Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgā sāksies ikgadējais starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot

No 7. līdz 11. jūnijam dažādās Rīgas vietās norisināsies ikgadējais starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot, informēja festivāla pārstāve Maija-Uzula Petrovska.

Festivālā būs iespēja redzēt Āzijas mākslinieku izrādes, tā ietvaros notiks trīs Latvijas horeogrāfu darbu pirmizrādes, viesmākslinieku vadītas meistarklases un dejas mākslai veltītas diskusijas.

Laiks dejot 2019 centrā ir Jaunā Āzijas deja (New Asian Dance), ko festivāla mākslinieciskā direktore Olga Žitluhina raksturo kā tradīcijās balstītu, vienlaikus novatorisku un ļoti atšķirīgu: “Šajā reģionā, īpaši Indijā un Šrilankā, ir ļoti spēcīgas dejas tradīcijas. Mākslinieki, kurus varēs redzēt festivālā, neiet pret tradīcijām, bet iet tālāk, izmantojot senās ķermeniskās zināšanas. Festivālā būs iespēja redzēt, ka Dienvidāzijas cilvēku ķermeņi kustas citādāk. Tās ir ļoti smalkas attiecības ar kustību. Patiesā sapratne jau veidojas caur ķermeni, nevis verbāli.”

Rīgā ar savām izrādēm viesosies T.H.E Dance Company un horeogrāfs Kuiks Svī Būns no Singapūras, indiešu horeogrāfs un dejotājs Suržits Nongmeikapams, Ņujorkā dzīvojošā filipīniešu izcelsmes horeogrāfe un dejotāja Mišele Bulē, šrilankiešu māksliniece Venuri Perera, tibetiešu izcelsmes neatkarīgais skatuves mākslinieks Cai Rans Rens Kvings. Savukārt Ķīnas mākslinieku duets Sjao Ke un Zi Hans, uzturoties rezidencē Latvijā, strādā ar Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas mākslas programmās studentiem, kuri piedalīsies arī izrādē CHINAME.

Būtiska Laiks dejot sastāvdaļa ir Latvijas laikmetīgās dejas prezentācija. Šogad festivāla ietvaros pirmizrādes piedzīvos trīs Latvijas horeogrāfu jaundarbi: Evas Kronbergas un Jāņa Putniņa izrāde Ideal Fe[male], Andra Kačanovska solo darbs Vientuļais gans un latviešu/lietuviešu skatuves mākslinieku tandēma Krišjāņa Santa un Ievas Gaurilčikaites iekļaujošās dejas izrāde Labrys.

Festivāla programmu papildinās ārvalstu pasniedzēju vadītas meistarklases, dejas improvizācijas džemsesija horeogrāfes un pedagoģes Ilzes Zīriņas vadībā un dejas kritiķes, kuratores un dramaturģes Intas Balodes vadītas diskusijas.

Īpaši bagātīga programma būs svētdien, 9. jūnijā, kad visas dienas garumā būs iespēja piedzīvot laikmetīgo deju, sākot ar izrādi Labrys, kas sāksies jau plkst. 7 no rīta uz AB dambja brīvā dabā, turpinot ar Konstantīna Čečirko (Latvija) vadīto Tai-dzi cjuaņ un tai-dzi cigun meistarklasi pie debarkadera Noass un noslēdzot ar vairākām izrādēm vakarā.

Festivāls Laiks dejot aizsācies 1998. gadā kā Latvijas horeogrāfu laikmetīgās dejas izrāžu vakari. Gadu gaitā tas attīstījies par starptautisku festivālu un centrālo Latvijas laikmetīgās dejas notikumu. Festivālā viesojušies dalībnieki no vairāk nekā trīsdesmit valstīm.

Izrādes notiks Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā Zirgu pasts, uz debarkadera Noass un uz AB dambja brīvā dabā.

Plašāka informācija www.laiksdejotfestivals.lv un https://www.facebook.com/festivalsLaiksDejot/.

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un internetā. Ja biļetes nebūs izpirktas iepriekšpārdošanā, tās varēs iegādāties pirms izrādes norises vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja