Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Labākie ražotāji

Noslēdzot stāstu par pastisiem, šoreiz uzskaitīšu labākos, pieredzes bagātākos ražotājus.

Casanis Pastis de Marseille

Šis daļēji korsikāņu, daļēji provansiešu dzēriens Korsikā tika ražots jau 1925. gadā. Pēc tam kad destilētava 1942. gadā tika sagrauta, tās īpašnieks Emanuēls Kasabjanka 1951. gadā uzdrošinājās sākt visu no jauna Marseļas apkārtnē ar jaunu firmas nosaukumu, tomēr palika pie savas pārbaudītās receptes un macerēja lakricas sakni, taču destilēja anīsu un badjanu kopā, lai veidotu sajaukumu. Tas piešķir Casanis tā aromātisko izsmalcinātību.

Turklāt Pastis de Marseille satur likumā noteiktos 2 gramus anetola uz litru, nevis 1,5 gramus, kā tas ir parasti. Šis ir korsikāņu iecienītākais pastiss, taču 2000. gadā ražotni nopirka burgundiešu Buasē ģimene, kuras īpašumā ir arī slavenais Pastis Duval.

Pernod Pastis

Lielākais absinta ražošanas uzņēmums 1938. gadā sāka ražot Pernod 45, lai ar pastisu parādītu sevi citā gaismā. Sākotnēji zīmolam bija grūti atsvabināties no lepnās, taču apputējušās pagātnes. Situācija mainījās 1951. gadā, kad likumdošanā no jauna tika iedegta zaļā gaisma anīsa aperitīvu pārdošanai. Tad Pernod laida klajā tā atvasināto produktu – Pastis 51, gūstot pārsteidzošus panākumus. Pernod pat izdevās atgūt ievērojamas tirgus daļas. Dažos eksporta reģionos uzņēmums baudīja to, kas dzimtenē bija neiespējami – pirmo vietu.
Pernod apvienošanās ar mūžseno konkurentu Ricard 1975. gadā lika pamatus mūsdienu pasaulē otram lielākajam alkohola ražošanas koncernam.

Ricard Pastis de Marseille

Pastisa ražošanas tirgus līdera galvenā mītnes vieta ir Marseļa, kur 1932. gadā to dibināja Pols Rikārs. Jāņem gan vērā, ka viņa dēls Patriks firmas darbību ievērojami paplašināja, padarot to par daudznacionālu uzņēmumu.
Besanā, Langedokā ražotais Creme de Ricard – aromatizēta esence – piešķir Ricard dzērieniem savdabīgu šarmu. Uzņēmums kontrolē receptei vajadzīgās sastāvdaļas jau to audzēšanas laikā neatkarīgi no tā, vai tas būtu badjans Ķīnā, lakricas sakne Tuvajos Austrumos vai garšaugi Provansā. No tiem iegūto esenci nosūta uz uzņēmumam piederošajām rūpnīcām, kur to pievieno kā aromatizētāju alkohola, cukura un ūdens pamatsastāvam. Pēc trīs nedēļu ilgas nogatavināšanas Ricard nonāk pārdošanā.

Jules Girard Pastis de Provence

1924. gadā Žils Žirārs savā dzimtajā pilsētā Žonkjērā Ventū kalna pakājē starp Oranžu un Aviņonu nodibināja mazu ateljē pastisa, liķiera un brendija ražošanai. Viņš izmantoja receptes, kas tapušas vietējo tradīciju iespaidā – Provansas reģions jau izsenis slavens ar garšaugu plašo izmantošanu medicīnā un kulinārijā. Vietējo garšaugu klāstu šajā pastisā papildina Tālo Austrumu garšvielas, piemēram, vaniļa, koriandrs, kanēlis, kardamons un, protams, badjans. Šie garšaugi pirms destilēšanas nedēļām ilgi tiek mērcēti alkoholā. Daļa no tā tiek destilēta atkārtoti. Visbeidzot labāko no iegūtā izmanto pastisa sajaukšanai, kas patīkami izceļas ar savu zeltaino krāsu, saldi pikanto aromātu un izsmalcināti rūgteno noti.

Lemercier La Bleue Pastis

Šis pastiss savu nosaukumu aizguvis no absinta, ko Šveicē dēvē par une bleue (zilais).

Jau XX gadsimta 20. gados Fužerolas destilētavā notika eksperimenti ar pastisa recepti, kurā dominēja badjans, vībotne, fenhelis. 1939. gadā izveidoto dzērienu apstiprināja ar zīmolu La Bleue. Balstoties uz uzņēmuma bagātīgo pieredzi absinta ražošanā, tika nolemts arī pastisa gatavošanā izmantot macerācijas un destilācijas kombināciju, kas liek īpaši izcelties aromātu intensitātei un noturībai. Samērā saldajā pastisā izteikti dominē anīsa aromāts, ko caurvij fenheļa un dažādu citu garšaugu nianses.

Jean Boyer Pastis Emeraude

1992. gadā mirušais Žans Bojē bija garīdznieks, kurš 1957. gadā Landā nodibināja kopienu, kurā izklaides nolūkos darbojās divi restorāni. Pēc tam kad kāds klients bija sūdzējies par tur izsniegtā viskija kvalitāti, Bojē sāka importēt labākos skotu viskijus, un tā radās firma Auxil, kuras specializācija bija kvalitatīvs, pirmklasīgs alkohols. Līdz ar to pavērās iespēja arī destilēt alkoholu uz vietas. Tā radās četru veidu Jean Boyer pastisi.

To gatavošanai izvēlētos augus mērcē alkoholā līdz 96 stundām. Iegūto tinktūru nogatavina vairākus mēnešus, līdz izveidojas harmoniska aromātu buķete. Iecienītais Pastis Emeraude ir patīkams ar savu daudzveidīgo garšu, ilgo pēcgaršu, izsmalcināto rūgtenumu un izteiksmīgajiem garšaugu aromātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko