Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Starptautiskajā Baltijas baleta festivālā - pārsteigumi un mantojums

28. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls, ko atklāja tradicionālais labdarības koncerts ierastajā vietā – tirdzniecības centrā Origo –, turpināsies līdz 2024. gada janvārim, piedāvājot gan viesizrādes, gan cildinājumu mūsu baleta leģendai Janīnai Pankratei simtajā gadskārtā. Tagad kārta portugāļu baleta mākslinieku viesizrādēm.

Baleta kvorums

Vispirms uz festivāla ilggadējā sadarbības partnera, Preiļu novada Kultūras centra skatuves 21. oktobrī un pēc tam Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē 23. oktobrī plkst. 19 būs skatāma Portugāles modernā baleta kompānijas Quorum Ballet izrāde Correr o Fado. "Fado ir vispazīstamākais Portugāles tradicionālās kultūras izpausmes veids. Ar kustību, skaņu un sajūtu daudzveidību dejotāji mums sniedz savu mākslu un skaistumu, ko uztver un sajūt mūsu sirds. Apvienojot fado ar mūsdienu deju, Correr o Fado lauž tradicionālo veidu, kā redzēt, dzirdēt un sajust fado," par izrādi saka paši trupas mākslinieki. Quorum Ballet ir laikmetīgās dejas apvienība, kuru 2005. gadā dibinājis tās mākslinieciskais vadītājs, galvenais horeogrāfs un dejotājs Daniels Kardoso.

 

Akrobātika, maģija un ilūzijas

Koncertzālē Cēsis 26. oktobrī, Latgales vēstniecībā GORS 28. oktobrī un VEF Kultūras pilī 30. oktobrī pirmo reizi Latvijā un Baltijā ar izrādi Blu Infinito viesosies eVolution Dance Theater no Itālijas. Šo izrādi tās radītāji raksturo kā "novatoriskas un aizraujošas dejas, mākslas, akrobātikas, maģijas un ilūzijas apvienojumu". "Ūdens plūst, dejo un brāžas kaskādē brīnumainā ceļojumā. Tehnoloģiju izmantošana un to saistība ar grupas daudzpusīgo mākslinieku (dejotāju, vingrotāju, iluzionistu, akrobātu, sportistu) sniegumu ir eVolution dejas teātra īpašais, atšķirīgais rokraksts. Lāzeru un spoguļu apvienojumi, atspulgi, atspīdumi, lūzumi, ķīmiskie ekrāni, kas reaģē ar gaismu un to uztver, rada pasaules, kurās dejotāju ēnas pārsniedz ķermenisko un saplūst ar gaismisko." Deju kompānijas eVolution Dance Theater mājvieta ir Roma, bet to dibinājis amerikāņu horeogrāfs un dejotājs Entonijs Heinls. Viņš ir arī kompānijas mākslinieciskais vadītājs un pats veido skatuves dizainu tā, lai eVolution Dance Theater būtu vizuāli efektīgs mūsdienīgās dejas, akrobātikas un inovatīvo tehnoloģiju (krāšņu un dinamisku videoprojekciju, fotoluminiscences, ēnu teātra elementu) savienojums. Interesanti, ka Entonijs Heils sākotnēji studējis ķīmiju un fiziku. Viņš atzīst, ka tieši tas ļāvis viņam radoši izmantot zinātni un tehniku savās vizuāli aizraujošajās performancēs.

2021. gadā iestudētā izrāde Blu Infinito ir skatītāju iecienīta un plaši pieprasīta joprojām. Šī gada gaitā to jau noskatījušies un augstu novērtējuši laikmetīgā baleta cienītāji ne tikai daudzviet Itālijā, bet arī Luksemburgā un daudzās Vācijas un Šveices pilsētās.

Inovatīvās un aizraujošās itāļu kompānijas eVolution Dance Theatre viesizrādes 28. Starptautiskajā Baltijas baleta festivālā būs iespējams izbaudīt, pateicoties festivāla izveidotājai un mākslinieciskajai direktorei Litai Beiris, kurai ar Itāliju un tās baleta mākslu ir īpaša saikne, – norāda Dantes Aligjēri biedrības Latvijā valdes priekšsēdētāja Hella Milbreta-Holma. Šī biedrība, kuras mērķis ir sekmēt itāļu valodas apguvi un veidot kultūras projektus, kas tuvina Latviju un Itāliju, par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas un Itālijas attiecībās 2021. gadā piešķīra Litai Beiris Dantes Aligjēri balvu. Hella Milbreta Holma atgādina, ka "savulaik pēc ievērojama itāļu producenta uzaicinājuma Latvijas baleta trupai notika viesizrādes Itālijā, kurās Lita Beiris kā vadošā primabalerīna dejoja titullomas. Būdama Starptautiskā Baltijas baleta festivāla dibinātāja un vadītāja, Lita Beiris sadarbībā ar Verdi festivāla direkciju producēja Baltijas jauno baleta zvaigžņu Le stelle del Baltico turneju uz Parmas Teatro Regio. Lita Beiris kā baletmeistare veidojusi oriģinālhoreogrāfijas itāļu komponistu mūzikai – Pjetro Maskaņji In Memoriam, Džuzepes Verdi Karnevālam Venēcijā un Džoakīno Rosīni Zaudētajām ilūzijām, kas parādītas arī ārpus Latvijas. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla pastāvēšanas laikā Rīgā ir dejojušas jau daudzas itāļu baleta un mūsdienu dejas slavenības."

 

Cildinājums Janīnai Pankratei

Nākamā gada sākumā, 24. janvārī, apritēs Latvijas spilgtās un neparastās baleta meistares – balerīnas un horeogrāfes Janīnas Pankrates (1924–1997) simtgade. Spilgtā, talantīgā un neparastā skatuves mākslu personība bija pieprasīta horeogrāfe Rīgas un Latvijas kultūrvidē. Janīnas Pankrates nodejotās 27 vadošās lomas, radītās horeogrāfijas vairāk nekā 50 operetēm, mūzikliem un deju šoviem nevienu neatstāja vienaldzīgu. Pateicoties viņas horeogrāfijām, Rīgas Muzikālā teātra izrādes viesizrādēs toreizējā PSRS tika apbrīnota par īpašu, neatkārtojamu stilu. Iedvesmojošas bija arī viņas veidotās deju autorprogrammas viesnīcā Latvija. Vairāk nekā divdesmit gadu Janīna Pankrate topošos baletdejotājus ievadījusi aktiermeistarības pasaulē.

Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē 20. novembrī plkst. 15 Janīnas Pankrates veikumu godinās īpašs koncertuzvedums Latvijas baleta leģendai Janīnai Pankratei – 100. Vakar, šodien, rīt. Vērienīgajā iestudējumā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas un baleta solisti, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas horeogrāfi, Rīgas Baleta skolas audzēkņi, Grande Ballet studio, Tukuma deju skolas Demo un RiGA CiTY JAZZ dance dejotāji, kā arī dziedātāji Anta Jankovska, Nauris Indzeris un Helēna Laukmane. Īpašie koncertizrādei veidotie video sižeti un fotomateriāli atsauks atmiņā Janīnas Pankrates baletdejotājas spilgtākos mirkļus, savukārt viņas radītās horeogrāfiskās pērles baleta un operetes žanrā būs iespēja no jauna baudīt mūsdienu dejotāju izpildījumā.

 

Baltijas tandēms

2024. gada 22. janvārī VEF Kultūras pilī būs skatāms starpvalstu dejas projekts Baltijas baleta tandēms, kurā piedalīsies baleta zvaigznes no Igaunijas, Lietuvas, Latvijas un Ukrainas. Skatītājiem tiks piedāvāti izcilāko Baltijas un Ukrainas horeogrāfu un dejotāju baleta motīvi atbilstoši festivāla nemainīgajam moto – No klasikas līdz avangardam.

Vairāk informācijas par festivālu: http://www.balletfestival.lv.

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja