Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Jūnijā Rīgā notiks starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot

No 2. līdz 6. jūnijam Rīgā notiks ikgadējais starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot, informēja festivāla sabiedrisko attiecību konsultante Maija Uzula-Petrovska.

Festivāla ietvaros norisināsies Latvijas laikmetīgās dejas izrāžu platforma, kas ir pirmā šāda veida skate Latvijas laikmetīgās dejas vēsturē. Latvijas simtgades laikā festivālā šogad viesosies arī trīs citu valstu simtgadnieču – Lietuvas, Igaunijas un Somijas – laikmetīgās dejas izrādes.

Šogad aprit 20 gadi, kopš festivāls Laiks dejot”1998. gadā aizsākās kā Latvijas horeogrāfu laikmetīgās dejas izrāžu vakari. Gadu gaitā tas attīstījies par starptautisku festivālu un centrālo Latvijas laikmetīgās dejas notikumu, un šogad Laiks dejot īpašs uzsvars tiek likts uz vietējo horeogrāfu darbiem.

Latvijas laikmetīgās dejas izrāžu platformā būs skatāms gan tāds lielformāta darbs ar četrpadsmit dejotājiem kā horeogrāfes Olgas Žitluhinas veidotā izrāde Ārā, gan solo darbi, kā, piemēram, Kristīnes Brīniņas I am a Really Shy Person un Agates Bankavas Membra, gan dejas izrāde bērniem Eksperiments ar apskāvienu (horeogrāfi: Alise Putniņa, Katrīna Albuže un Modris Opelts).

Kopumā skatē tiks rādītas desmit no 2014. līdz 2018. gadam tapušas izrādes, kā arī trīs darbi, kas vēl ir izstrādes procesā. Izrādes veidojuši horeogrāfi Katrīna Albuže, Agate Bankava, Kristīne Brīniņa, Ieva Gaurilčikaite, Dmitrijs Gaitjukēvičs, Santa Grīnfelde, Andris Kačanovskis, Eva Kronberga, Elīna Lutce, Anna Novikova, Modris Opelts, Rūta Pūce, Alise Putniņa, Jānis Putniņš, Krišjānis Sants, Ilze Zīriņa un Olga Žitluhina.

Latvijas laikmetīgās dejas izrāžu platformu apmeklēs vairāki desmiti ārvalstu un vietējo producentu, kuratoru, festivālu rīkotāju un rezidenču māju direktoru, kas intensīvā programmā varēs novērtēt Latvijas horeogrāfu mākslinieciskās intereses un rokrakstu daudzveidību. Skate ir nebijusi iespēja arī Latvijas laikmetīgās dejas interesentiem vienkopus noskatīties tik plašu vietējo mākslinieku izrāžu izlasi. Jārēķinās gan, ka uz atsevišķām izrādēm tirdzniecībā pieejamo biļešu skaits būs pavisam neliels.

Līdzās Latvijas platformas izrādēm festivālā Laiks dejot būs skatāmas četras laikmetīgās dejas viesizrādes no Lietuvas, Igaunijas un Somijas.

Lietuvas laikmetīgās dejas pamatlicējs teātris Aura Rīgā viesosies ar lielformāta izrādi Godos, kurā atsaucas uz lietuviešu mītiem un leģendām. Izrāde atklāj pasauli, kurā savijas pagātne, tagadne un nākotne, satiekas sieviešu jutekliskums, noslēpumainas mitoloģiskas būtnes un futūristiskas vīzijas. Pirmo izrādes cēlienu veidojušas horeogrāfes Anne Ekenesa un Pija Holdena (Panta Rei dejas teātris, Norvēģija), savukārt otrā cēliena horeogrāfe ir dejas teātra Aura dibinātāja Birute Letukaite.

Igauņu horeogrāfs, dejotājs un mūziķis Karls Sakss festivālā piedāvās solo darbu Stāvoklis un dizains, kurā darbojas, apspēlējot tiesas zāles hierarhiju. Izrāde 2017. gadā saņēmusi Igaunijas Teātra savienības balvu kā labākā dejas izrāde. Karls Sakss ir jau pazīstams Latvijā – viņš ticis nominēts Spēlmaņu nakts balvai par horeogrāfiju izrādei Vaņa (Ģertrūdes ielas teātris, 2014).

Savukārt horeogrāfu duets Roosna & Flak – Kūli Rosna (Igaunija) un Kenets Flaks (Norvēģija) – izrādē Pirmkustinātājs darbosies ar kustību kā cēloni un sekām, brīvību un arī neizbēgamību. Skatītāji izrādē tiks ieaicināti elpojošā, dzīvā universā, bez īsta sākuma un bez īstām beigām, kur viss ir kustībā un viss ir saistīts ar visu citu.

Dejas apvienība Gruppen Fyra (Somija) Rīgā viesosies ar izrādi Garie vadi, kas ir cieņas apliecinājums visiem tehniskajiem darbiniekiem aiz skatuves. Kaut mēs viņus neredzam, bez viņiem izrādes nevarētu notikt. Izrāde Garie vadi Somijā kļuva par īstu grāvēju un tikusi izrādīta daudzos festivālos.

Kā ierasts, festivāla programmu papildinās ārvalstu pasniedzēju meistarklases un dejas improvizācijas nakts džemsesija.

Festivāla pasākumu norises vietas: Zirgu pasts, peldošā galerija Noass, Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, Tallinas ielas radošais kvartāls, Dailes teātris, Rīgas horeogrāfijas vidusskola.

Plašāka informācija http://www.laiksdejotfestivals.lv/ un https://www.facebook.com/festivalsLaiksDejot/.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja