Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kad pati daba palīdz dejotājiem

Deju uzvedums No gaismas līdz gaismai pie Burtnieku ezera

Dejotāji nekad nenorimst. Vasara ir par īsu, lai realizētu visas idejas. "Mums tā ir ikdienas nepieciešamība – būt kustībā. Dejošanai, tāpat kā dziedāšanai vai jebkādai citai nodarbei, kas sagādā prieku, nav pauzes," saka horeogrāfs Agris Daņiļevičs. Faktiski jau pats viņa deju skolas nosaukums – Dzirnas – liek domāt par nemitīgu kustību. Šonedēļ Dzirnas iegriežas Burtniekos – deju uzvedumā No gaismas līdz gaismai, kas būs skatāms Burtnieku centra pludmalē 3. augustā plkst. 21.30.

Pēc Burtnieku novada biedrības Pāvulēni valdes priekšsēdētājas Ineses Karnātes iniciatīvas izveidojusies interesanta un radoša sadarbība. Jau ceturto vasaru Burtnieku novada bērni un jaunieši vienu vasaras nedēļu pavada radošās meistarklasēs kopā ar Dzirnu dejotājiem un pasniedzējiem, bet ne tikai dejojot. Šogad paredzēta arī rotu meistarklase, tās vadītājs Matīss Daudziņš palīdzēs apgūt latvisku rotu kalšanu, izpratni par senatnīgo rotu nozīmi un radīšanu. Agra Daņiļeviča vadībā nometnē tiks izzinātas latviskās vērtības un tautas tradīcijas. "Redzu atdevi. Burtnieku bērni un jaunieši gaida šīs tikšanās. Mani iedvesmo tas, ka redzu prieku un interesi," saka horeogrāfs. "Katra nometne beidzas ar jautājumu – ko darīsim nākamgad?"

Pēc nedēļu ilgās intensīvās apmācību programmas Burtnieku dejotāji kopā ar deju skolas Dzirnas audzēkņiem piedalās uzvedumā. "Kopā esam izdejojuši Viņi dejoja vienu vasaru, Maugli un Spēlēju, dancoju, bet šogad būs uzvedums No gaismas līdz gaismai," stāsta A. Daņiļevičs. Uzvedums par vasaras saulgriežu nakti nav jauns, drīz jau varēšot svinēt 20 gadus, kopš tas gadu no gada tiek izdejots. Tomēr tas katru reizi izskan un izskatās savādāk, kā horeogrāfs saka – jaudīgāk un efektīgāk.

Stāstam par rituālu spēku, dabas mistiku, zāļu smaržu, vasaras pilnbriedu un mīlas vilinājumu nāk klāt dabas gleznas. Un Burtnieka krastā to netrūkst. "Šo programmu parasti dejojam seši, varbūt astoņi pāri, augstākais – desmit. Šoreiz, man šķiet, būs ap 150 dejotājiem, kuri izies saulrietā Burtnieku ezera krastā. Mums izveidojusies laba sadarbība ar Valmiermuižas stalli, un, tā kā Jāņu nakts tēlojumam piestāv zirgi, plānots, ka šīgada uzvedumā būs to peldināšana," stāsta A. Daņiļevičs.

Arī fināls būs neparasts. "Atcerieties, kā bērnībā cepa desas uz koka iesmiņiem? Pēc tam tos aizdedzināja un ar kvēlojošu oglīti zīmēja vai rakstīja debesīs. Cik spilgti uzdzirksteļo ugunskurs, kad tajā iemet pagali!" Burtniekos būs kaut kas no šāda dabiska salūta. Uzvedumā nebūs dekorāciju, tikai ezera ainava, ūdens un saulriets. Dejotāji dejos pludmalē un ūdenī. Uzvedumā piedalīsies arī mūziķi Kristīne Kalniņa, Edgars Kārklis, Ilze Grunte, Latvīte Cirse u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja