Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kristovska efekts

Lielbritānija izstājas no Eiropas Savienības. Breksitu var uzskatīt par seriālu politikas, diplomātijas un valsts pārvaldes profesionāļiem un faniem.

Tajā daudz sižetisku pavērsienu, kaislību, drāmas, komēdijas un neliela deva traģēdijas. Jau zināms, ka seriāls pagarināts vismaz līdz 2019. gada martam. Skatīsimies.

Viena būtiska atšķirība starp seriāliem un vēsturi ir tā, ka vēsturei nav skaidra sākuma un beigu. Atbilstoši vēsturē nav korekti uzdot jautājumu: "Ar ko breksits beigsies?" Mēs nekad to neuzzināsim, jo sekas, visticamāk, būs tik ilgas un plašas, ka saikne ar pašreizējiem notikumiem pazudīs citu notikumu jūklī.

Tomēr intriga saglabājas. Vismaz ārpus Lielbritānijas breksits izrādījās tas, ko kino industrijā sauc par sleeper hit jeb slēpto hitu, proti, filmu, kas sākotnēji netiek īpaši reklamēta un kam nepievērš uzmanību, taču laika gaitā kļūst populāra. Diskusijas par to, kas īsti notika un kas notiks tālāk, ir kļuvušas par veselu industriju.

Kas īsti notika? Tieši tāpēc, ka breksitu grūti nodalīt no iepriekšējo gadu desmitu vai simtu vēstures, uz šo jautājumu nevar būt sakarīgas atbildes, tomēr iesaku Tima Šipmena grāmatu Vispārējais karš/All Out War. Viņš detalizēti apraksta, kā Deivids Kemerons nonāca līdz referenduma izsludināšanai, kā noritēja kampaņas un kā pie varas nāca Terēza Meja. No vienas puses, tajā visā ir kaut kāda loģika un neizbēgamība, no otras – pēc visa spriežot, lielu nozīmi breksitā spēlēja nejaušība, nespēja paredzēt notikumu gaitu, iedomība un vienkārši muļķība.

Kaut vai sīka detaļa. Tims Šipmens (24. lpp.) apraksta vienu no nozīmīgākajiem kampaņas Balso par izstāšanos vadītājiem Danielu Hananu. Par eiroskeptiķi Hanans kļūst pēc ES Māstrihtas līguma parakstīšanas, jo uzskata, ka Lielbritānijai tas nozīmē suverenitātes zaudēšanu. Tomēr kā īpašu apgaismības mirkli viņš apraksta televīzijā redzēto interviju ar Latvijas ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski. Žurnālists Kristovskim esot jautājis, vai Latvija tagad patiešām esot suverēna valsts, uz to Kristovskis esot atbildējis: "Jā, Latvija šobrīd ir neatkarīgāka valsts par Apvienoto Karalisti." Hanans esot apķēries: "Ak Dievs, viņam taisnība" – un tajā mirklī devis sev solījumu, ka darīs visu, lai dabūtu Lielbritāniju ārā no ES.

Vai Kristovskis izraisīja breksitu? Diez vai. Hanans viņa teiktajā dzirdēja tikai to, ko gribēja dzirdēt. Gan jau viņš būtu atradis kādu citu Patiesības vēstnesi. Turklāt tipiski – Hanans neuzdod jautājumu, kāpēc tad Latvija vēlas iestāties ES un galu galā arī iestājas. Tas ir būtisks jautājums. Protams, Lielbritānija nav Latvija, un tai ir cits spēks. To viegli iedomāties kā neatkarīgu, bagātu, plaukstošu valsti – kā Šveici vai Norvēģiju (vērts pievērst uzmanību šo valstu starptautiskajai ietekmei). Tomēr daudzās jomās, visticamāk, britus gaida vilšanās. Man patika divu par izstāšanos balsojušu sieviešu atbilde žurnālistam uz jautājumu, ko viņas tagad, pēc uzvaras, vēloties, – viņas atbildēja: "Stabilitāti!" Lai nu ko, stabilitāti briti tuvākajos gados nedabūs

Top komentāri

FKK
F
Vērts pievērst uzmanību, ka starp ekonomiski specīgākajām, sociāli labklājīgākajām, biznesa vides konkurētspējīgākajām (mūsu 'domātāji' uzskata, ka tas ir nesavienojami) TOP3 Eiropas valstīm regulāri izrādās Norvēģija, Šveice, Zviedrija. Citreiz citā secība, dažreiz zemāk, augstāk, bet top5 šīs valstis ir gandrīz vienmēr. Divas nav ES, bet viena nav eirozonā. Briti par to ir domājuši, Svece domāja par Kristovski. Tā ir diena.lv
forcemajeure
f
un kāpēc tad britus gaida vilšanās? nevajag, pls, pūderēt smadzenes ar pusmistiskām viltībām. nekāda vilšanās viņus negaida
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja