Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Dienas receptes: Zupas ar rudens dārzeņiem

Trīs sātīgas zupas, kuras gatavot, sākoties rudens sezonai .

Zupa ir brīnišķīgs ēdiens tajā ziņā, ka receptes parasti pieļauj variācijas – ja kādas sastāvdaļas mājās nav, to var aizvietot ar citu, un ēdiens sanāks tikpat garšīgs.

Par rudens dārzeņu zupu – ja mājās nav lēcu, var tās arī nepievienot, zupa būs garda tik un tā. Taču lēcas zupai dod tumīgumu, tāpēc tā sanāk sātīgāka.

Par boršču – visgaršīgākais tas ir nākamajā dienā, kad visas garšas labi savilkušās. Ukraiņi boršču tradicionāli pasniedz ar speķi un pampuškām – baltmaizes bulciņām ķiploku un eļļas mērcītē. Taču labi garšos arī par parastas rupjmaizes šķēli.

Par svaigo kāpostu zupu – svaigie kāposti labi sader ar jēru. Taču jēra gaļa ir dārga, tāpēc es reizēm daru tā – nopērku nelielu jēra ribiņu un izmantoju to kā garšvielu – zupai būs jēra aromāts, taču pamatā to gatavoju ar liesu cūkgaļu. 


Borščs

Sastāvdaļas: 1 kg cauraugušas cūkgaļas (ar kauliņu), 2 sīpoli, 5 kartupeļi, 3 burkāni, 3 svaigas bietes, 250 ml sālītu sēņu, 250 ml skābētu kāpostu, 200 g tomātu pastas, sāls pēc garšas, eļļa cepšanai, 1 ēd. k. galda etiķa, 2 lauru lapas, 3–4 melno piparu graudi, skābais krējums pasniegšanai, zaļumi (dilles, pētersīļi)

1. Gaļu sadala palielos gabalos. Dārzeņus nomazgā. Burkānus un bietes sarīvē uz rupjās rīves. Sīpolus smalki sakapā. Kartupeļus sagriež kumosa lieluma gabalos.

2. Lielā katlā, kurā tiks vārīta zupa, ielej eļļu un apcep gaļas gabalus, līdz tie viegli zeltaini. Uzlej ūdeni, pievieno sāli, piparus, lauru lapas un vāra, līdz gaļa mīksta. Izņem gaļu no buljona un noliek atdzesēties.

3. Buljonā liek skābos kāpostus un uz mazas liesmas turpina vārīšanu 10–15 minūtes.

4. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus. Kad sīpoli ir kļuvuši viegli zeltaini, pievieno burkānus. Cep 10–15 minūtes, līdz burkāni ir kļuvuši piesātināti dzelteni. Apceptos burkānus un sīpolus liek katlā pie kāpostiem.

5. Pievieno sagrieztos kartupeļus un sarīvētās bietes.

6. Pannā vēlreiz uzkarsē eļļu un liek apcepties bietes. Maisot nedaudz apcep, pielej etiķi (tas palīdz saglabāt biešu piesātināti sarkano krāsu) un pievieno tomātu pastu. Turpina sautēt apmēram pusstundu. Lai bietes nepiedegtu, pielej kausiņu buljona. Sautē, līdz bietes sāk smaržot un to krāsa kļuvusi tumšsarkana.

7. Sakapā sēnes un pievieno zupai. Vāra uz lēnas uguns, līdz kartupeļi un pārējie dārzeņi mīksti.

8. Atdzesēto gaļu sagriež mazos gabaliņos un liek katlā.

9. Zupai pievieno saceptās bietes. Ja zupa ir ļoti bieza, pielej nedaudz verdoša ūdens. Pagaršo, ja nepieciešams, pievieno sāli.

10. Zupu pasniedz ar skābo krējumu. Pārkaisa ar zaļumiem.


Rudens dārzeņu zupa ar lēcām

Sastāvdaļas: 500 g liesas cūkgaļas, 2 ķiploka daivas, 2 mazi sīpoli, 1 paprika, 2 burkāni, 2 kartupeļi, 3–4 ēd. k. lēcu, 500 g ziedkāposta, 1 tomāts, 2 buljona kubiņi, 1 ēd. k. tomātu pastas, sāls, pipari, 2 l ūdens, eļļa apcepšanai

Visus dārzeņus notīra un sagriež gabaliņos. Cūkgaļu sagriež mazos gabaliņos.

Katliņā, kurā tiks vārīta zupa, uzkarsē eļļu un, laiku pa laikam apmaisot, apcep sīpolus. Pievieno cūkgaļu un maisot apcep, līdz gaļai izveidojas zeltaina garoziņa.

Pievieno sakapātas ķiploka daivas un vēl 1 minūti pacep. Pievieno sagrieztu tomātu un vēl pāris minūtes pacep.

Apceptajai gaļai un sīpoliem pārlej ūdeni un uz lēnas uguns vāra, līdz gaļa gandrīz mīksta.

Pievieno buljona kubiņus, lēcas un pakāpeniski pievieno dārzeņus – vispirms cietākos (burkānus), pavāra 2–3 minūtes, tad pārējos – kartupeļus, papriku, ziedkāpostu, kas sadalīts rozetēs.

Kad dārzeņi mīksti, zupai piekoriģē sāli (atkarībā no tā, cik sāļš ir izvēlētais buljons) un pievieno piparus. Uzvāra.

Pasniedz ar krējumu vai bezpiedevu jogurtu.


Svaigu kāpostu un gaļas zupa

Sastāvdaļas: 300 g gaļas ar kauliņu (cūka, jērs), 300 g svaigu kāpostu, 200 g kartupeļu, 100 g burkānu, 1 pētersīlis (sakne), 1 sīpols, 2 lauru lapas, sāls, pipari, eļļa apcepšanai, 1 l ūdens, skābais krējums un zaļumi (pētersīļi, lociņi) pasniegšanai

1. Gaļu sagriež gabaliņos. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, ielej nedaudz eļļas un apcep gaļu.

2. Pievieno ūdeni, sāli, piparus, lauru lapas, uzvāra. Nogriež liesmu uz zemu un vāra, līdz gaļa gandrīz gatava.

3. Pa to laiku, kamēr vārās gaļa, notīra un strēmelēs vai kvadrātveida gabaliņos sagriež kāpostus. Notīra un sagriež burkānu, sīpolu, kartupeļus, pētersīļa sakni.

4. Pannā uzkarsē vēl nedaudz eļļas un apcep sīpolu un burkānu.

5. Kad gaļa jau gandrīz mīksta, zupai vispirms pievieno svaigo kāpostu. Pavāra 5 minūtes. Tad pievieno apceptos dārzeņus, sagrieztos kartupeļus. Vāra, līdz gaļa un dārzeņi mīksti.

6. Pasniedz ar skābo krējumu. Pārkaisa ar zaļumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko