Receptes noderēs tiem, kam apēst visus svaigos, pašu izaudzētos tomātus vasarā ir neiespējamā misija. Priecājieties, ka daļu no tiem var salikt burciņās un baudīt lielisko garšu arī ziemā!
Tomātu biezenis ziemai ir viena no vienkāršākajām tomātu konservēšanas metodēm. Mazā garšvielu daudzuma dēļ tomātiem saglabājas to dabiskā garša.
Tomāti želejā ir konservēšanas klasika. Ieteicams izvēlēties nelielas burciņas (0,5 litri) – tādās želeja labāk sarecēs. Ja želejā konservē mazos ķirštomātus, tos nesagriež, liek burkās veselus.
Tomātu biezenis ziemai
Sastāvdaļas: tomāti (labi nogatavojušies), 1 ēd.k. sāls uz 1 litru biezeņa, 1 ēd.k. cukura uz 1 litru biezeņa
Pagatavošana:
1. Tomātus nomazgā, nosusina, izņem kātu vietas un liek virtuves kombainā. Sasmalcina līdz biezeņa konsistencei. Ja vēlas tomātus bez mizas, tos pirms smalcināšanas var noblanšēt un mizu noņemt, taču šajā gadījumā miza īsti netraucē.
2. Izmēra konkrēto litru daudzumu un lej tomātu masu katlā. Uz katru litru tomātu masas pievieno 1 ēd.k. sāls un 1 ēd.k. cukura. Karsē uz lēnas uguns.
3. Kad tomāti katlā uzvārās, nepārtraukti maisot, karsē vēl 5-6 minūtes.
4.Verdošu masu pilda tīrās, izkarsētās burkās. Aizvāko. Burciņas apgriež otrādi uz dvieļa, pārklāj ar segu un atstāj, lai lēnām atdziest. 5. Pilnībā atdzesētas burkas uzglabā vēsā, tumšā vietā.
Tomāti želejā
Sastāvdaļas: 700 g nelielu, stingru tomātu, 70 g sīpolu (labāk saldākās šķirnes), 2 lauru lapas. Marinādei: 0,4 l ūdens, 60 g 9% etiķa, 15 g sāls, 25 g cukura, 20 g želatīna
Pagatavošana:
1. Tomātus nomazgā, nosusina, sagriež 1 cm biezās šķēlēs. Sīpolus sagriež plānās ripās.
2. Tīrās, izkarsētās burkās liek pa 1 lauru lapai un pamīšus kārtām liek tomātu šķēles un sīpolu ripas.
3. Pagatavo marinādi. Želatīnu iepriekš uzbriedina nelielā daudzumā auksta ūdens. Želatīna un ūdens proporciju ņem 1:5. Pirms lietošanas nokāš lieko ūdeni, ja tāds ir. 4. Katlā uzvāra ūdeni, pievieno sāli, piparus, etiķi, vēlreiz uzvāra. Katlu noņem no uguns un iemaisa uzbriedināto želatīnu. Ļauj tam izkust, bet vairs nevāra. Pēc želatīna pievienošanas marinādi vairs nedrīkst vārīt, pretējā gadījumā tā nesaželēs.
5. Marinādi pārlej sagatavotajiem tomātiem.
6. Burkām uzliek vāciņus, bet neaizskrūvē. Liek pasterizēties. Pasterizē 80 grādu temperatūrā 0,5 l burkas 10–12 minūtes, 1 litra burkas 15–20 minūtes. 7. Aizskrūvē cieši vāciņus, atdzesē istabas temperatūrā. Šajā receptē burkas neapgāž otrādi – citādi želeja pielips pie vāciņiem.
Marinēti pasterizēti tomāti
Sastāvdaļas: 700 g tomātu (šķirnes ar cietu miziņu vai pusgatavus), 15 g diļļu, 10 g bazilika, 6 melnie pipari, 3 smaržīgie pipari, 2 lauru lapas, 20 sinepju sēklas. Marinādei: 0,5 l ūdens, 20 g sāls, 15 g cukura, 1 ēd.k. 9% etiķa
Pagatavošana:
1.Izvēlas vienāda lieluma tomātus. Tos nomazgā, nosusina un kārto burkā vai vairākās mazās burciņās.
2. Uz izvēlēto burku skaitu sadala garšvielas un saliek līdzīgā daudzumā katrā burkā.
3. Pagatavo marinādi. Uzvāra ūdeni, pieber sāli, cukuru, samaisa, lai izšķīst. Uzvāra vēlreiz, tad iemaisa etiķi.
4.Verdošo marinādi pārlej tomātiem. Uzliek vāciņus, bet neaizskrūvē.
5.Pasterizē 80 grādu temperatūrā litra burkas 10 minūtes, 3 litru burkas 25 minūtes. 6. Aizvāko. Burciņas apgriež otrādi uz dvieļa un atstāj, lai lēnām atdziest. 5. Pilnībā atdzesētas burkas uzglabā vēsā, tumšā vietā.

