Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ar veloorientēšanās spēli Rīgas centrā tiks atvērta Santas Remeres un Elīnas Barsliņas grāmata Mūsējās

17. augustā ar veloorientēšanās spēli Rīgas centrā, izstādi un lasījumiem tiks atvērta Santas Remeres un Elīnas Brasliņas grāmata Mūsējās par 50 Latvijas izcilākajām sievietēm, informēja grāmatas veidotāji.

Gada sākumā grāmatas Mūsējās izdošanas projekts guva negaidīti lielu atsaucību pūļa finansēšanas platofrmā Projektu banka. Šī ir unikāla grāmata visai ģimenei, kas stāsta par 50 ievērojamu Latvijas sieviešu dzīvēm. Ikviena no grāmatā iekļautajām varonēm, neatkarīgi no vecuma, tautības un dzīves gājuma, par spīti dažādiem šķēršļiem un sabiedrības aizspriedumiem, ir atstājusi dziļas pēdas gan Latvijas sabiedrībā, gan ārvalstīs. Neskatoties uz grūtībām, šīs sievietes turpinājušas būt uzticīgas sapņiem un atradušas piepildījumu savā dzīvē. Starp grāmatas varonēm atrodamas Aspazija, Aleksandra Beļcova, Džemma Skulme, Valentīna Freimane, Uļjana Semjonova, Elīna Garanča, Lotte Tisenhopfa-Iltnere, Aļona Ostapenko un citas.

Grāmatas izdošana tiks atzīmēta mēneša garumā ar dažādām aktivitātēm, 17. augustā Rīgā tiekot atklātai īpašai pilsētvides orientēšanās spēlei gan lieliem, gan maziem riteņbraucējiem. Meklējot 9 kontrolpunktus un risinot mīklas, jebkurš interesents varēs iepazīties gan ar grāmatas varoņu ilustrācijām, gan arī piedalīties dažādos ar Mūsējām saistītos konkursos. Spēles sākumpunkts būs atrodams šādās koordinātēs 56°56'54.6"N 24°07'03.5"E, kā arī plašāka informācija par šo īpašo maršrutu būs atrodama grāmatas Mūsējās Facebook lapā.

"Viena no grāmatas varonēm ir Annija Londonderija – rīdziniece, kas kļuva par pirmo sievieti pasaulē, kas apbraukusi pasauli ar divriteni," stāsta grāmatas izdevēja, biedrības Ascendum vadītāja Antonija Skopa. "Un nav noslēpums, ka tieši divritenis ir būtiski veicinājis sieviešu neatkarību. Tāpēc mēs nolēmām, ka nav labāka veida, kā nosvinēt šīs grāmatas atvēršanu, par simbolisku izbraucienu pa Rīgas centru, ko var katrs izbaudīt sev ērtā laikā." Orientēšanās spēle būs pieejama divas nedēļas.

Savukārt 18. augustā ikviens interesents varēs sekot līdzi grāmatas svinīgās atklāšanas tiešraidei, kas tiks pārraidīta no Tallinas ielas kvartāla, tajā piedaloties vairākām grāmatas varonēm un uzstājoties grupai Rahu the Fool. Nedaudz vēlāk, septembra sākumā, Galerijā Centrs būs aplūkojama arī Elīnas Brasliņas zīmēto grāmatas ilustrāciju izstāde.

Grāmatas stāstu autore Santa Remere ir publiciste un kultūras žurnāliste, kas bieži raksta par bērnu grāmatām, izrādēm un kultūras notikumiem, vairākkārt bijusi Jāņa Baltvilka starptautiskās bērnu literatūras balvas žūrijas locekle. Santa ir studējusi kino un audiovizuālo mākslu Japānā, strādājusi par iespieddarbu redaktori, tulkotāju no un uz franču valodas, tulko arī daiļliteratūras, dramaturģijas darbus.

Mūsējās ilustrāciju autore Elīna Brasliņa ir māksliniece un bērnu grāmatu ilustratore. Elīna ir studējusi grafiku Latvijas Mākslas akadēmijā, lielākoties darbojas kā bērnu grāmatu māksliniece – līdz šim ilustrējusi vairāk nekā divdesmit grāmatu, tostarp Luīzes Pastores Mākslas detektīvu sēriju. Sadarbojas arī ar cittautu izdevējiem – viņas ilustrētās grāmatas iznākušas angļu, franču, flāmu, horvātu, spāņu, katalāņu, čehu un ķīniešu valodā. Elīna ir arī Edmunda Jansona režisētās animācijas filmas Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi (2019) māksliniece.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja