Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Brīvdabas muzejā norisināsies Lībiešu kataloga atvēršanas svētki

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Lībiešu sētā 17. novembrī plkst. 13.00 notiks kataloga Ziemeļkurzemes lībiešu etnogrāfiskie priekšmeti Latvijas muzeju krājumos atvēršanas svētki, informēja muzeja pārstāvji.

Katalogs tapis sadarbībā ar Latvijas Universitātes Lībiešu institūtu un tā uzdevums ir popularizēt lībiešu etnogrāfisko mantojumu un rosināt plašāku lībiešu materiālās kultūras izpēti.

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā atrodas no Baltijas jūras krasta Kurzemes pussalas ziemeļu malas pārvesta un rūpīgi nākamajām paaudzēm glabāta autentiska lībiešu sēta – Lūžņas ciema Dēliņi. Ēkas celtas laikā no 1819. gada līdz 20. gs. sākumam un veido savdabīgu trīs pagalmu apbūvi, kurā apskatāma arī plaša sadzīvē lietotu priekšmetu ekspozīcija. Likumsakarīga ir muzeja vēsturnieku vēlme apzināt, apkopot un sistematizēt lībiešu etnogrāfisko mantojumu kopumā. Šajā katalogā publicēti ne tikai Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja, bet arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Ventspils muzeja, kā arī Rojas Jūras muzeja – krājumos atrodamie Kurzemes lībiešu etnogrāfiskie priekšmeti. Katalogu papildina priekšmetu apraksti, attēli un apraksts par šo krājumu rašanās vēsturi un lībiešu etnogrāfisko priekšmetu vākšanu Latvijā.

"Salīdzinājumā ar lībiešu valodas, jaunāko kultūrvēstures un arheoloģijas pētījumu klāstu, etnogrāfisko pētījumu diemžēl ir krietni mazāk. Tas saistīts ar to, ka lībiešu tradicionālās kultūras pētniecības avoti nav pietiekami apzināti, arī tādēļ, ka tie atrodas dažādos krājumos gan Latvijā, gan ārpus tās. Daudzi ar lībiešiem saistītie priekšmeti ir iekļauti vairāku Latvijas muzeju krājumos, bet nav atsevišķi nodalīti. Lai iegūtu iespējami pilnīgu ainu par lībiešu etnogrāfisko mantojumu, 2018. gadā sāku četru Latvijas muzeju – Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Rojas Jūras zvejniecības muzeja, Ventspils muzeja – krājumu pārbaudi, lai apzinātu un apkopotu ar lībiešiem saistītos priekšmetus. Vienlaikus strādāju arī ar periodiku un muzeju zinātniskajiem arhīviem. Tas bija lēns un darbietilpīgs process, kas soli pa solim ļāva izveidot un vienā katalogā apkopot Latvijas muzejos atrodamos lībiešu etnogrāfiskos priekšmetus," stāsta kataloga sastādītāja Irisa Priedīte.

Šajā katalogā priekšmeti sakārtoti tematiski, aptverot gandrīz visas lībiešu materiālās kultūras nozares: zvejas rīkus un piederumus, zivju apstrādes inventāru, mājsaimniecību, dzīvojamās mājas iekārtas priekšmetus, lauksaimniecības, lopkopības un mežsaimniecības priekšmetus. Ir arī lietas, kas raksturo amatniecību un lībiešiem raksturīgās tekstilijas.

Katalogu būs iespējams iegādāties Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja biļešu kasē.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja