Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izdota grāmata par Aleksandra Čaka un viņa ģimenes ikdienu Sajūtu restaurācija

Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs izdevis grāmatu Sajūtu restaurācija, kas dod iespēju ielūkoties dzejnieka Aleksandra Čaka un viņa ģimenes piemiņas lietu kolekcijā, informēja muzeja pārstāvji.

Grāmata sniedz liecību par dzejnieka ģimeni, sadzīvi Rīgā 20. gadsimta pirmajā pusē, apģērbu modi cauri laikiem. Tajā vairākās krāsainās fotogrāfijās apskatāmi priekšmeti un sadzīves lietas, kas savulaik kalpojuši Aleksandram Čakam, viņa mammai un tētim, kā arī sievai Annai Ērikai Elizabetei Bērziņai.

Dzejnieka Aleksandra Čaka ģimenes piemiņas lietas un sadzīves priekšmeti līdz mūsdienām saglabājušies tikai daļēji. Tas saistīts ar dzejnieka dzīves sarežģīto laiku 20. gadsimta pirmajā pusē un biežo pārcelšanos no vienas dzīves vietas uz citu. Vislielākais zaudējums dzejnieka ģimenei bija 1915. gadā, kad, 1. Pasaules kara frontei virzoties uz austrumiem, nācās pamest Rīgu un doties bēgļu gaitās. A. Čaka vecāki atgriezās Latvijā tikai 1920. gada augustā, bet A. Čaks – 1922. gada jūnijā. Iepriekšējā dzīvoklī, kurā palika visa iedzīve, viņi vairs netika.  Lietas bija zaudētas un viss ikdienā nepieciešamais bija jāiegādājas no jauna. Tām piemiņas lietām un sadzīves priekšmetiem, kuri saglabājušies līdz mūsdienām, ir ne tikai materiālā vērtība, bet arī emocionālā atmiņa, kas pamatota dzejnieka laikabiedru atmiņās, stāstos un fotogrāfijās.

Grāmatas Sajūtu restaurācija tekstu autore ir Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa-muzeja direktore Antra Medne, fotogrāfiju un grāmatas dizaina autore – māksliniece Katrīna Vasiļevska. Ar šo grāmatu tiek turpināta tradīcija par muzeja krājuma apzināšanu un sabiedrības iepazīstināšanu ar Latvijas literātu svarīgākajām un interesantākajām dzīves lappusēm.

Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejā šobrīd tiek veikts remonts, bet no 10. decembra tas atkal būs atvērts apmeklētājiem un piedāvās aplūkot mākslinieces Anitas Paegles zīmējumu izstādi Ziema Ziedoņdārzā.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja