt biežāk dzirdu žēlošanos par pārāk mazu kabaču ražu, nevis, kā parasti, kabaču grēdām, kuras nav iespējams apēst ne pašiem, ne ar radu, draugu un kolēģu palīdzību.
Vēl jau vasara nav galā, un varbūt kabači saņemsies, bet pagaidām laikam daudzos dārzos to ir maz. Manā dārzā gan kabaču, kā parasti, pārpārēm. Tāpēc domāju, ka vismaz daļā citu dārzu ir līdzīgi, un piedāvāju trīs receptes gardai kabaču notiesāšanai.
Kabaču pankūkas (klasiskās)
Sastāvdaļas: 2 vidēji kabači (sarīvēti, nospiests šķidrums), 2 olas, 3–4 ēd. k. miltu, sāls, pipari, svaigi garšaugi (dilles, lociņi), eļļa cepšanai
1. Sajauc sarīvētus kabačus ar olām, miltiem, sāli, pipariem un zaļumiem.
2. Uzsilda eļļu pannā un cep nelielas pankūkas no abām pusēm zeltaini brūnas.
3. Pasniedz ar skābo krējumu vai grieķu jogurtu
Pildīti kabači
Sastāvdaļas: 2 lieli kabači, 300 g maltās gaļas (vai lēcas vegāniskai versijai), 1 sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 200 ml tomātu mērces, sāls, pipari, garšvielas, siers pārkaisīšanai, eļļa cepšanai
1. Kabačus pārgriež uz pusēm un izgrebj mīkstumu.
2. Pannā uzkarsē eļļu un sacep sīpolu, ķiploku, pievieno malto gaļu vai lēcas un tomātu mērci.
3. Pievieno sāli, piparus un garšvielas, kā arī apmēram trešdaļu sarīvētā siera.
4. Pilda kabaču pusītes ar masu, pārkaisa ar sieru un cep cepeškrāsnī 180 °C ~ 25–30 minūtes. Pasniedz nekavējoties.
Kabaču šokolādes kēkss
Sastāvdaļas: 2 olas, 100 g cukura, 100 ml eļļas, 1 tējk. vaniļas esences, 1 tējk. sodas, 1 tējk. cepamā pulvera, 200 g miltu, 30 g kakao pulvera, 200 g sarīvēta kabača (nospiests šķidrums), sauja šokolādes gabaliņu
1. Sakuļ olas ar cukuru, pievieno eļļu un vaniļas esenci.
2. Pievieno miltus, kakao, sodu, cepamo pulveri.
3. Iemaisa sarīvētus kabačus un šokolādes gabaliņus un liek mīklu veidnē.
4. Cep cepeškrāsnī 180 °C ~ 40–50 minūtes. Gatavību pārbauda, iedurot kēksā koka irbuli. Kad tas nāk ārā sauss, kēkss gatavs

