Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Orbītas bibliotēkā iznācis Ričarda Brotigana kulta romāns Foreļu cope Amerikā

Grāmatu sērijā Orbītas bibliotēka izdots amerikāņu rakstnieka Ričarda Brotigana (Richard Gary Brautigan, 1935–1984) pasaulslavenais romāns Foreļu cope Amerikā (1967). Šis ir pazīstamākais autora darbs, un šī ir pirmā reize, kad tas izdots latviski, informēja izdevēji.

Ričards Brotigans publikas ievērību guva sešdesmito gadu beigās, kad viņa darbi pašam par pārsteigumu kļuva par dižpārdokli un hipiju kultūras karogu. Grāmatas tulkojuma latviešu valodā redaktors Vilis Kasims teic: "Ričarda Brotigana literatūra vienmēr ir sajūsminājusi ar savu neparedzamību, bet Foreļu cope Amerikā izceļas arī citu viņa darbu vidū. Katra lappuse ir kā jauna pasaule, kas rotaļīgi paplašina literatūras robežas un atklāj ko jaunu par apkārtējo pasauli, mums pašiem un, jā, arī forelēm. Ne velti, runājot par Foreļu copi Amerikā, romāna nosaukums gandrīz vienmēr tiek papildināts ar apzīmējumu "kulta literatūra". Tāpēc ir īpašs prieks, ka tagad tas ir pieejams arī latviešu lasītājiem, turklāt filigrānā Arvja Vigula tulkojumā, ko var lasīt kā sava veida dzejnieka mīlestības vēstuli domubiedram."

Brotigans dzimis Takomā, Vašingtonas štatā strādnieku ģimenē. Viņa biogrāfiju varētu dēvēt par tālaika popkultūras videi teju raksturīgu – alkohols, radošā darbība, nelaimīgas mīlestības, Ziemassvētki pornokinoteātros un visbeidzot pašnāvība. Kasims norāda, ka, lai arī Brotigana slava bija salīdzinoši īslaicīga, taču atsauces uz viņu vai viņa darbiem joprojām mēdz pavīdēt dažādos kontekstos: BBC dokumentālo filmu režisora Ādama Kērtisa darbos, mūziķes Neko Keisas dziesmās un Murakami intervijās.

Romānu no angļu valodas tulkojis Arvis Viguls – latviešu dzejnieks, atdzejotājs un tulkotājs, krājumu Grāmata (2018), 5:00 (2012) un  Istaba (2009) autors, Literatūras gada balvas kategorijā Labākā debija, Dzejas dienu balvas un Annas Dagdas fonda balvas laureāts. Arvis regulāri piedalās starptautiskos literatūras festivālos un 2017. gadā  ticis iekļauts Eiropas desmit daudzsološāko autoru sarakstā.

Sērijā Orbītas bibliotēka tiek izdoti mūsdienu dzejnieku un prozaiķu darbi. Līdz šim izdotie darbi: Arvja Vigula dzejoļu izlase Grāmata, Kirila Kobrina eseju izlase Vēsture. Work in Progress, Andra Kupriša stāstu krājums Berlīne, Kikōnes dzejas krājums Jūs kavējaties, Anda Surgunta dzejas krājums Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm, Semjona Haņina dzejas grāmata Ne tā, Elvīras Blomas dzejas krājums Izdzēstie attēli, Laura Veipa krājums Interesantās dienas, Andreja Seņ-Seņkova dzejas krājums Papīra krūtis, Viļa Kasima Lizergīnblūzs, Leonīda Dobičina romāns Enpils, Andra Kalnozola Kalendārs mani sauc. Grāmatu sērijas redaktors: Aleksandrs Zapoļs. Sērijas dizaina autors: Tom Mrazauskas.

Atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds un Arctic paper.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja