Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Izdota vēsturnieka Karstena Jānkes grāmata Hanza

Vēsturnieka Karstena Jānkes grāmata Hanza ir aizraujošs kopsavilkums par jaunākajiem pētījumiem par Hanzu, skaidrojot gan to, kas Hanza bija, gan arī to, kas šī tirgotāju savienība nebija. Darba pamatā ir zināšanu apmaiņa starp kolēģiem Rīgā, Tallinā, Tamperē, Groningenā, Porto un Seviljā, informēja apgāda Mansards pārstāvis Arvis Ostrovskis.

Hanzai ir īpaša nozīme Latvijas, Livonijas un visas Baltijas jūras telpas vēsturē. Hanzā apvienojušies tirgotāji caur šo organizāciju veidoja ciešu saikni starp austrumu un pārējo Eiropu. No Aleksandrijas līdz Novgorodai tirgotāji bija starpnieki ne tikai precēm, bet arī priekšstatiem, uzvedības paraugiem un valodas prasmēm. Tirdzniecības tīklojumā izveidojušās attiecības ietekmēja pat ģimeņu nodibināšanos un sastāvu. Tirgotāji tādējādi veidoja nozīmīgu urbānās kultūras daļu Latvijas teritorijā.

"Man ir īpašs gods latviešu lasītājus iepazīstināt ar jaunākajiem pētījumiem Hanzas vēsturē. Tāpēc esmu ļoti pateicīgs Latvijas Universitātes profesoram, vēstures doktoram Ilgvaram Misānam, kurš bija tulkojuma tapšanas iniciators, un Kārlim Zvirgzdiņam no Latvijas Valsts vēstures arhīva, kurš uzņēmās veikt tulkojumu," grāmatas priekšvārdā latviešu izdevumam raksta tās autors.

Karstens Jānke (Carsten Jahnke, 1968) ir viduslaiku vēstures profesors Kopenhāgenas Universitātē. Viņa pētījumi veltīti Baltijas jūras reģiona tirdzniecības tīkliem, Hanzas un Lībekas vēsturei viduslaikos.

Grāmatas Hanza deviņās nodaļās – Hanzas pirmssākumi, Hanzas preces (tostarp detalizēti par precēm no Baltijas jūras, Ziemeļjūras reģioniem un Hanzas pilsētām), Kā darbojās Hanzas tirdzniecība (uz kādiem konkrētiem pamatprincipiem balstījās), Hanza kā institūcija un organizācija (no kantoriem līdz vācu Hanzai), Hanzas attīstība, Hanza pēc Hanzas (par Hanzas norietu un pāreju jaunajā veidolā) –  vēsturnieks dekonstruē vecākos pētniecības atzinumus, piedāvājot modeļus, kuri ir precīzāki un tuvāki avotiem.

Grāmatas tulkošanu atbalstījis Gētes institūts un Latvijas Universitātes Goda doktors Jirgens fon Ungerns-Šternbergs.

Hanza meklējamā apgādā Mansards, e-veikalā un grāmatnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja