Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Splendid Palace notiks režisora Ivara Tontegodes dokumentālās filmas Knutifikācija pirmizrāde

Ceturtdien, 4. maijā, plkst. 18 kinoteātrī Splendid Palace Latvijas Nacionālā kinocentra Latvijas filmu maratona programmas ietvaros notiks režisora Ivara Tontegodes dokumentālās filmas Knutifikācija pirmizrāde, informēja filmas pārstāve Anna Paula.

Filmas galvenais varonis ir ievērojamais dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis Knuts Skujenieks.  

Būdams jauns dzejnieks, Knuts Skujenieks tika nepamatoti apsūdzēts un notiesāts uz septiņiem gadiem Mordovijas lēģeros, kur turpināja rakstīt dzeju. Filma ir stāsts par mācīšanās un apzināšanās procesu, par to, kā sistēma mēģina pakļaut indivīda garu. Tomēr ne vienmēr cilvēka dabā ir samierināties. Knuts nav revolucionārs masām, viņš māca būt revolucionāram sevī. Mācība ir īsa: dzīve ir grūta, un patiesība – dārga. Poēzija ir Knuta Skujenieka dzīvesveids, viņa dzīve – pierādījums iekšējas brīvības neatkarībai no ārējiem apstākļiem, arī šodien. Iespējams, līdz galam neatzīts un nenovērtēts, Knuts Skujenieks ir cilvēks, kuru raksturo bezkompromisa stāja un vīrišķība šī vārda viscēlākajā izpratnē, aicinot arī citus domāt patstāvīgi. Pagājušajā gadā viņš nosvinēja savu 80 gadu jubileju. Šogad ir pabeigta filma par viņu.

Filmas idejas autore ir Sanda Zālamane, filmu veidojis Lielā Kristapa balvas laureāts, režisors Ivars Tontegode – provokatīvās spēlfilmas Sēņotāji (2013) autors, Latvijas Mākslas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas absolvents. Ekrānam režisors ietērpis Knuta Skujenieka skarbo dzīves poēziju krāšņā vizuālā un skaņu materiālā. Filmā ar īpašu performanci, kurā izmantota Knuta Skujenieka dzeja, piedalās elektroniskās mūzikas mākslinieks Oriole kopā ar hiphoperi Ansi, oriģinālmūziku sacerējušas un iespēlējušas arī muzikālās apvienības The Pink Elephant un The Future Folk Orchestra, īpašu skaņas celiņu filmai veidojis Jevgēņijs Nacišs jeb Aon.

4. maijā plkst. 22 filmas pirmizrādes viesi un visi interesenti laipni aicināti atzīmēt filmas iznākšanu klubā One One, kurā uzstāsies filmas tapšanā iesaistītie mūziķi, kā arī viesi - DJ Vital un instrumentālā post-roka grupa no Liepājas Illa. Notiks arī īpašs, muzikāls Knuta Skujenieka dzejas lasījums.

Filma tapusi studijā Mojo Raiser Production sadarbībā ar studiju Full Glass Media Production, producente Guna Stahovska, filmu atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Ķekavas un Salaspils pilsētu pašvaldības, kā arī AS Knauf un UP Records (Lietuva).

Jau šobrīd filma sākusi savu ceļu pie ārvalstu skatītājiem – aprīļa beigās Knutifikācija tiek demonstrēta prestižā dokumentālo filmu festivāla Visions du Réel kinotirgū Šveicē.

Tūlīt pēc Latvijas pirmizrādes, kas notiks 4. maija Latvijas filmu maratona ietvaros, Knutifikācija tiks iekļauta kinoteātra Splendid Palace repertuārā, plašāka informācija par filmu un seansiem pieejama kinoteātra Splendid Palace mājas lapā, kā arī Knutifikācijas Facebook lapā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja