Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ugunskura zupas talciniekiem

Pēc kārtīgas pavasara talkošanas nekas nav gardāks kā kopīgiem spēkiem pagatavota sātīga, lielā katlā vārīta, karsti kūpoša un smaržīga talkas zupa. Restorāna _Ostas skati _šefpavārs Ingmārs Ladigs piedāvā trīs receptes trim atšķirīgām garšas gaumēm un dzīves uzskatiem – veģetāro, zivju un gaļas zupu.

Par recepšu atlasi Ingmārs teic – izvēlējies tās zupas, kas garšo pašam un par kurām pārliecināts, ka tās viegli un arī diezgan ātri var pagatavot uz ugunskura. Kad esi nostrādājies un izsalcis, ilgi gaidīt negribas. Visilgāk vārāmā ir cāļa zupa – apmēram 40 minūtes. Par to, cik daudz buljona vai cita šķidruma katrai zupai pievienot, Ingmārs teic: "Zupa ir bīdāms jēdziens. Ja gribas šķidrāku, varat liet klāt vēl vairāk ūdens vai buljona." Ja gribas biezāku, var pievienot vairāk dārzeņu vai zaļumu. 

Cāļa zupa ar citronu

Sastāvdaļas 10 personām: 1 cālis (apmēram 1,6 kg), 1–2 sīpoli, 2 burkāni, 5 kartupeļi, 2 saujas nevārītu rīsu, 1/2 čili pāksts (pēc vēlēšanās), zaļumi (pētersīļi, timiāns u. c.), sāls, pipari pēc garšas, 4 citroni, 5 olas.

Pagatavošana: 

1. Iekur ugunskuru.

2. Vidēji lielos gabalos sagriež burkānus, sīpolus, kartupeļus. 

3. Virs ugunskura iekar lielu katlu. Ielej olīveļļu un ieliek sviestu, uzkarsē. Gabalos sagriež cāli un ieliek taukvielās, lai tas apcepas.

4. Katlā liek dārzeņus un rīsus, visu īsu brīdi apcep, līdz dārzeņi kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni.

5. Pielej ūdeni (apmēram divus litrus), un visu lēnām vāra, kamēr gaļa, rīsi un dārzeņi mīksti (apmēram pusstundu). Pievieno gabaliņos sakapātu čili, sāli, piparus pēc garšas.

6. Atsevišķi sakuļ olas, tām piespiež sulu no četriem citroniem. Samaisa un ātri iemaisa zupā. 

7. Beigās pievieno zaļumus un, ja vēlas, arī krējumu. 

Zivju čauders

Sastāvdaļas 10 personām: 1/2 kg zivs (der lasis, forele u. c.) filejas, 2–3 l zivju buljona no atlikušajām zivs daļām, 2 sīpoli, 5 kartupeļi, 250 ml eļļas, 100 g sviesta, 1/2 selerijas saknes, 500 ml saldā krējuma, 300 ml skābā krējuma, sāls, pipari pēc garšas, krietna bļodiņa zaļumu – lociņi, zaķskābenes u. c.

Pagatavošana: 

1. Jau iepriekš mājās iztīra un sadala zivi – filejas atstāj zupai, bet atlikušās daļas ar asakām ieliek marlītē, marlīti sasien, liek ūdenī un novāra buljonu. To izkāš (lai pārliecinātos, ka neviena asaka nav palikusi), atdzesē, ielej traukā un ņem līdzi uz talkas vietu talcinieku zupas vārīšanai.

2. Iekur ugunskuru.

3. Vidēji lielos gabalos sagriež selerijas sakni, sīpolus, kartupeļus. 

4. Virs ugunskura iekar lielu katlu (grāpi). Ielej olīveļļu un ieliek sviestu, uzkarsē. Tad iemet taukvielās dārzeņus un īstu brīdi apcep, līdz dārzeņi kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni. 

5. Pielej līdzpaņemto buljonu un sautē, līdz dārzeņi mīksti. Pieliek sāli un piparus pēc garšas.

6. Pievieno zivs fileju, 15 minūtes pavāra, pievieno lociņus un zaķskābenes, saldo un skābo krējumu. Samaisa un pasniedz izsalkušajiem talciniekiem.

Ceptu tomātu zupa ar pavasara zaļumiem

Sastāvdaļas 10 personām: 4 kg tomātu, 2 sīpoli, 1 selerijas sakne vai 4–5 selerijas kāti, 1 glāze (250 ml) olīveļļas, 100 g sviesta, 2 l tomātu sulas, 1 tējk. kaltēta majorāna, 1 tējk. kaltēta timiāna, 1 galviņa ķioloka, 1/2 kg svaigu pavasara zaļumu (nātres, gārsas, pieneņu lapas, spināti, piparmētras u. c.), 250 ml skābā krējuma, sāls, pipari pēc garšas.

Pagatavošana: 

1. Iekur ugunskuru.

2. Vidēji lielos gabalos sagriež selerijas sakni vai kātus un sīpolus. Tomātus pārgriež četrās daļās.

3. Virs ugunskura iekar lielu katlu (grāpi). Ielej olīveļļu un ieliek sviestu, uzkarsē. Tad iemet taukvielās dārzeņus un īstu brīdi apcep, līdz dārzeņi kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni. Pievieno tomātus, un, vēl kādu brīdi maisot, visus dārzeņus apcep.

4. Pielej tomātu sulu un uz lēnas uguns vāra, līdz dārzeņi mīksti.

5. Pievieno sakapātu ķiploku, majorānu un timiānu, sāli, piparus pēc garšas. Izmaisa.

6. Pašās beigās zupai dāsni pievieno sakapātus pavasara zaļumus un skābo krējumu.

Lai labi garšo! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko